Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAMARAS: “31.5 MİLYAR EURO TAMAM AMA DAHA FAZLASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUM”

SAMARAS: “31.5 MİLYAR EURO TAMAM AMA DAHA FAZLASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUM”

12
0

Yunanistan’da gözler Euro Bölgesi’nin toplantısına çevrildi. Samaras’ın hayali ise 44.5 milyar Euroluk kredi dilimi için onay almakta. Başbakan Samaras, “31.5 milyar Euro tamam ama daha fazlası için mücadele ediyorum” dedi.

Devlet kasasının tam takır olduğu, iflasın eşiğindeki Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde (AB) Euro Bölgesi’nin Maliye Bakanlarının (Eurogroup) yarınki (Salı) toplantısından umudu 31.5 milyar, hayali ise 44.5 milyar euro’luk kredi dilimi için ‘yeşil ışık’ yakılması. Yunanistan, 130 milyar euroluk 2’nci Kurtarma Paketi çerçevesinde, geçen haziran ayında verilmesi gereken ancak askıya alınan 5 milyar euroluk, geçen eylül ayında verilmesi gereken ancak pazarlıkları yeni biten 31.5 milyar euroluk ve Ocak ayında verilmesi öngörülen 8 milyar euroluk kredi dilimlerini bir kalemde alabilmek çabasında.

Geçen hafta vadesi sona eren 5 milyar euroluk borç ödemesi yapabilmek için ortalama yüzde 4 faizle 1 ve 3 aylık hazine bonosu satışı sayesinde iflasını erteleyen Yunanistan’ın Başbakanı Andonis Samaras “31.5 milyar euroluk kredi dilimi için her şey tamam. Ben daha fazlasını alabilmek için mücadele ediyorum” dedi. Eurogroup yarınki toplantısında, 31.5 ya da Yunanistan’ın istediği 44.5 milyar euro için muhtemelen takvim belirleyecek. Hangi kredi dilimi kararlaştırılırsa, Euro bölgesi parlamentolarının onayı gerekeceğinden nihai karar 26 Kasım’daki toplantıda alınacak. Kredi dilimi Yunanistan’a en erken Aralık ayında gelecek. Kredi diliminin Euro Bölgesi’ndeki büyük ülkeleri tarafından oynalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Buna karşı Estonya, Letonya ve Malta gibi küçük ülkelerin son anda ‘çelme takması’endişesi var. Başbakan Samaras bu nedenle Malta’ya bir yıldırım ziyaret gerçekleştirdi.

Bu arada, ekonomik kriz yüzünde ‘fakirlik sınırı’ (Bekar 6 bin 591- kişilik aile 13 bin 842 euro) altında yaşayan Yunanlıların sayısı 2.3 milyon kişi olarak belirlendi.Ayrıca, 1950’den bu yana ilk kez bebek ölümlerinde artış görüldü. Kriz öncesi binde 2.7 olan bebek ölümleri binde 3.87’e çıktı. Yunanlılar artık eskisi kadar sık doktorlara gitmiyor, muayene ve tahliller yaptırmıyorlar. Uzmanlara göre, kriz biraç yıl daha devam ederse Yunanlıların ortalama ömrü 2-3 yıl kısalacak.  Başkent Atina’da binlerce evsiz geceleri parklarda ya da apartman kapılarında sabahlıyorlar. Evsizlerin önemli bir bölümü her gece nöbetçi hastanelere giderek bir yatak bulabilmek umuduyla hasta numarası yapıyorlar. Andreas Agnoglu adlı bir Yunanlı “Nöbetçi hastanelerin acil servislerine giderek boş bulduğum yatakta uyuyuyorum. Hemşireler bazen bir tabak yemek de veriyor Atina’nın bütün hastanelerinde yattım” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz