Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İSKEÇE’Lİ SOYDAŞ AVUKATIN BÜYÜK BAŞARISI, 101 BİN EUROLUK BORCU SİLDİRDİ

İSKEÇE’Lİ SOYDAŞ AVUKATIN BÜYÜK BAŞARISI, 101 BİN EUROLUK BORCU SİLDİRDİ

12
0

İskeçeli soydaş Avukat Aysel Homko‘nun büyük başarısı. İskeçe’de emekli bir ailenin 125 bin euroluk banka kredi borcunun 101 bin eurosunu sildirdi. Kredi borcunu ödeme konusunda sorun yaşayan vatandaşların yararlanmasına yönelik olarak üç yıl önce çıkartılan “Kaçeli” kanunundan yararlanan İskeçeli ailenin toplam beş ayrı bankaya olan kredi borcu yüzde 80 oranında kırpıldı.

Avukat Aysel Homko soydaşın borcunun 101 bin eurosunu sildirdi

İskeçeli ailenin avukatı Aysel Homko, iki yıl önce “Kaçeli kanunu” uyarınca açılan davanın geçtiğimiz günlerde sonuçlandığını ve ailenin bankalara olan borcunun çok önemli miktarda azaldığını söyledi. Avukat Aysel Homko davayla ilgili olarak BİRLİK gazetesine şu değerlendirmede bulundu:

Ocak 2011 yılında bir müvekkilim adına başlayan bir davaydı. Daha sonra duruşmalar neticesinde bu dava, 10 Haziran 2013 tarihinde görüldü. Müvekkilimin kredi kartı ve tüketici kredisi olmak üzere, toplam 125 bin 384 Euro beş bankaya borcu vardı. Müvekillimin herhangi bir malvarlığı yok. Aile gelirleri aylık 1492 Euro. Biz İskeçe yerel mahkemesinin çıkardığı 166/2013 sayılı kararla dört yıl süresince her ay toplam beş bankaya 498 Euro ödemek şartıyla borcun 101 bin 484 Evro’sunu sildirmiş durumdayız. Böylece müvekillim borcun 23 bin 900 Euro’sunu geri verecek. Bu ödeme de dört yıl boyunca devam edecek. Aynı zamanda müvekkilim 65 yaşında olup, kalp hastası, şeker hastası, tansiyon hastası emekli bir beyefendiydi. O yüzden şartlara bakılıp bu şekilde karar verildi. Bizler avukat olarak mağdur kişilerin bu kanundan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz.”

“Banka kredilerini ödemede zorluk çeken kişiler ‘KAÇELİ’ kanunundan yararlanabilirler”

Ekonomik krizle birlikte banka kredilerini ödeme konusunda çok ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden avukat Homko; “Bu durumda olan aileler Kaçeli kanunundan yararlanabilir. Ancak her şeyden önce bankayla iletişime geçip, borçlarıyla ilgili olarak bir düzenleme, bir kolaylık istemeleri gerekir. Eğer bundan sonuç alınamazsa ve anlaşma sağlanamazsa o zaman bu davalarla ilgilenen avukatlara danışmalarını öneririz.” dedi. Avukat Ayşe Homko konuyla ilgili olaarak şu görüşlere yer verdi:

“Öncelikle mahkemeye ve avukatınıza her şeyi anlatmanız gerekir

“Öncelikle bu kanundan yararlanabilmeniz için iflas hakkınızın olmaması gerekir. Ticaret yapıyorsanız, serbest meslek yapıyorsanız, bu kanundan yararlanamazsınız. Kısacası iflas hakkınız varsa bu kanundan yararlanamazsınız. Burada en önemli durum borcunuzu, kasten ödeyememe durumuna gelmemiş olmanız gerekir. Öncelikle mağdur kişinin mahkemeye her şeyi anlatması gerekir. Yani aile durumunuzu, çocuklarınız var mı yok mu, mal varlığınızı, her şeyinizi beyan etmeniz gerekir. Mahkeme de tüm bunları göz önünde bulundurarak, bu kişiye kendi masrafları için ayda ne kadar para gerekiyor.

Kredi kartı borcu olan bir kişi ne yapabilir?

“Bizler bu davaları nakış işler gibi işliyoruz”

Öncelikle kredi kartı olan bir vatandaşın yapması gereken, ailesi arasında aylık gelir ve giderini iyice bir hesaplaması gerekir. Elindeki parayı ve ödemesi gereken taksidi de göz önünde bulundurarak, bir bankaya başvurması gerekir. Öncelikle bankayla bir anlaşmaya varın. Olur da her hangi bir anlaşmazlık durumunda bir avukata başvurun. Bu konuda standart bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü kişinin durumuna göre, bunlar değişebilir. Öncelikle kişilerin bu davalarla ilgilenen avukatlara başvurmalari gerekir. Çünkü bizler bu davaları nakış işler gibi işliyoruz. Ayrıca bize gelen kişilerin doktorlarından bir şey saklamadıkları gibi, bizlerden bir şeyleri saklamamaları gerekir. Çünkü bunlar mahkemede çıkıyor ve bu durumda kendileri için hiç de iyi olmuyor.

Bazen bankalar da insanları kandırma politikası yapıyorlar. Örneğin kişiye 6 ay gibi ödememe süresi veriyor. Ama 6 ay sonra almaya başlayacağı kredi taksitlerini daha uzun bir süreye yayıyor. Böylece bu kişiler daha çok para ödemiş oluyorlar. O yüzden bu tür sözleşmeleri, imzalamadan bir avukata göstermeleri çok iyi olur.

“Banka tarafından kişilerin telefonla aranması ve ‘Kara Liste’ olayı”

Bir de bu kanundan yararlanmak isteyen kişileri hiç bir yetkili kurum, banka da dahil olmak üzere, her gün telefon ederek arayamazlar. Çünkü arayan kişilerin artık avukatınız ile görüşmesi gerekir.

Kara liste olayına gelince bu kanundan yararlanan kişiler, borçlarının tamamını ödemiş dahi olsalar, kara listeden çıkamıyorlar. Ancak bu süre, yedi yıl dolduktan sonra kara listeden çıkabiliyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz