Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SÖPA DERNEĞİ KONGRESİNDE MİLLETVEKİLLERİNDEN İLGİNÇ ÇIKIŞLAR

SÖPA DERNEĞİ KONGRESİNDE MİLLETVEKİLLERİNDEN İLGİNÇ ÇIKIŞLAR

26
0

Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği 24 Eylül 2016 Cumartesi günü olağanüstü kongresini Gümülcine’de gerçekleştirdi. Yapılan kongrede konuşma yapan milletvekillerinden ilginç çıkışlar geldi. Milletvekili Mustafa Mustafa devletin Azınlığın dinsel özgürlüğüne müdahale etmediğini, aksine yardımcı olduğunu dile getirmesi şaşkınlık yarattı. Diğer milletvekili Ayhan Karayusuf yaptığı konuşmasında Mustafa Mustafa’nın söylediklerine aynen katıldığını dile getirdi.

Rodop eski Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen kongreye, milletvekilleri İlhan Ahmet, Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, Azınlık Okulları Danışmanı Mehmet Derdiman, Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Av.Ercan Ahmet, ADEDİ Sendikası temsilcilerinin yanısıra yaklaşık 50 öğretmen katıldı.

Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet’in konuşması:

“Okul kapatma yasalara uygun olarak yapılmamış ve encümenlerin rızası alınmamıştır. Okula ihtiyaç olduğu halde Harmanlık Mahallesine okul inşa edilmemiştir. Yunanistan’ın diğer bölgelerinde 4-5 çocukla çalışan okullar vardır.”

VİDEO İZLE:http://www.dailymotion.com/video/x4uk0ld_sopa-dernegi-kurul-toplantisi-video-1_news

 

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in konuşması:

“Cuma namazı Azınlığın temel din özgürlüğü kapsamındadır.”

“Cuma namazı Azınlığın temel din özgürlüğü kapsamındadır. Hıristiyanlara verilen hak bizlere de verilmiştir ve kısıtlanamaz. Cuma saatinde öğretmenlerin okuldan ayrılmaları hukuken doğru değildir ve öğretmene sorumluluk getirmektedir.”

VİDEO İZLE:http://www.dailymotion.com/video/x4uk7q6_sopa-kurul-toplantisi-video-3_news

 

Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet’in konuşması:

Eğer bir okul kapanacaksa, bunu bir yıl önceden bilmek istiyoruz.”

“Çözüm yok. Kalite öğrenci sayısında ise, plan program yapılmalı ve velilerimize bütün bunların reva görülmesini kınıyorum. Eğer bir okul kapanacaksa, bunu bir yıl önceden bilmek istiyoruz. Özürlü çocuklar için özel sınıflar açılmalıdır. Sadece iki okulda değil, büyük köylerde de bu çeşit sınıflara yer verilmelidir.”

VİDEO İZLE:http://www.dailymotion.com/video/x4uk44k_sopa-dernegi-kurul-toplantisi-video-2_news

 

Milletvekili Mustafa Mustafa’nın konuşması:

“Bize dinsel özgürlükler konusunda baskı yapılmadı. Şu an görevde olan Hükümetin Azınlık eğitimini yok etmek gibi bir niyeti yoktur.”

VİDEO İZLE:http://www.dailymotion.com/video/x4ukdk2_sopa-kurul-toplantisi-video-4_news

“Azınlık öğretmenleri devletin danışmanı olmalıdırlar. Kazanılmış hakların ilerlemesinde danışmanlık yapmalıdırlar. Okul kapatmak olayını illa ki Azınlık haklarına bir saldırı olarak görmeyelim. Cuma konusuna gelince, şifai olarak günümüzdeki gibi uygulanmaktadır. Eğer tekrar “Cumacılığa” dönmek istiyorsak, dönelim. Bunlar oturup konuşulur. Cuma kapatılır, Pazar günü ders yapılır. Şu an görevde olan Hükümetin Azınlık eğitimini yok etmek gibi bir niyeti yoktur.

Bu mesele tartışılıyor diye Yunan devleti bizim dinimizle oynuyor muhabbetine varmayalım. Şimdiye kadar uygulamalar, azınlığın dini niteliğini öne çıkaralım, bunlar dinsel azınlıktır öbür tarafını unutturalım diye yapılmıştır. Bu açılardan bu konuda biz hassas olmamız gerekir diyoruz. Bize dinsel özgürlükler konusunda baskı yapılmadı, ibadetinize gitmeyeceksiniz diye ve bundan sonra da yapılmaz. Bunu oraya bağlamanın birşeyi yok. Oturup diyorum, İskeçe’dekiler de gelsin orada yok böyle bir uygulama, bizim burada şifai olarak vardır bir uygulama, oturalım konuşalım bunu, ortak bir karara varalım ve bunu bu şekilde çözümleyelim. Ama bu noktadan kalkıpta, hem bizim Medreselerimiz var, yetmedi İerodidaskalosları koydular, her köyde imamımız var, her köyde namaz hocamız var, bir de şimdi kalkalım Cuma’dan bu tartışmadan dolayı bu devlet bizim dinimizi unuttutturmaya istiyor diye eh bu biraz fazla kaçıyor, inandırıcı olamayacağız. Bu hakkımızı talep ederken kimse inanmayacak, deyecekler siz dinsel azınlıksınız caminiz de var şuyunuz da var, imamınız da var, öğretmenlerimizin hepsi yeterli dini donanıma sahip öylesiniz siz. Bunun altında hep böyle bizim dinimizi mi unuttutturmak istiyorlar diye hep böyle biz kendi kendimizi zor durumda bırakmayalım.”    

 

Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf’un konuşması:

“Agamın söylediklerine katılıyorum.”

VİDEO İZLE:http://www.dailymotion.com/video/x4ukitx_sopa-dernegi-kurul-toplantisi-video-5_news

 

Azınlık Okulları Danışmanı Mehmet Derdiman’ın konuşması:

“Haftalık Türkçe ders saati 92, Yunanca ise 85 saattir”

“Cuma günü önemlidir. Ancak çocuklarımız da önemlidir. Azınlık okullarında Cuma günleri ders verilmemektedir. Cuma günü sıkıştırılmış saatler 11:30’a kadar devam etmekte ve bunlara da ders saati denemez. Çocukların çok değerli 3 saatini çalmaya hakkımız yoktur. Biz, okulların kapatılmasını tasvip etmiyoruz. Öğrencileri 6-7-8 gibi rakamlara düşmesi halinde, başka okullara nakil söz konusu olursa evet demişizdir.

Burada biraz da müfredattan bahsetmek istiyorum. Haftalık Türkçe ders saati 92, Yunanca ise 85 saattir. Buna beden eğitiminin de Türkçe olduğunu düşündüğümüzde Türkçe müfredat haftada 104 rakamına yükselmektedir. Bunlar 1968 Protokolü ile belirlenmiştir. Bu arada 1985 yılında hayat Bilgisi dersinin de Türkçe müfredattan alındığını belirtmek isteriz. 1997 yılında beden eğitimini yapacak Azınlıktan insan yoktu. Azınlıktan beden eğitimi öğretmeni varsa bugün de başvurabilir.”

Kongreden öğretmenlerin dersleri boykot etmesi ve Eyalet Eğitim Müdürlüğü önünde gösteri kararı çıktı.

Kongrede alınan kararlar şöyle:

1- 28 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 12:00 – 14:00 arası öğretmenler okulları boykot edecek.

2- Aynı gün saat 13:00’te Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü’nün bulunduğu bulunduğu Gümülcine’deki EPAL okulu önünde gösteri yapılacak ve bir deklarasyon yayınlanacak. Buradaki eyleme öğrenci velileri de davet edilecek.

3- Cuma saati uygulamasının olduğu gibi kalması talep edilecek.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz