Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TE ATATÜRK EVİ MÜZESİ RESTORASYONU İÇİN HUMMALI ÇALISMA

SELANİK’TE ATATÜRK EVİ MÜZESİ RESTORASYONU İÇİN HUMMALI ÇALISMA

8
0

 

 

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermekte olan Atatürk Evi’nde 18 Haziran’da başlayan yenileme çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor.

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde modern anıt olarak tescil edilen bina ve bahçesinde yapılmakta olan çalışmalar kapsamında en ince detay hem Türk hem Yunan uzmanlar tarafından titizlikle gözden geçiriliyor.

 

Değerli eserler Yunan polisi korumasında Türkiye’ye nakledildi


İlk olarak bina içindeki eser ve eşyaların Türkiye’den gelen uzmanlar tarafından kapsamlı ve fotoğraflı bir envanteri çıkarıldı. Ardından belirlenen kıymetli eserler, bir Türk nakliye firması tarafından her bir malzeme için özel boyutlarda hazırlanarak Selanik’e getirilen güvenlikli sandıklar içine yerleştirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları nezaretinde Türkiye’ye götürüldü.

 

Başkonsolos Tuğrul Biltekin ile çoğu Batı Trakyalı soydaşlarımızdan oluşan misyon mensupları Atamızın eşyalarını ve değerli eserleri Selanik’ten uğurlarken duygulu anlar yaşandı. Taşınan malzemelerin önemi nedeniyle Yunanistan Dışişleri Bakanlığının da desteğiyle Yunan polisi tarafından nakliye kamyonuna eskort tahsis edilmesinin Başkonsolosluk çalışanlarını mutlu ettiği gözlemlendi.

Bilgili Holding tarafından gerçekleştirilmekte olan yenileme çalışmalarının 29 Ekim 2012 tarihine kadar bitirilmesine gayret gösterilmektedir.

 

Başkonsolos Biltekin, Yunanistan’da böyle bir çalışma yapmanın zor ve karmaşık bir süreç içerdiğini, ancak Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris başta olmak üzere temas edilen tüm yetkililerden ve Yunan makamlarından anlayış görerek, destek aldıklarını, bu nedenle restorasyonun zamanlıca sona erdirilebileceğine inandığını söyledi.

Öte yandan, yenileme çalışmalarının niteliği nedeniyle daha süratli hareket edilmesinin mümkün olamadığını ifade eden Başkonsolos Biltekin, bu dönem içinde Selanik’e gelen Türk vatandaşlarının Müze’nin kapalı olmasından duydukları hayal kırıklığını anladıklarını, ancak restorasyonun kaçınılmaz bir gereklilik teşkil ettiğini ve bu durumu anlayışla karşılayarak Başkonsolosluğa kolaylıklar dileyen ziyaretçilere müteşekkir olduklarını belirtti.

 

Başkonsolosluğun çevresi de yeniden düzenleniyor


 

Selanik Belediyesi ve Başkonsolosluk işbirliğiyle Atatürk Evi restorasyonu paralelinde Müze girişinin güzelleştirilmesi için yeni bir çevre düzenlemesi projesi hazırlandı.

Bu kapsamda, ödüllü mimar Rena Sakellaridou, boğulmuş bir bölgeyi derleyip toparlayacak ve renk ile semboller katacak bir restorasyon fikri üzerine çalışmaya başladı. Proje, hafif ve ekonomik müdahalelerle “SPARC Sakellaridou/Papanikolaou” mimarlık bürosu tarafından gönüllü olarak düzenlendi. Ayrıca, Selanik Belediyesi Şehir Planlamadan Sorumlu Andreas Kourakis’in “Kathimerini”ye açıkladığı gibi Belediye’nin çevre düzenlemesini bir programa dahil etmesinin yanı sıra, Başkonsolosluğun desteğiyle ilgili yapılan görüşmelerin de temelini oluşturdu.

 

 

“SPARCH”ın önerisine göre, Apostolou Pavlou’nun bir bölümü sınırlandırılıyor ve hafif trafik akısı olacak bir caddeye dönüşüyor. Yaya alanı genişletiliyor ve civarında park yerleri öngörülüyor. Yeşil alan özellikle de büyük çınar ön plana çıkarılıyor, polis kulübesi yansıtıcı camla kaplanıyor. Apostolou Pavlou caddesinin tarihi, beton banklar üzerine üç dilde yazılıyor. 19. yüzyıl sonlarında bölgenin niteliğini hatırlatan ve Anadolu’yu çağrıştıran modern görünümlü bir havuz-çeşme yerleştiriliyor. Projenin Ağustos ayı sonunda başlatılması öngörülüyor.

 

 

Sokağın ve Atatürk Evi’nin gece ışıklandırılması için de Bilgili Holding ve Selanik Belediyesi koordineli bir çalışma yürütüyor. Aynı zamanda Başkonsolosluğun çeşitli kereler Molotof kokteyli saldırılarına maruz kalmış dış duvarları da yenileniyor. Birkaç aya kadar Selanik’te Atatürk Evi’ni ziyaret edenler bambaşka bir manzarayla karşılaşacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz