Ana Sayfa Yunanistan Haber Senaryo Değişmedi, Değişmeyecek! Ege ve Türkiye

Senaryo Değişmedi, Değişmeyecek! Ege ve Türkiye

3
0

Dün resmi açılışı yapıldı, bu sabah ise kayalık adaya çıkarma senaryosu canlandırıldı.

Yunanistan Genelkurmay (GEETHA) Başkanı Konstantinos Floros’un talebi üzerine, Kara Kuvvetleri bünyesinde özerk ve bağımsız olarak 24 saat hareket etme kabiliyeti ve yetkisine sahip yeni oluşturulan Özel Harp Komutanlığı (ΔΕΠ) ve Disiplinlerarası Özel Harekat Komutanlığı’na bağlı birlikler, 29 Haziran Salı günü Atina yakınlarında bulunan Megara ilçesi Pahi deniz bölgesinde gerçekleştirilen gösteri tatbikatı, kara ve hava kuvvetlerinden NH-90 ve CH-47 DG Chinook, Aegean Hawk tipi askeri helikopter, özel kuvvetlerden askeri sürat tekneleri Zodiac, Hovercraft gibi deniz araçlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Gösteri, kara, amfibi ve havadan özel kuvvetleri içeren çok çeşitli görevleri içeriyordu.

Gösterinin konukları, Salamis adasının karşısında, Agios Georgios kilisesinin altındaki tepede, paraşütçüleri ve Silahlı Kuvvetlerin savaş uçaklarından ateş etme ile eş zamanlı hava desteği ile yüzer araçlarının gelişimini izleme fırsatı buldular.

Senayo

Senaryonun bir parçası, Chinook helikopterleri, Apache helikopterleri tarafından korunarak kapsama alanı içinde piste yaklaştı. Özel Kuvvetlerin kullandığı cipler ve motorize ekipler kullanan komandolar Chinook helikopterinden indi ve havaalanı kontrol kulesini ele geçirdi. Aynı zamanda, C130 askeri kargo uçağı, pistte oluşan Özel Kuvvetler grubuna askeri malzeme tedarik etti.

Bununla birlikte, Pachi deniz bölgesinde, hızlı manevralardan ve sürpriz avantajından yararlanan bir Ege Hawk helikopteri ve SAT komandoları bir gemiye yaklaşıyordu.

Kayalık bir adacığın yeniden ele geçirilmesi

Özel Harp Komutanlığı’nın askeri birimlerinin gösteri senaryoları arasında kayalık bir adacığın yeniden ele geçirilmesi de yer aldı. Gösteri amacıyla, Megara havaalanına çok yakın olan Pachi körfezindeki iki küçük ada (küçük ve büyük Pachi adası) kullanıldı. Küçük Zodyak tekneleri, adayı işgal etmek için personel taşıyan Özel Kuvvetler Hovercraft’ın yolunu açtı.

Aynı zamanda, Özel Kuvvetler’in yaralı bir personeli için pistte helikopterle eş zamanlı bir kurtarma görevi uzman hemşire personeli tarafından gerçekleştirildi. Daha sonra, bir Chinook helikopteri, harici bir kargo olarak bağlı hareketsiz bir Silahlı Kuvvetler aracını başarılı bir şekilde taşıdı.

Alkiviadis Stefanis: “Özel Kuvvetler için yeni bir dönem”

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis yaptığı selamlama konuşmasında, “Özel Harp Komutanlığı’nın etkinleştirilmesi, Özel Kuvvetlerin operasyonları için yeni bir dönem açıyor. Çok gururluyuz. Yunanistan’ın jeostratejik konumu, Silahlı Kuvvetlerin rolünü, özellikle Yunanistan’ın ulusal egemenliğinin korunmasını sağlayan, aynı zamanda Doğu Akdeniz’de bir istikrar faktörü olarak talep eden zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya getiriyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın siyasi liderliği, niteliksel ve niceliksel personel artışı ile ilerlerken, aynı zamanda yerli sanayinin katılımıyla silah sistemlerinin yükseltilmesi gerçekleşiyor. Ulus olarak uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde faaliyet gösteriyoruz.” İfadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı: “Vizyonumuz Özel Kuvvetlerin her ortamda görev yapmasıdır.”

Genelkurmay Başkanı (GEETHA) General Konstantinos Floros, Özel Harp Komutanlığı’nın yeteneklerinin bir kısmının başarılı bir şekilde gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Floros, “Gösteri, herhangi bir ortamda operasyon yürütebilecek Özel Kuvvetler vizyonumuzla bağlantılı. Megara ve daha geniş Pahi bölgesi paraşütçüleri, yüksek riskli, karmaşık faaliyetlerde yeteneklerinin tamamını göstermeyi başardı. Görevleri yerine getirmek için insan, araç ve makinelerin mükemmel uyumunu gösteren bir İsviçre saatinin hassasiyetiyle görev yaptınız.  Stratejik hedef, bölgemizde istikrar ve barış için Özel Kuvvetlerin rolünü artırmaktır.” Diyerek katılan personeli tabrik etti.

Son olarak söz alan Özel Harp Komutanlığı komutanı Korgeneral Georgios Çiçikostas, Özel Harp Komutanlığı’nın özünün tüm sektörlerin özel kuvvetleri arasında birlikte çalışabilirlik ve işbirliği olduğunu vurguladı. Bu bağlamda  paraşütçüler, kurtarma misyonları üyeleri, SAT ve diğer personelden oluşan özel kuvvetler personelinin, hava, deniz ve kara araçlarının her türlüsünün kullanıldığına dikkat çekti.

Son olarak bir selamlama konuşması yapan Amerika’nın Atina Büyükelçisi Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, bugün yapılan gösteriyi Yunanistan Silahlı Kuvvetleri için harika olarak nitelendirdi. Büyükelçi, zamanlama açısından mükemmel bir şekilde gerçekleştirilen gösteri tatbikatına katılanları tebrik etti.

Büyükelçi Geoffrey Pyatt, “Yunanistan ve ABD gibi ortak değerlere sahip ülkelerin bu şekilde birlikte çalışması, eğitmesi ve birbirlerinden öğrenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gösteri tatbikatını, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, Yunanistan Genelkurmay (GEETHA) Başkanı Konstantinos Floros, Deniz Kuvvetleri Komutanı (GEN) Tuğamiral Stilianos Petrakis, Yunanistan Hava Kuvvetleri (GEA) Komutanı Korgeneral Georgios Bliumis, Kara Kuvvetleri (GES) Komutanı Korgeneral Haralampos Lalusis, Özel Harp Komutanlığı (ΔΕΠ) Komutanı Korgeneral Georgios Çiçikostas ve Disiplinlerarası Özel Harekat Komutanlığı (ΔΔΕΕ) Komutanı Korgeneral Prokopios Mavraganis, Kıbrıs Rum Kesimi, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, ABD Büyükelçisinin yanısıra, Karadağ, Bulgaristan ve Romanya Büyükelçiliklerinde görev yapan Askeri Ataşeler katıldı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz