Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TE TAYİNLİLERİN ARKASINDA “TRİS KE O KOUKOS”

SELANİK’TE TAYİNLİLERİN ARKASINDA “TRİS KE O KOUKOS”

16
0

Selanik’te 90 yıl sonra ilk defa Yeni Cami’de Bayram namazı kılınacaktı ve kılındı da. Ancak malesef üzülerek ifade etmemiz gerekirse “Yunanca bir deyim var, “Tris ke o Koukos” (Üç kişi ve bir de Baykuş) anlamına gelen söz galiba tam yerinde olsa gerek.

Yeni Cami’deki Bayram Namazı, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından belirlenen İskeçe atanmış müftülük kadrosundan iki imamın kıldıracağı kararı çıktı. Bu iki kişinin de o meşhur “240 İmamlar Yasası” kapsamında göreve getirildikleri iddia ediliyor.

Ama sonuç hüsran, Selanik’te yaşayan yaklaşık 5 bin Batı Trakyalı Müslüman Türkler, bu tayinlilerin arkasında saf tutmadı. Bir bakıma Batı Trakya’da olduğu gibi, “sakın dinimize dokunmayın” mesajı vermiş oldular.

Selanik’te  görüldü ki, Yunan devleti bir kez daha hata üzerine hata yapmaya devam ediyor. Bir kez daha görüldü ki, Yunan devleti sorunun çözümünden yana değil, daha karmaşık bir hal almasından yana uygulamalara devam ediyor.

Yunan devleti şunu galiba anlayamadı, “toplama suyla değirmen dönmez”. Ülkesini seven Batı Trakya Müslüman Türk toplumu, hataların yapıldığının cevabını başlangıç olarak Selanik’te vermiş oldu. Batı Trakya’da olası benzeri bir durumda da cevap yine Selanik’teki gibi belki de daha değişik olacak.  Biz Türkler de bir deyim vardır, “Zararın Neresinden Dönersen Kârdır” derler. Umarız ülkemizin yöneticileri artık bu dik kafalılığı bırakır ve gerçek anlamda Azınlığın gerçek din adamlarıyla konuşur ve sorunun çözülmesi için adımlar atarlar.  

 

SELANİK MÜSLÜMANLARI BAYRAM NAMAZI’NI POLİS KORUMASI ALTINDA KILDI

Avrupa’nın ve hatta dünyanın hemen hemen hiç bir yerinde polis koruması altında Bayram Namazı kılınmazken,Selanik’te yaşayan Batı Trakyalı Müslüman Türkler, Bayram Namazı’nı polis koruması altında kıldı. Yunan Devleti’nin tayinli imamları arkasında kılmadı. İskeçe’den gönderilen imamı camiyi boş bırakarak protesto etti.

Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ndeki mescitlerinde dün gece son teravih namazlarını kılan Müslümanlar, hep birlikte bu sabah bayramlaştı.

Kendi imkanları ile derneğin bir bölümünü küçük bir mescide döndüren Selanik Müslümanları, Ramazan ayı boyunca dolduran erkek, kadın ve çocuklardan oluşan cemaat, gelecek yıllarda daha geniş bir mekana taşınmak için dua etti.

BOUTARİS GERÇEKÇİ KONUŞMUYOR”

Belediye Başkanı Boutaris 22 Nisan 2013 tarihinde Selanik Sanayi Ticaret Odası’ndaki toplantıda yapmış olduğu konuşmasında Alaca İmaret Camisi’nin verileceğini söylemişti.

 

Video izle: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kthUFBdb20s#t=0s

Selanik’te bu sabah kılınan Ramazan Bayramı namazı için Selanik Belediye Başkanı Boutaris, Alaca İmaret Camii’ni Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ne tahsis edeceğini aylardan beri söylüyordu.

Ancak Belediye Başkanı Boutaris, Dernek yöneticilerine, Yeni Cami’nin namaz için açılacağını arefe günü kendilerine söylediğini belirten  Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin’e şu açıklamada bulundu:

“Yeni Cami’nin verileceği arefe gününe kadar bize söylenmedi. Yeni Cami’ye itirazımız yok. Bizim orada da namazımızı kıldıracak din görevlilerimiz var. Bizim sorunumuz din görevlileri değil, sorunumuz camimizin olmaması. Zor şartlar altında kendi imkanlarımızla ibadet edilebilecek bir duruma getirdiğimiz mescidimizde dini görevlerimizi yerine getirebiliyoruz. Sayın Belediye Başkanı Boutaris bize defalarca söz verdi ama hep konuştu ki icrat görmedik. Anladım ki Boutaris iş bitirmek yerine gerçekçi konuşmuyor. Son teravih namazında cemaatimize mescitte namaz kılacağımızı söyledik. Bize arefe günü saat 11: 30’da Yeni Cami’nin Bayram namazı için tahsis edildiği e-posta ile bildirildi.

Kendi mescidimizde görev yapan iki din görevlisi varken şehir dışından imam gönderilmesine karşıyız. Yeni Cami’de Bayram namazını kıldıracak imamların Selanik yerine şehir dışından İskeçe’den gönderilecek olmasını kabul etmiyoruz. Derneğimizdeki mescitte biri tayinli iki din görevlimiz olduğu halde Batı Trakya gibi uzak bir yerden Yunanistan Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından gönderilecek imamı kabul etmiyoruz. Selanik’te bizim insanlarımız yaşadığı mahalleye daha yakın durumdaki Alaca İmaret Camisi‘ni eğer hakikaten sorunu çözmek isteselerdi verilebilirlerdi. Yeni Cami bize çok uzak.”

 

 

Fotograf: Hasan Hacı

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz