Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAMARAS HÜKÜMETİ SON TURUNA ÇIKIYOR

SAMARAS HÜKÜMETİ SON TURUNA ÇIKIYOR

17
0

Başbakan Antonis Samaras, 2013-2014 yılı için 11.5 milyar euroluk kesinti içeren tasarruf programının süresinin iki yıl daha uzatılması için Avrupalı liderlerle bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Yunanistan’da bazı siyasi çevreler bu Samaras Koalisyon hükümetinin sonu olabileceğini iddia ediyorlar.

AB ve IMF’den gelecek kredi diliminin serbest bırakılması için AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyetinin Yunanistan’da kesinti ve reform süreci hakkında Eylül ayında hazırlayacakları nihai rapor öncesi, Samaras 22 Ağustos’ta Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker ile Atina’da görüşecek.

Samaras daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin’de, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Paris’te biraraya gelecek.

Samaras’ın 2013-2014 yılları için Yunanistan’dan istenen 11,5 milyar euroluk kesinti içeren tasarruf paketinin uygulama süresinin iki yıl daha uzatılması konusunu Avrupalı liderlerle görüşeceği, Yunanistan’ın bu talebinin resmi olarak Ekim ayındaki AB Zirvesinde sunulacağı belirtiliyor.

Yunanistan’ın daha fazla zaman talebinin karşılık bulup bulmayacağına ise troykanın nihai raporu belirleyici olacak.

Eurogroup Başkanı Juncker geçen hafta, Eylül ayında troyka tarafından hazırlanacak rapor öncesi bu konuda karar vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, 11.5 milyar euroluk yeni kemer sıkma ve tasarruf tedbirlerini almadıkları takdirde, Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasının tehlikeye gireceğini ve drahmiye dönüldüğü takdirde daha önce yaşanmamış bir fakirliğin yaşanacağını belirterek, ülkenin euro şemsiyesinin altında kalması gerektiğini belirtti.

Başbakan Antonis Samaras, görüşmelerinin ardından hükümete destek veren iki parti PASOK ve DİMAR’ın liderleri Evangelos Venizelos ve Fotis Kouvelis ile görüşerek 11.5 milyar euroluk tasarruf paketi için onay isteyecek.

 

Pakette ciddi kesintiler var

Maliye Bakanlığı kaynakları 11.5 milyar euroluk paket içinde kamu sektörü çalışanlarını ve emeklilerin maaşları ile kamu sektöründe çalışanların sayısının azaltılması konusunda önemli tasarruflar yapılacağını belirtti.

İlk kurtarma paketinin imzalandığı 2010 yılından itibaren üç kez kesintiye uğrayan ve yüzde 40 azalan emekli maaşlarından yine toplam 4 milyar euroluk kesinti yapılacağı belirtiliyor.

Kamu şirketlerinde çalışanlarının maaşlarından ise yüzde 30-35 oranında kesinti yapılacağı, kamu çalışanlarının Paskalya ve Noel tatillerinde ikramiye olarak aldıkları 13. ve 14. maaşların kaldırılacağı ifade ediliyor. Binlerce memurun ise yedek işgücü havuzuna alınacağı belirtiliyor.

 

Ek 2,5 milyar euroluk kesinti gerekli

Öte yandan, Alman Der Spiegel’in troyka heyetinin geçici raporuna dayandırdığı haberine göre, Yunanistan’ın 2014 sonunda bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmesi için 2,5 milyar euro daha kesintiye gitmesi, gelecek iki yıl için tasarruf paketinin toplam 14 milyar euro olması gerektiğini belirtti.

Yunanistan Maliye Bakanlığı ayrıca bu yılın Mart ayı sonunda 280.2 milyar euro olan merkez hükümetin borcunun Haziran ayı sonu itibariyle toplam 303.5 milyar euroya çıktığı bildirdi. Bakanlık Mart ayı sonunda 4.401 milyar euro olan rezervlerin ise Haziran sonunda 3.495 milyar euroya düştüğü kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz