Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İSKEÇE S.MÜFTÜLÜĞÜ HUTBE YAYINLADI

İSKEÇE S.MÜFTÜLÜĞÜ HUTBE YAYINLADI

25
0

İskeçe Seçilmiş Müftülüğü son dönemlere Batı Trakya bölgesinde huzuru bozmak isteyen grupların yaptıklarını konu alan bir Hutbe yayınladı ve Hutbe Cuma günü İskeçe bölgesindeki Camilerde okundu.

Yayınlanan Hutbe’de, “Azınlık olarak içinde yaşadığımız Yunanistan Devletine hep saygılı davrandık ve kanunlara bağlı kaldık, bundan böyle de kalmaya ve Azınlık sorunlarımız çözülene kadar demokratik yollardan haklarımızı aramaya devam edeceğiz. Fakat son zamanlarda bazı köylerimizi motorlarla gezen ve halkımızı taciz ve tahrik edici davranışlar sergileyen bazı karanlık ruhlu gruplar ortaya çıkmıştır. Barış ve huzuru bozmaya çalışan bu gruplar toplumun can ve mal güvenliğini hedef almakta, bu da insanlarımız üzerinde önemli bir tedirginlik meydana getirmektedir. Batı Trakya Müslüman Türk’ü hiçbir zaman tahriklere kapılmamış ve bu tür terör havasını estiren olaylara karışmamıştır.” İfadelerine yer veriliyor.

Hutbe şu şekildedir:

HUTBE

TOPLUMUN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!

İslâm; İnsanların maddî ve manevî haklarını koruyan bir dindir. Çünkü onun getirdiği ilâhî emirlerin temelinde adalet, rahmet, saadet, bereket ve hikmet vardır. Bu yüzden İslâmiyet, beş ana esasın korunmasını emretmiştir. Bunlar; din, akıl, nesil, can ve maldır. Bütün semavî dinlerde geçerli olan bu prensipler, dinimizce de uyulması zorunlu olan hükümlerdir. Fert ve toplumun huzuru, güvenliği, sağlığı ve geleceği bu beş temel hükmün muhafazasıyla mümkündür.

Yaşama hakkı, insan olma şerefine eren herkes için mukaddes bir haktır. Her türlü tecavüzlerden korunmuş ilahi bir emanettir. Her ne suretle olursa olsun hiç kimse ne kendisine, ne de başkasına verilen bu emaneti yok etmeye yetkili değildir. Onu veren Allah’tır ve ancak yine O alabilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim de, insan hayatına kastetmeyi en büyük günahlardan saymıştır.

“Kim bir kimseyi, bir kimseye veya yeryüzünde bozgunculuğa karşılık olmadan öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de onu diriltirse (ölümden kurtarırsa), bütün insanları diriltmiş gibi olur.” Bu durumda; bir insanı öldüren âdeta bütün insanları öldürmüş, bir insanı ölümden kurtaran da âdeta bütün in­sanlığa hayat bahşetmiş gibidir.

İslam dini, can güveliğinin sağlanması, fertlerin ve toplumların huzur içinde yaşamalarının temini için, kan davalarını yasaklamış, Cana kıymanın diğer bir yolu olan intiharı da en büyük günahlardan saymıştır.

Değerli Müminler!

Azınlık olarak içinde yaşadığımız Yunanistan Devletine hep saygılı davrandık ve kanunlara bağlı kaldık, bundan böyle de kalmaya ve Azınlık sorunlarımız çözülene kadar demokratik yollardan haklarımızı aramaya devam edeceğiz. Fakat son zamanlarda bazı köylerimizi motorlarla gezen ve halkımızı taciz ve tahrik edici davranışlar sergileyen bazı karanlık ruhlu gruplar ortaya çıkmıştır. Barış ve huzuru bozmaya çalışan bu gruplar toplumun can ve mal güvenliğini hedef almakta, bu da insanlarımız üzerinde önemli bir tedirginlik meydana getirmektedir.

Batı Trakya Müslüman Türk’ü hiçbir zaman tahriklere kapılmamış ve bu tür terör havasını estiren olaylara karışmamıştır. Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Allah’ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahil kimseler kendilerine laf attığı zaman (incitmeksizin) “selam” derler (geçerler).”

İşte Değerli Kardeşlerim,

Size bulaşan cahillere, küstahlara, provakatörlere “selâm olsun” diyerek geçin, yolunuza devam edin, tahriklere kapılıp hiçbir fiili karşılık vermeden bu sıkıntılı günleri atlatmamız lazımdır. Biz Batı Trakya Müslüman Türk’ü Yunanlı hristiyan dostlarımıza hep saygılı davrandık, iyi komşu olmaya çalıştık ve bundan böyle de olmaya devam edeceğimizi dost düşman herkesin bilmesini istiyoruz. Onun için siz cemaatimizden ricamız, bu tür huzur bozucu davranışlarla karşılaştığınızda, tahriklere kapılmadan, olayı hemen emniyet güçlerine bildirmenizdir.

Cenâb-ı Hak’tan Batı Trakya’mıza ve tüm dünyaya barış ve huzurun hakim olmasını niyaz ediyoruz.

 

İSKEÇE MÜFTÜLÜĞÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz