Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’Lİ GAZETECİLER VE TURİZM ACENTELERİ SAMSUN’DA

SELANİK’Lİ GAZETECİLER VE TURİZM ACENTELERİ SAMSUN’DA

14
0

 

Türk Hava Yolları Kuzey Yunanistan Selanik Temsilciliği ve Samsun Lozan Mübadilleri Derneği tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde Selanik Belediyesi Turizm ve Kültür Tanıtımından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Spiridon Pengas, Türk Hava Yolları Kuzey Yunanistan Müdürü Utku Yazan, Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, turizm Acente sahipleri, bazı otellerin müdürleri ve gazetecilerden oluşan 15 kişilik heyet Samsun ve Selanik arasındaki dostluk, turizm ve işbirliği imkanlarını araştırıp geliştirmek ve bir dizi temasta bulunmak için Samsun’a geldi. Heyet Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Salih Meriç ve Başkan Yardımcısı Ergin Koşal’ın da katıldığı ziyarette kısa bir konuşma yapan Selanik Belediye Başkan Yardımcısı Pengas, her iki ülkede de birbirlerimize ait ortak kültürel değerler olduğunu ve bu değerleri bu eserleri ortaya çıkarmak, bu çerçevede arkadaşlık ve dostluk ilişkileri geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirterek bu konuda Başkan Yılmaz’dan destek istedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, kısa süre önce Yunanistan’ın Kavala şehri ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri geliştirdiklerini ve bir işbirliği ve dostluk protokolü imzaladıklarını hatırlatarak, “Kavala Belediye Başkanı sayın Kostas Simiçis, Sanayi Ticaret Odası Başkanı ve Yardımcısı benim çok iyi dostlarım. İnanın bu ilişkileri, bu dostlukları neden bugüne kadar ihmal ettik neden geliştirmedik diye kendimi hep suçluyorum. Geçmişten gelen yaklaşımları ve resmi formatı biryana bırakıp dostlukların geliştirilmesi için daha fazla çaba göstermeliyiz. Biz Türkiye tarafı olarak bu konuda bayağı mesafe katettik” diye konuştu.

Aynı bölgenin ve kültürün insanları olduğumuzu ifade eden Yılmaz, “mutfaklarımız aynı, oyunlarımız aynı, türkülerimiz aynı. Her iki yakadaki özlemleri, geçmiş hatıraları ve nostaljileri yaşamaya susamış insanların bu güzellikleri yaşamalarını gerçekleştirmenin biz yöneticilerin görevi olduğunu düşünüyorum. Selanik ve Selanik Belediyesi ile ilgili geliştirmek istediğiniz her türlü birlikte yapılabilecek organizasyona Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak katılmaya ve katkı vermeye hazır olduğumun bilinmesini istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Yusuf Ziya Yılmaz heyet üyelerine çeşitli hediyeler verirken Selanik heyeti de Yılmaz’a Selanik ile ilgili hediyeler verdi.

Bu ziyarette Yunanistan Devlet Televizyonu ET3 ise Samsun gezisini belgesel olarak çekimlerini gerçekleştiriyor. Ekip, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’la da özel bir röportaj gerçekleştirdi.

 

SPİRİDON PENGAS: “SELANİK’LE SAMSUN’U YAKINLAŞMAK İSTİYORUZ”

Samsun Mübadele Derneği ile Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği bir organizasyonla kente gelen Yunanistanlı heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ziyaret etti. Ziyarette konuşan Selanik Belediyesi Kültür ve Turizm’den sorumlu Başkan Yardımcısı Spiridon Pengas, Selanik’le, Samsun’u yakınlaştırmak istediklerini söyledi.

Türk Hava Yolları Kuzey Yunanistan Müdürü Utku Yazan’da THY şirketi olarak iki ülke ilişkilerine kültürel ve ticari anlamda yardımcı olmak için bu tür ticari gezilerin düzenlenmesinde öncülük etttiklerini söyledi.

Aralarında otel, acenta sahipleri ile basın mensuplarının da bulunduğu Yunanistan’ın Selanik kentinden gelen heyetin içinde Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin de bulunuyor.

Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç ve Başkan Yardımcısı Ersin Kasap ile birlikte Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden ekip, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kemal Şahin ile görüştü. Ziyarette duyduğu memnuniyeti diye getiren Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kemal Şahin, “Sizleri bugün Odamız çatısı altında ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlerin de bildiği gibi iki komşu ülke insanı arasında geçmişten gelen güçlü bağlar var. Umuyorum ki; bu ziyaretler ve görüşmelerle bağlarımızı daha da güçlendireceğiz” dedi.

Heyet adına konuşan Selanik Belediyesi Kültür ve Turizm’den sorumlu Başkan Yardımcısı Spiridon Pengas, “Sizinle beraber çalışmak istiyoruz. Selanik bildiğiniz gibi Kuzey Yunanistan’ın en büyük liman kenti. Yunanistan’ın kuzey kapısı olan Selanik’in ihracat rakamları da çok iyi. Çok özel bir kent olan Selanik çok daha dinamik bir şehir olmaya çalışıyor. Her alanda yeni yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Selanik’le, Samsun’u yakınlaştırmak istiyoruz. Beraber sinerji içinde çalışabiliriz. Şehir olarak bir turizm projemiz var. Sizlere her zaman kapımız açık ve şehrimize bekliyoruz” dedi.

Daha sonra ise Samsun TSO Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, kent ekonomisi hakkında misafirlere bilgi verdi. Ziyarette hazır bulunan ile Samsun TSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda Samsun Turizmciler Dernek Başkan Yardımcısı Oğuzhan Serinkaya da, kentin turizm potansiyeli hakkında misafirleri aydınlattı. Ardından ise Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kemal Şahin ile Selanikli misafirler günün anısına birbirlerine hediye verdi.

 

BAŞKAN BURMA YUNANLI KONUKLARINI AĞIRLADI

Kuzey Yunanistan’dan gelen ve Samsun-Ordu-Sinop illerinde gezi, inceleme ve Pazar araştırma ve tanıtım turlarında  bulunacak olan heyet Atakum Belediye Başkanı Metin Burma’nın konuğu oldu.

 

Samsun mübadale derneği ile THY’nin ortaklaşa düzenledikleri,”Selanik-Karadeniz  Kültür ve Turizm” konulu geziye katılan 15 kişilik ekip 30 Mayıs-3 Hiziran tarihleri arasında Samsun-Ordu ve Sinop illerinde Pazar araştırmaları ve tanıtım turuna çıktı. Gezi sırasında çeşitli kurumları da ziyaret eden ve aralarında Selanik Belediyesi Kültür ve Turizm’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Spiridon Pengas, Selanik Seyahat Acenteleri Birliği Başkan Yardımcısı Stefanos Hatzimanolis, Selanik Turizm Organizasyon Başkanı Nikolaos Sapountzis, Türk Haya Yolları (THY) kuzey Yunanistan Selanik Müdürü Utku Yazan’ın da bulunduğu Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç, Başkan Yardımcısı Ersin Kasap nezaritinde Atakum belediye başkanı Metin Burma’yı da ziyaret ettiler.

Kuzey Yunanistan’dan gelen konukları ağırlamaktan son derece memnun olduğunu belirten Atakum Belediye Başkanı Metin Burma,”Ben ilişkilerimin doğurdan birebir, yalansız, dolansız olmasına dikkat ederim. Sizlerle de böyle bir ilişki eçiresinde olabiliriz. Bu nedenle ziyaretiniz beni son derece memnun etti. En kısa zamanda ben de sizi ziyaret etmeye gelmeye çalışacağım. Ben kentler arası ilişkilerin gelişmesinden yanayım. Biz Atakum olarak turizm alanında ciddi gelişmeler kayretmek istiyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna katkı sağlayabilirsiniz. Sizin oradan bir kardeyş şehir edinmekte isteriz. Bu dünyadaki güzellikler herkese yetecek kadar çoktur. Bu güne kadar ne çektiysek politikacıların Dünyanın başına açtığı dertlerden çekiyoruz. Politika ortadan kaldırılıp bizi kendi halimize bıraksalar eminim, bu yerküre daha yaşanılabilir ve daha sıcak ilişkiler içerisinde olan insanlarla dolu bir yer olacaktır. “şeklinde konuştu.

Son derece sıcak ve samimi bir şekilde karşılandıkları nı ve Kendilerine gösterilen misafirperverlik karşısında duygulandıklarını söyleyen Yunanlı konuklar, Başkan Burma’ya Selanik ile ilgili pek çok kitap, broşür, cd hediye ederken, belediye binasın önünde bir de hatıra fotoğrafı çektirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz