Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” 100. YIL ANMA ETKİNLİKLERİ KAYALAR’DAN BAŞLADI

SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” 100. YIL ANMA ETKİNLİKLERİ KAYALAR’DAN BAŞLADI

28
0

Sözde “Pontus Soykırımı” 100. yıl etkinlikleri Kayalar’dan başladı.

Yunanistan’da sözde “Pontus Soykırımı” 100. yıl etkinlikleri Kozani bölgesi Kayalar (Ptolemaida) ilçesinde başladı. Etkinliğe Batı Mekedonia Eyalet Başkan Yardımcısı Dimitris Karakasidis, Ptolemaida Belediye Başkan Yardımcısı Konstantinos Polihronidis, Ptolemaida Emniyet Teşkilatı Müdürü Georgios Adamidis’in yanısıra bölgedeki STK ların temsilcileri katıldı.  

Kozani bölgesi Ptolemaida (Kayalar) Pontuslular Derneği öncülüğünde Ptolemaida Amfi Tiyatro salonunda start alan etkinliğin açılış konuşmasını Ptolemaida Pontuslular Derneği Başkanı Sofia Toumanidou yaptı.

Başkanı Sofia Toumanidou özetle şunları dile getirdi: “Bugün atalarıma Türkler tarafından yapılan soykırımın 100. yılının anısına düzenlediğimiz bu etkinliğimiz devasa bir katılımla gerçekleştiğinden dolayı iki kez mutluyum. Bu gece bu bir ilk, ilerleyen zaman içerisinde başka etkinliklerin ve konuşmaların da yapılacağını sizlere aktarmak istiyorum. Dinamik bir katılım gösterdiklerinden dolayı özellikle gençlerimize teşekkür etmek istiyorum.”

Batı Makedonia Üniversitesi Öğretim Görevlisi Konstantinos Fotiadis, “Soykırım, Hafıza Hakkı” “Duyarsız Mı Kalacağız?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinliğin ana konuşmacısı tarih Profesörü Konstantinos Fotiadis yaptığı konuşmasında, Türkler tarafından 1916 yılında başlatıldığını ve asıl 1919 yılında yıkım, yakım ve talan ederek felaketin, sözde “Pontus Soykırımı”nın yapıldığını dile getirdi.

Sözde “Pontus Soykırımı”nın öncü ve “azgın” savunucularından bir olan ve yazdığı kitaplarla, dünyayı dolaşarak katıldığı etkinliklerde yaptığı sunumlarla konuyu sürekli gündemde tutmaya çalışan Konstantinos Fotiadis özetle şunları söyledi:

“Mustafa Kemal sadece insanları yok etmekle kalmadı, binalarımızı, kiliselerimizi ve manastırlarımızı yok etti”

“Bu yıl Pontus Helenizmi’ne karşı yapılan soykırımın 100. Yılı tamamlanıyor. Ancak 1916 yılında yeni Türklerin yaptıklarını da söyleyebiliriz. Ancak yapılan esas felaketler ve cinayetler Mustafa Kemal’in Samsun’a gelmesiyle başladı ve yapıldı. Mustafa Kemal sadece insanları yok etmekle kalmadı, binalarımızı, kiliselerimizi ve manastırlarımızı yok etmeye başladı. Bugün burada terk edilmiş boş kiliseler, kandilsiz manastırları konuşmak için buradayım. Beklentim, bu hassas tarihi anıya, soykırımın tanınmasına sadece Ptolemaida Pontusluları değil, tüm Yunanlılar ve devamında da tüm dünya eğilmelidir.

“Eğer Pontus Helenizmi’ne Kemal tarafından soykırım yapılmasaydı bugün benim ailem 900 kişiden oluşacaktı, oysa şimdi benimle birlikte sadece 60 kişi. Çetelerin ve Türklerin Pontuslu Rumlara karşı yaptıkları vahşilikler ve soykırım olayları sadece bununla sınırlı kalmadı, aynı zamanda önemli kültürel miras ve kutsal yapılarımıza da soykırım yapıldı. Din adamlarımız, kadınlarımız, erkeklerimiz ve çocuklarımız işkenceye dayanamayarak hayatlarını kaybettiler.  

Otkaya’daki “Kanlı Mağara”da tüm Yunan savaşçılar işkenceyle vahşice öldürüldü. Maras manastırında kadınlarımız tecavüze uğradı. Kadınların birçoğu tecavüze uğramasından diye kalenin duvarlarından atlayarak intihar etti.

1923 yılında ise Pontus’un tüm manastırları sessizliğe büründü. El yazmaları ve tarihi değeri olan eşyalarımız oralarda kaldı. Ancak bugün halen günümüzde oradaki manastırların kalıntıları yapılan vahşiliğin şahidi olarak karşımıza çıkıyor.

Türklerin Pontus’ta kutsal mekanları kirletmeye hakkı yok. Onlar dünya medeniyetine kültür mirasına ait binalardır ve yıkılmaları bir suçtur. Dolayısıyla da onları bizzat kendilerinin yok etmiş olması bir suçtur ve bu kutsal mekanları yeniden ayağa kaldırmalarını talep edebiliriz.

Zannedersem bunlar başka bir hedef için, turizm amaçlı Sümela Manastırı’nı restore ettiler. Şimdi de Aziz İoannis Pantelonas’ı restore edecekler ve Panagia Theoskepasto’yu da restore ettiler. Sonra da Aziz Georgios Peristerotas manastırı geriye kalıyor inanıyorum ki bunun da restore edilmesi hedeflerinin içinde bulunuyor.

Ancak bugün biliyorlar ki, Hristiyan nüfusu bölgeden yok ettiler. Sadece bazı gizli Hristiyanlar kaldı orada. Belki onlar da geleceğe yönelik bölgenin Helenizm ve Hristiyanlığın mayası olarak orada bulunuyorlar.”

Etkinlik kemençe eşliğinde koronun seslendirdiği ağıt dolu türkülerle devam etti.  

19 Mayıs tarihi Türkiye’de nasıl kutlanıyor, Yunanistan’da nasıl algılanıyor?

Türkiye’de Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak resmi törenlerle kutlanılan 19 Mayıs, Yunanistan’da sözde “Pontus Soykırımı” anma günü olarak kutlanıyor.

19 Mayıs tarihi, PASOK hükümeti iktidarı zamanında Yunan Meclis’inin 1994’de aldığı kararla Pontus Yunanlıların sözde “Soykırım” anma günü olarak kabul edilmiş durumda.

19 Mayıs Türkiye’de, Milli mücadelenin başladığı, Cumhuriyetin kuruluşuna giden adımın atılıp 787 bin kilometre karenin tapusunun yeniden tescilinin yapıldığı için bayram olarak kutlanan bir gündür.

Her Türk vatandaşının bilmesi gereken, Türkiye’de bayram olarak kutlanan 19 Mayıs 1919 tarihi, Yunan Millet Meclisi 1994 yılında oybirliğiyle soykırım günü olarak tanıdı ve 19 Mayısı soykırımı anma ve yas günü ilan etti.

19 Mayıs Mondros ve Sevr’de, Türk milletinin boynuna geçirilmek istenen esaret halkasının kırıldığı, bağımsızlık güneşinin Samsun ufuklarından fecri sadık olarak görülmeye başladığı gündür.

19 Mayıs, Türk’ün Anadolu topraklarında Hitit ve proto Hitit dönemlerine uzanan 5.000 yıllık zaman içindeki tarihinin yeniden filizlenerek, Domaniç ten şahlanan ruhla Samsun’da görüldüğü gündür.

14 Nisan 1921’de Atina´da yayınlanan Protevusa (Başkent) gazetesi olayı şöyle değerlendirir: “Verilen bu savaş, Yunanistan’ın asi Kemal’e karşı verdiği bir savaş değildir. Yunan ırkının Türk Milletine karşı verdiği bir savaştır. İki rakipten birinin yok olmasına dek sürecek olan. Ya o, ya biz; ortası yok.”

Dr. Georgios Nakracas, 1922 Yunan Politikası ve Anadolu Felaketi adlı eserinde bir değerlendirme yaparak şöyle der: “Türk milliyetçiliği ve Kemalistler ortaya çıkıp harekata engel olmasalardı, Anadolu Helenizm’i Yunanistan’la birleşip üniter bir devlet olacaktı.”

19 Mayıs ve Samsun, Yunanlıların Karadeniz’deki büyük Pontus devleti hayallerinin yıkıldığı şehirdir. Karadeniz üzerinde çalışmalar yaparak Karadenizli gençlerden aş, iş ve eğitim öğretim için kandırdıkları gençlere Yunanca öğreterek Karadeniz’deki çalışmalarını kaldıkları yerden devam ettirmek istemektedirler. Bugün gerçeklere gözlerini yumanlar, ancak kendilerini yarınlarda karanlığa mahkum ederler.

VİDEO İZLE:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=6uowKnTLhfI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz