Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK SOKAKLARI DOLDU TAŞTI, SELANİK TÜRKÇE KONUŞMAYA BAŞLADI

SELANİK SOKAKLARI DOLDU TAŞTI, SELANİK TÜRKÇE KONUŞMAYA BAŞLADI

14
0

10 Kasım 2013 Pazar sabahı Selanik sokakları doldu taştı, Selanik adeta Türkçe konuştu. Anavatan Türkiye’den yaklaşık 80 otobüs, 1 “Barış Treni” ve yüzlerce özel arabasıyla Selanik’e akın eden Türk turistler bölgenin ekonomisine canlılık getirdi ve Yunanlı esnafın yüzü güldü.

Tören başladıktan hemen sonra “Atatürk Evi” bahçesi ve etraf caddelere sığmayan binlerce kişiye ve günün anlamına hitaben törende bir konuşma yapan T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, “Atamızın doğduğu topraklara, Selanik’e, dünyaya gözlerini açtığı, bir bitişi değil bir başlangıcı temsil eden Atatürk Evi’ne hoş geldiniz.  Burada, Atamızın aramızdan ayrılışının 75. yılında, O’nun örnek kişiliğini ve başta çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere bizlere bıraktığı değerleri anmak üzere bir araya geldik” dedi ve şöyle devam etti: 

“Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Değerli Hanımefendi, 

Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Sayın Kerim Uras, 

Edirne Milletvekili Sayın Kemal Değirmendereli, 

İstanbul Milletvekili Sayın Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, 

İzmir Milletvekili Sayın Ali Aşlık,

Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kabakçı, 

Yunanistan Parlamentosu Rodop Milletvekili Sayın Ahmet Hacıosman,

Selanik ve Yenişehir’de Uluslararası Askeri Birliklerde Görevli Kıymetli Subaylarımız, Değerli Belediye Başkanları, Sayın Öğretmenler, Sevgili Öğrenciler, Kıymetli Basın Mensupları, Saygıdeğer Konuklar,

Atamızın doğduğu topraklara, Selanik’e, dünyaya gözlerini açtığı, bir bitişi değil bir başlangıcı temsil eden Atatürk Evi’ne hoş geldiniz. 

Burada, Atamızın aramızdan ayrılışının 75. yılında, O’nun örnek kişiliğini ve başta çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere bizlere bıraktığı değerleri anmak üzere bir araya geldik. 

Burada, Atamızı kaybetmenin acısını yaşamak için değil, çökmekte olan bir imparatorluktan ileride bağımsız genç bir devlet yaratacak bir bebeğin hayata gözlerini açmış olmasının sevincini paylaşmak üzere bir araya geldik. 

Burada, yurdumuzun her köşesinden Selanik’e gelen Siz değerli konuklarımızla beraber andığımız Atamızın manevi huzurunda;

– Vatan sevgimizi, vatanın birliği ve bütünlüğü için özverili olmayı, özgürlük ve bağımsızlık aşkımızı, ulusal birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmemizi, bir millet olma bilincimizi hatırlıyoruz.  

Dünyaya;

– Çağdaşlaşma inancımızı, gelişmiş, refah içinde bir millet olarak varlığımızı yükseltme azmimizi, çocuklara, gençlere, kadınlara, toplumun tüm kesimlerine verdiğimiz kıymeti, temsil ettiğimiz evrensel değerlerle eğitim, bilim, sanat, spor ve kültürün önemini haykırıyoruz. 

– Barış, dostluk ve kardeşlik mesajımızı paylaşıyoruz. 

Saygıdeğer Konuklar,

Çocuklarımızın gözlerindeki pırıltıyı, gencinden yaşlısına Atatürk sevgisini, kardeşliği, birlik ve beraberliği görüyorsunuz. Başkonsolosluğumuza tören öncesinde ulaştırılan bilgiler doğrultusunda, bir öncelik sıralaması gözetmeksizin yanınızda duran kimdir Sizlere tanıtmak istiyorum:

Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde Modern Anıt olarak tescillenen Atatürk Evi, Atamızın bizlere emanet ettiği değerleri yansıtacak kapsamlı bir yenilemeden geçmektedir. Ulu Önderimizin yaşamında önemli yeri bulunan dört şehir ve Atamızın çocuk sevgisi konseptiyle hayatının anlatıldığı, başarılarının paylaşıldığı, eğitici, öğretici, teknik açıdan nitelikli, modern müzecilik anlayışı uygulanmıştır. Restorasyon, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen Fatih, 9 Eylül ve Marmara Üniversitelerinin katkılarıyla Bilgili Holding tarafından gerçekleştirilmiştir. Yaşayan ve yaşatılan niteliğiyle Atatürk Evi sürekli geliştirilerek, yeni sunumlarla zenginleştirilmektedir.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletine yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını ve sevgisini en önde tutan, hayattayken ve ölümünden sonra da maddi ve manevi tüm varlığını çok sevdiği milletine adamış bir devlet adamı ve komutandı. 

Atamızın bizlere yüklediği sorumlulukları, gösterdiği hedefleri ve mücadele azmini yalnızca 10 Kasımlar’da değil daima hatırlıyor, tüm vatan Şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi şükranla anıyoruz. 

Atam, Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.”

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz