Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İSMİNDE “TÜRK” KELİMESİ GEÇTİĞİ İÇİN KAPATILAN DERNEKLER BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NE RAPOR...

İSMİNDE “TÜRK” KELİMESİ GEÇTİĞİ İÇİN KAPATILAN DERNEKLER BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NE RAPOR EDİLDİ

16
0

Yunanistan’ın AİHM kararlarını ısrarla uygulamadığunu belirten yazılı bildiriyi ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi’ne iletti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 23.Oturumu’na Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü sorunu konusunda bir yazılı bildiri sundu.

Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kolektif düzeyde kendini tanımlama hakkını tanımadığını belirten ABTTF, Yunanistan’ın isminde “Türk” kelimesi geçen dernekleri kapatarak yeni derneklerin kuruluş dilekçelerini ise kabul etmediğini ifade etti. 1986 yılında Yunanistan’da Türk olmadığı ve Müslüman azınlığın üyelerinin Yunan Müslümanları olduğu gerekçesi ile İskeçe Türk Birliği’nin, Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin kapatıldığını söyleyen ABTTF, bu tarihten itibaren isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kurulmasına izin verilmediğini ifade etti.

2005 yılında yaptıkları başvuru neticesinde AİHM’nin 2008 yılında Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiği kararına vararak  İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Birliği ve  Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’ni haklı bulduğunu belirten ABTTF, Yunanistan’ın ilgili AİHM kararlarını aradan geçen 5 yıla rağmen uygulamadığını not etti.

Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nde olduğu üzere isminde “azınlık” kelimesi geçen bazı derneklerin de kuruluş dilekçesinin kabul edilmediğini ifade eden ABTTF, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğünü ihlal etmeye devam ettiğini belirtti. Bu sorunun Avrupa Konseyi AİHM İnfaz Kararları Dairesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından da takip edildiğini belirten ABTTF, Yunanistan’da bu sorunun çözülmemesi nedeniyle  sorunun uluslararası alanda duyurulması için çaba gösterdiklerini ifade etti. Bu çerçevede ABTTF, 25 Nisan 2013 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde bir yan etkinlik düzenlediğini belirtti. ABTTF, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin’in ve İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt’un derneklerinin yaşadıkları hukuk sürecini ve AİHM kararlarının uygulanmasında yaşanan problemleri düzenlenen  yan etkinlikte aktardıklarını kaydetti.

Yunan makamlarından Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili AİHM kararlarının ivedilikle ve tam olarak yerine getirilmesini talep eden ABTTF, isminde “Türk” ve “azınlık” kelimesi geçen derneklerin hiçbir kısıtlama olmaksızın kurulmalarına izin verilmesini istedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz