Ana Sayfa Yunanistan Haber “Sorunların Çözümü İçin İki Ülke Arasında Güven Ortamı Oluşturmaktır”

“Sorunların Çözümü İçin İki Ülke Arasında Güven Ortamı Oluşturmaktır”

1
0

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun himayesinde, Yunanistan Sanayicileri Derneği (SVE) ve Delphi Ekonomik Forumu tarafından bugün ve yarın Selanik’te düzenlenen “Thessaloniki Summit 2021” forumunda konuştu.

Büyükelçi Özügergin, “birbirimizin karşılıklı şikayetlerini üçüncü şahıslarla konuşmayalım. Birbirimiz hakkında konuşmayalım, ama birbirimizle konuşalım. Sorunları çözüp tekrar ön plana çıkarmamanın tek yolu iki ülke arasında güven ortamı oluşturmaktır” dedi.

Büyükelçi Burak Özügergin, Afganistan’da yaşanan gelişmelerin ardından Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesini “çok doğru bir hareket” olarak nitelendirdi.

Büyükelçi Özügergin, iki liderin birbirlerine söylediklerini de “çok umut verici” olarak nitelendirdi, çünkü kendisinin de belirttiği gibi, “Türkiye ve Yunanistan’ın bu konuyla başa çıkmasının tek yolu birbirleriyle konuşmak ve durumu koordine etmek” olduğuna vurgu yaptı.

Büyükelçi Burak Özügergin, “Bizde on yıl boyunca 4 milyon kişi vardı. Onları besliyoruz, giydiriyoruz, Türkiye’de bir milyon da bebek doğdu. Bunları ne yapalım? Onları çadırlarda tutamayız. Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için bu amaçla fon almıyoruz. Bunun için kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz” dedi.

Büyükelçi Özügergin, genel olarak Yunanistan-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak, “sorunları çözüp tekrar ön plana çıkarmamanın tek yolu iki ülke arasında güven ortamı oluşturmaktır” dedi.

Büyükelçi Burak Özügergin’e, Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkilerdeki havayı iyileştirmek ve çeşitli konularda ilerlemek için atabileceği adımlar sorulduğunda, “birbirimizin karşılıklı şikayetlerini üçüncü şahıslarla konuşmayalım. Birbirimiz hakkında konuşmayalım, ama birbirimizle konuşalım.”

Burak Özügergin, “Amerikalı müttefikler defalarca Dedeağaç’ın kullanılmasının Türkiye ile ilgisi olmadığını söylediler ve tabii ki onlara inanıyoruz. Öyle diyorlarsa biz de onlara inanıyoruz.”

Bizi ilgilendiren Doğu Avrupa ve Karadeniz. Her şey Balkanlar ve Karadeniz’deki müttefiklerimizin güvenliği ile ilgili. Karadeniz bizim için çok önemli çünkü Türkiye ile Rusya arasındaki ana bağlantı noktalarından biri. Dolayısıyla Doğu Avrupa ve Karadeniz’i de içine alan bölgede dengelerin sağlanmasını istiyoruz ve sağlanacaktır. Çünkü bu denge bozulursa sonuçlarına ilk biz maruz kalacağız.”

Son olarak Büyükelçi Burak Özügergin, sadece kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) için Uluslararası Adalet Divanı’na başvurma önerisiyle ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Karasularının nereye kadar ulaştığını bilmeden Ege’de kıta sahanlığından söz edemeyiz. Karasularının nerede bittiğini bilmiyorsak, kıta sahanlığı için mahkemeye gitmek bir anlam ifade etmiyor.

Öncelikle sorunlar üzerinde ve bunları birlikte çözebileceğimiz ölçüde anlaşmamız gerekiyor. Bu mümkün olmazsa o zaman mahkemeye sevk edelim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz