Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” MESELESİ TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE ADIM ADIM GELİYOR!

SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” MESELESİ TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE ADIM ADIM GELİYOR!

27
0

Sözde “Pontus Soykırımı” meselesi adım adım Türkiye’nin üzerine hız kazanarak gelmeye devam ediyor.

Özellikle 2016 yılında hız kazanan ve 2019 yılında 100. yıl kutlamalarına büyük hazırlık yapılıyor. Tüm bunlar sözde “Pontus Soykırımı” meselesinin uluslararası boyutunun daha da büyümesi amaçlanıyor.

Son bir hafta içerisinde Almanya başta olmak üzere birçok ülkede etkinlikler yapıldı. Almanya’da “Avrupa Yunan Pontus Dernekleri Federasyonu”na bağlı (ΟΣΕΠΕ) 46 “Pontus Derneği” biraraya gelerek düzenledikleri “35. Pontos Halk Dansları Festivali” Smitd-Arena Leverkusen’de (Almanya) yaklaşık 4.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Festivalin bu yılki şeref konuğu Yunanistan’dan Yunan asıllı Rus işadamı İvan Savvidis de katıldı. Savvidis’in konuşması salonda büyük alkış aldı.

Festivale Almanya, İsviçre, Hollanda ve İsveç’ten 46 dernekten yaklaşık 1.500 dansçı katıldı. Festivalde konuşmalar yapıldı ve yapılan konuşmaların ana teması Türkiye’nin Karadeniz’de Rumlar’a yönelik “soykırım” yaptığı vurgulandı.

Savvidis yaptığı konuşmada, Alman Parlamentosu’nda kabul edilen sözde “Ermeni Soykırımı”nın kabul edilmesinin basit birşey olmadığını, bunun kabul edilmesinde “Avrupa Yunan Pontus Dernekleri Federasyonu”nun (ΟΣΕΠΕ) yıllarca Avrupa’da yaptığı lobicilik faliyetleriyle büyük katkılarının olduğunu vurguladı ve çalışan herkesi tebrik etti.

Savvidis konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Pontus Soykırımı”nın tanınmasında verilen mücadelenin oylarımızla Yunanistan’ın dış politikasının bir parçası olmasını sağlamalıyız”

“Ancak bu bir çift karar, Parlamento’daki milletvekillerinin yarısı “Pontus Soykırımı”ndan bahsederken, diğerleri de bizleri Hristiyan Azınlıkların yanına koydu. Pontuslu Rumlar bu oylamada kaybeden taraf değil, tam tersi kazanan taraftır. Bizler birlik beraberlik içinde Yunanistan sınırları içinde veya dışında oylarımızla, “Pontus Soykırımı”nın tanınmasında verilen mücadelenin Yunanistan’ın dış politikasının bir parçası olması gerektiğini talep etmeliyiz. Diğer halklarla Ermeniler’le mesela sıkı temas içinde olmalıyız. Değişik alanlarda çalışıyoruz. İlk adımı attık, Selanik’te Aristotelio Üniversitesi’nde “Pontus Araştırmaları Kürsüsü”nün kurulmasını sağladık. Şimdi “Uluslararası Pontus Gençlik Koordinasyon Komitesi” çatısı altında çalışan gençlerimizin yanında olmalıyız ve onların çalışmalarına yardım etmeliyiz. Yol zor, ince ve uzun. Dünya genelinde bulunan Pontuslular biz biraraya gelemesek te haklı davamızın tanınması için en azından gençlerin yolunu açmalıyız. Bugün salonda gençlerin yoğun olduğunu görüyorum. Pontus kimliğini sergilemiş oldukları bu danslarla canlı tutmak isteyen gençlerimizi tebrik ediyorum.”

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x4f7zbr_35-pontos-halk-danslari-festivali-leverkuzen-almanya-2016_news

       

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz