Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAMARAS: “TÜRKİYE İLE DOĞALGAZ GERGİNLİĞİNİ DOSTANE ŞEKİLDE ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

SAMARAS: “TÜRKİYE İLE DOĞALGAZ GERGİNLİĞİNİ DOSTANE ŞEKİLDE ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

12
0

Başbakan Antonis Samaras, “Atina Enerji Forumu 2013: Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’de Enerji Geleceği” konulu forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan hafif tonlu hidrokarbon gerginliğine değindi.

Atina’da bugün başlayan International Herald Tribune ile Kathimerini gazetesi tarafından düzenlenen “Atina Enerji Forumu 2013: Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’de Enerji Geleceği” konulu forumda bir konuşma yapan Başbakan Samaras, Yunanistan’da çok zengin hidrokarbon rezervi bulunduğuna ilişkin tahminler yapıldığını, bunun doğrulanması halinde Yunanistan’ın Avrupa’nın enerji güvenliği konusunda kilit rolü oynayacağını belirtti.

Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler’e Türkiye’nin Rodos’un güneyinde ilan ettiği parsellerin Yunanistan kıta sahanlığı içerisinde yer aldığını “şifahi nota” ile bildirdiğini söyleyen Yunan Başbakan Samaras, Uluslararası Deniz Hukuku’na göre bu alanların Yunanistan’ın egemenlik hakları içerisinde yer aldığını açıkladıklarını kaydetti. Ankara’nın bu pozisyonlarına katılmadığını Deniz Hukuku’na değinerek cevapladığını ifade eden Samaras, Yunanistan’ın Deniz Hukuku’nu imzaladığını Türkiye’nin ise imzalamadığını hatırlattı.

“En iyi çözüm yolunun da Uluslararası Hukuk’a saygı göstermektir”

5 Mart’ta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi ikili ilişkilere dair pozitif mesaj vermeyi de ihmal etmeyen Samaras, “sonuçta hem Yunanistan’ın hem de Türkiye’nin anlaşmazlık konularını her durumda barışçıl ve dostane şekilde çözmek istediklerini ilan ettiklerini” belirtti. Samaras, anlaşmazlıkların en iyi çözüm yolunun da Uluslararası Hukuk’a saygı göstermek olduğunu anlattı.

Yunanistan’ın yeni enerji haritasında öneminin arttığına dikkat çeken Yunan Başbakan, kararlı ve emin adımlarla ortaklar, müttefikler ve her ilgilenen ile yakın istişarelerde bulunarak hidrokarbon ile ilgilenmek zorunda olduklarını ifade etti. Samaras, planlamaların güçlü ittifaklar ve ilgili bütün sinerjiler temelinde yapıldığını da söyledi.

Yunanistan kıta sahanlığı içerisinde yer alan muhtemel hidrokarbon kaynaklarının değerlendirilmesinin sadece Yunanistan’ın değil aynı zamanda Avrupa’nın da uzun planlamalarının sonucu olduğunu savunan Samaras, Fransız lider François Hollande’ın geçen haftaki Atina ziyaretinde bu ihtimali ciddiye aldıklarını yaptığı açıklama ile dile getirdiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz