Ana Sayfa Yunanistan Haber Selanik’te Sözde “Soykırım” Rüzgarı Estirdiler

Selanik’te Sözde “Soykırım” Rüzgarı Estirdiler

0
0

Selanik’te sözde “Pontus Soykırımı” rüzgarı estirdiler, Türkiye’yi suçladılar, sözde “Soykırımın” uluslararası tanıtılmasına yönelik çalışmaların yapılmasına vurgu yaptılar ve Türkiye’den özür dilenmesi talep ettiler.

Karadeniz Rumlarının sözde “Soykırım” anıtının bulunduğu Selanik Agia Sofia Meydanı’nda düzenlenen törene Başbakan Kiriakos Müçotakis’i temsilen katılan Makedonya-Trakya’dan Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Stavros Kalafatis, “Bu inanılmaz suçun uluslararası alanda tanınması için Pontuslu Rumların mücadelesine sahip çıkmak tüm Yunanlıların görevidir. Ulusal ve insani bir hedeftir. Yunanlılar olarak tüm komşularımızla barış ve işbirliği istiyoruz. Ama aynı zamanda Uluslararası Antlaşmalara saygı göstermelerini, hatalarını kabul etmelerini ve tahrik etmemelerini istiyoruz. Ve şantajlara veya tehditlere boyun eğmeyeceğimizi de bilmeleri gerekir.” İfadelerini kullandı.

Sırasıyla söz alan Merkez Makedonya Eyaleti Başkanı Apostolos Cicikostas da şu ifadeleri kullandı. “İnsanlığa karşı işlenen en korkunç, en iğrenç suçlardan biri. Ulusumuz asla unutmayacak. Çünkü uluslara karşı işlenen korkunç suçlar zaman aşımına uğramaz, ama haklılık gerektirir. Ve haklılık da, yeni bir kan vergisi değildir. Haklılık özür dilemektir. Haklılık sorumluluk almaktır. Haklılık da Pontus Rumlarının soykırımının evrensel olarak tanınması olacaktır”.

Son olarak Selanik Belediye Başkanı Konstantinos Zervas ise yaptığı açıklamada, “Soykırımın tanısması talebini uluslararasılaştıralım ve birkaç gün önce Ermeniler için yaptığımızı kısa sürede Pontuslu kardeşlerimiz için de yapalım. Onlar için bir haklılık olacak, aynı zamanda 102 yıl önce yaşanan bu iğrenç olaya benzeyenin, bir daha insanlık tarihinde asla yaşanmaması için bir fener olacak”. İfadelerini kullandı.

Kalamaria’da denize çelenkler atıldı

Sabah Kalamaria (Gelemerya) Belediye Başkanı Giannis Dardamanelis’in katılımıyla anma töreni düzenlendi ve ardından denize çelenkler atıldı. Başkan Dardamanelis yaptığı açıklamada, “353 bin sönmeyen mum, Pontus soykırımının tanınmasını ve haklılığın ortaya çıkmasını talep eden atalarımızın ruhudur. Onlara saygı duyuyor ve unutmuyoruz.”İfadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz