Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SKOLARİKOU:“KALBİM EGE’DE KALACAK”

SKOLARİKOU:“KALBİM EGE’DE KALACAK”

18
0

Görev süresi sona erdiği için Atina’ya dönecek olan Hara Slolarikou, ” Sezen Aksu’nun şarkısındaki gibi, kalbimin bir parçası İzmir’de kalacak. Yani kalbim hep Ege için, Ege’de dostluk için atacak” dedi.

Yunanistan’ın İzmir Konsolosu Hara Skolarikou, görev süresinin bitmesi nedeniyle Atina’ya dönüyor. Bundan sonra Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir göreve atanacak olan Hara Slolarikou, güleryüzlü kişiliğiyle İzmir’de çok seviliyordu.

İzmir’de 2007’den bugüne, görev yaptığı 4 yıl boyunca Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesi için çalışan Hara Skolarikou, “İzmir’de edindiğim dostlukların her zaman yaşayacağına inanıyorum. Bir parçam burada kalacak. Aynen Sezen Aksu’nun şarkısındaki gibi, kalbimin bir parçası İzmir’de kalacak. Yani kalbim hep Ege için, Ege’de dostluk için atacak” dedi.

İzmir’in güzel, misafirperver ve kibar olduğuna dikkat çeken Skolarikou, şunları söyledi: “Eşimin Atina’da çalışıyor olması nedeniyle İzmir’de yalnız yaşamama rağmen, itiraf etmeliyim ki kendimi burada hiç yalnız hissetmedim. Dostlar edindim, çalışma arkadaşlarım vardı. İzmir’in tarih dolu çevresiyle, kültürel merakımı da tatmin edebildim. Foça, Dikili, Çeşme, Urla’nın yanı sıra güzel iklimi ve Efes, Bergama, Milet, Sardes gibi arkeolojik değerleriyle, ören yerleriyle İzmir ve civarı harika bir yer. İzmir’i hem şehir olarak hem de insanlarıyla arayacağım. 4 yıl İzmir’in tarihi Kordonboyu’nda yaşadım, Karşıyaka’ya bakarak sahilinde yürüdüm, çocuklarıyla gezinti yapan İzmirlilerle karşılaştım, onların Kordonboyu’ndaki bu görüntülerini özleyecek, unutmayacağım.”

 

“HAVAYOLU GURURU”

İzmir’de Yunanistan Başkonsolosu olarak görev yaptığı sürede Ege’nin iki büyük şehri olan Atina ve İzmir’in havayoluyla birleşmesine şahit olmanın mutluluğuna eriştiğini belirten Skolarikou, “Bu havayolu bağlantısı, iki halkımıza birbirini daha iyi tanıma fırsatı yaratıyor. Yaşam tarzı, yeme-içme kültürü, misafirperverlik ve eğlence alanlarındaki benzerlikleriyle, din ve tarih alanlarındaki farklılıklarını tanımalarına yardımcı oluyor” diye konuştu.

İzmir’den bakıldığında Türk-Yunan dostluğunu acilen geliştirmek gerektiğinin daha belirgin görüldüğünü kaydeden Skolarikou, Yunanistan ve Türkiye hükümetlerinin uzun süredir ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını vurguladı. Skolarikou, “Başbakanlarımız buluştular, Dışişleri Bakanlarımız ise bugüne dek 7 kez resmi olarak aralarında, bir çok kez de uluslararası forumlarda buluştular” dedi.

Yeşil pasaportlara vizelerin kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu belirten Skolarikou, şöyle konuştu: “Yeşil pasaport sahiplerinin Ayvalık’tan Midilli’ye Bodrum’dan Kos ve Samos’a, Çeşme’den Sakız’a sıkça gitmeleri son derece mantıklı. Hatta Atina, Selanik ve Kavala’ya da sıkça gidiyor, bu şehirleri de tanıma fırsatı ediniyorlar. Adalarımızın tüccarları memnunlar elbet. Sanırım bu gidiş-gelişler devam edecek ve iki halkın birbirine yaklaşmasında çok büyük bir fırsat oluşturacaktır.”

Yunanistan’ın zor bir ekonomik kriz dönemi yaşadığını belirten Skolarikou, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkem ve Yunan halkı bu çetin kriz dönemine karşı direnç göstermekteler; ne mutlu ki Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonu’nun takdiriyle ilk olumlu sonuçlar alındı. Yunanistan ile Türkiye arasındaki temaslar bu dönemde gelişirken, Yunanistan’in ihracatı yüzde 7.5 oranında arttı. Türkiye’ye yaptığı ihracat da yükseldi. Enerji, inşaat, altyapı, hizmet ve özellikle de turizm alanlarında, Yunanistan ile Türkiye’nin işadamlarının ortak programlarda buluşabilmesi için gerekli olan potansiyelin var olduğuna inanıyorum.”

 

EXPO desteği

Başkonsolos Hara Skolarikou, İzmir’in EXPO adaylığını desteklediğini belirtirken, şu ifadeleri kullanıyor: “Şahsen ben İzmir’in 2020 EXPO’ya aday olabilmesi için gereken her türlü çabayı gösterdiğine inanıyorum. 2008 yılında da çok büyük çaba göstermesine rağmen çok az bir farkla oylamayı kaybetti. “Know-how” yani tecrübe artık ellerinizdedir ve inanıyorum ki EXPO düzenlendiği her ülkenin profilinde değişiklikler yaratmıştır. Unutulmamalıdır ki Atina şehri de Olimpiyat Oyunlarını 2004’te düzenlemeyi başarabilmiş, daha önce, 1996 yılında organizasyonu Atlanta’ya, 2000 yılında da Sydney’e kaptırmıştır.”

 

“İskender kebabı çok seviyorum”

Türk ve Yunan mutfağı arasında çok fazla benzerlik olduğunu dile getiren Skolarikou, “Dolayısıyla Türk mutfağını çok seviyorum. Türk mutfağından kebapları ve özellikle de en çok İskender’i severek yiyorum, fakat Türkiye kıyı şeridinin taze balıklarına da hayranım. Bir de sayfiyede geleneksel gözleme yemeyi çok seviyorum” dedi.

 

Hara Skolarikou kimdir?

Atina’da doğan Hara Skolarikou, Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Belçika Bruges’daki Avrupa Koleji’nde Avrupa üzerine yüksek lisans yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na giren Skolarikou, 1993’te Brüksel Avrupa Birliği Yunanistan Temsilciliği’nde göreve atandı. 1997 yılında Yunanistan Norveç Büyükelçiliği’nde birinci sekreter ve 2003 yılında Kıbrıs-Lefkoşa’da Yunanistan Büyükelçiliği’nde politik danışman olarak görev yapan Skolarikou, 2007’te İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu’na Başkonsolos olarak atandı.

Yeni Asır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz