Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SALİH MERİÇ: “İKİ GÜN SÜREN KONGRE, SAMSUN’UN TANITIMINA KATKI SAĞLADI”

SALİH MERİÇ: “İKİ GÜN SÜREN KONGRE, SAMSUN’UN TANITIMINA KATKI SAĞLADI”

21
0

“6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi”nin Samsun’u Balkanlar’da ve dünyada ön plana çıkartacağını belirten Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Salih Meriç, “İki gün süren kongre, Samsun’un tanıtımına katkı sağladı” dedi.

Samsun’da gerçekleştirilen ve iki gün süren 6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi’nin verimli geçtiğini söyleyen Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Salih Meriç, “6 yıldır ulusal bazda gerçekleştirdiğimiz kongreyi bu sene uluslar arası düzeye taşıdık. Yedi Balkan ülkesinden 30 akademisyenin katıldığı kongre için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli şehrimize geldi. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz kapsamlı çalışmalara uluslararası bir değer kazandırdık. Eğitim, kültür, turizm ve tarihi konularda imza attığımız projelerimiz var. Yıl içerisinde Selanik’ten bölgemize gelen yöneticiler Samsun’un yanı sıra Amasya, Çorum ve Sinop’u da gezerek bilgi sahibi oldular. Bundan sonraki süreçte de başta Samsun Valiliği olmak üzere ilimizde bulunan sivil toplum kuruluşları ile kamu  kuruluşlarının desteklerini alarak, elimizden geldiğince şehrimizi Balkanlar’a ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu amacımıza ulaşmak adına gerçekleştirdiğimiz ve iki gün süren “6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi”nin bize büyük katkısı oldu” diye konuştu.

 

TÜRKLERİ KORUMAK ÖNCELİĞİMİZ

Kongrenin düzenlenmesinde asıl amacın Balkanlar’daki Osmanlı ve Türk miraslarını korumak olduğunu belirten Başkan Meriç, “Türkçeyi korumak ve yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz. Balkanlar’da bulunan gerek Müslüman gerekse Türklerin haklarının korunması önceliğimiz. Gerçekleştirdiğimiz kongrenin ardından akademisyenler yaptıkları sunumları derleyecekler ve yeni bir kitap yazılacak. Bugüne kadar kongrelerimiz sonrasında 8 kitap yayınlanmıştı, burada ki bilgilerle 9. kitap hazırlanacak. Katılım karşısında da son derece memnun olduk. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Kosova Anayasa Mahkemesindeki tek Türk üye olan Altay Sürol, Bulgaristan Şummu Kültür Merkezi Müdiresi Nurten Remzi ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun katılımları bizleri ayrıca mutlu etti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da verdiği katkılarla kongremizin büyük destekçisi oldu” şeklinde konuştu.

 

BASKILAR NEDENİYLE GELEMEDİLER

Yunanistan’da Türk kelimesinin dahi kullanılmasının yasak hale geldiğine dikkat çeken Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Salih Meriç bu tablonun AB üyesi bir ülkeye yakışmadığını ifade etti. Başkan Meriç konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir. Ama bu ülkede Türk adının geçtiği dernek ya da vakıf kurmak imkansız. Anaokullarında dahi Türkçe eğitimi yasaklamış durumdalar. Kongremize Yunanistan’dan iki akademisyen daha katılacaktı. Ancak bu baskılar yüzünden çekinip gelemediler.” 

Kongreye Batı Trakya’dan Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Başkanı Koray Hasan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen üye Dr. Ali Hüseyinoğlu katıldı. GTGB Başkanı Koray Hasan Batı Trakya Azınlığı’nın uğradığı “İnsan ve Azınlık Hakları İhlaleri Milli Kimliğin İnkarı ve Örgütlenme Özgürlüğü”, Dr. Ali Hüseyinoğlu ise “Türk-Yunan Nüfus  Mübadelesi sonrası Yunanistan’a bırakılan Türkler: Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ve Eğitim” konulu birer sunum gerçekleştirdiler. 

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili İstanbul Milletvekili Meral AKŞENER, Kayseri Milletvekili Prof.Dr. Yusuf HALAÇOĞLU, Leyla ÜSTEL ÇAĞATAY, Angelos TSATSOULİS, Esat ERGEN ve Tanas CİMBİS’ın konuşmacı olarak katıldıkları “Balkanlar; Dün, Bugün, Yarın” konulu oturum gerçekleştirildi.

Kongreye ayrıca TBMM Başkanvekili İstanbul Milletvekili Meral AKŞENER, Kırklareli Milletvekili Mehmet KESİMOĞLU, Kayseri Milletvekili Prof.Dr.Yusuf HALAÇOĞLU, Samsun Milletvekilleri İhsan KALKAVAN, Cemalettin ŞİMŞEK, Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreteri Yardımcısı Archelaos GRANAS, Kavala Belediye Başkan Yardımcıları Hristodoulos MİHALAKİS ve Theodora VAVAESKAU, Sarışaban Belediye Başkanı Savvas MİHAİLİDİS, Taşoz (Thasos) Belediye Başkanı Konstantinos HATZİEMMANOUİL, Paggaion Belediye Başkanı Vasililos HOULOGİS, Baro Başkanı Necat ANIL, Vali Yardımcıları Mesut Taner GENÇ, Mehmet Ali KARATEKELİ, davetliler ve çok sayıda mübadil katıldı.

 

 

 

 

 

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, Samsun’da düzenlenen Mübadele Kongresi’ne Katıldı

Samsun Mübadele Derneği tarafından Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü dolayısıyla 6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi, 8-9 Aralık tarihleri arasında Samsun Devlet Su İşleri Konferans Salonu’nda düzenlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Dr. Meral Akşener’in onur konuğu olarak katıldığı kongrede beş farklı oturum kapsamında Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin farklı yönleri ele alındı. 8 Balkan ülkesinden 20’nin üzerinde akademisyen ve araştırmacının tebliğleriyle katıldığı kongrede, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı adına kongrenin üçüncü oturumunda iki sunum yapıldı.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen üye Dr. Ali Hüseyinoğlu, “Türk-Yunan Nüfus  Mübadelesi sonrası Yunanistan’a bırakılan Türkler: Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ve Eğitim” adlı tebliğine Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi çerçevesinde göçenler kadar kalanlar boyutunun da ele alınması gerektiğini vurgulayarak başladı. Mübadele sonrası Batı Trakya’daki gelişmelerin Azınlık Eğitimi’ni ne derece etkilediğini sorguladığı konuşmasında, geçmişten günümüze Azınlık eğitimi alanında süregelen problemlerin günümüz Azınlık eğitimi üzerindeki yansımalarının dinleyicilerin bilgisine sundu.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz