Ana Sayfa Yunanistan Haber Sakız Adası’ndaki Göçmenlerin Durumu İçler Acısı ve Vahim!

Sakız Adası’ndaki Göçmenlerin Durumu İçler Acısı ve Vahim!

6
0

1 Mart 2020 tarihinden itibaren Türkiye kıyılarından denize açıldıktan sonra Ege Denizi’ni şişme plastik botlarla geçerek Sakız adasına gelen yasadışı göçmenlerin durumu içler acısı.

Yaklaşık 254 yasadışı göçmen derme çatma bezlerle Limanın bir köşesinde bulunan eski balık hali kalıntıları yanına kurdukları çadırlarda, çokuklarıyla birlikte yağmur ve zaman zaman fırtınayla mücadele ederek yaşam mücadelesi veriyor.

Sakız adası Liman yetkilileri Atina’da merkezi hükümete seslenerek burada yaşayan göçmenlerin sorunlarına bir an önce çözüm bulma çağrısı yapsa da, Atina duymamazlıktan ve görmemezlikten gelmeye devam ediyor. Yardım yine Liman Müdürlüğü yetkililerinden geliyor.

Son olarak yaşanan kötü hava şartları dolayısıyla bez çadırlar fena şekilde zarar gördü. Bunun üzerine Liman yetkililerinin girişimiyle en azından çocuklar ve kadınların soğuk ve yağmurdan korunmaları için eski brandalı bir TIR dorsesi Liman bölgesine getirildi, çocuklar ve kadınlar buraya yerleştirildi. Ancak bunun da çözüm olmadığı ortada.

Bu zor şartlar altında yiyecek, içecek ve sağlık sorunlarıyla boğuşan yasadışı göçmenlerin, Liman yıkıntılarına yerleşmesinin başında ise yine Atina merkez hükümetinin aldığı karar geliyor.

Türkiye sınırlarını açtıktan sonra, Yunan hükümeti 1 Mart’tan itibaren yeni gelen göçmenlerin sığınma başvurusunda bulunamayacağına ve dolayısıyla da bazı adalardaki göçmen merkezlerine aktarılamayacağına karar vermişti. Şimdi bu karardan sonra özellikle yasadığı göçmenlerin en fazla geldikleri Midilli ve Sakız adalarında ciddi barınma sorunu yaşanıyor.

Ada yerel yöneticilerinin tek beklentileri, Atina merkez hükümetinin bir an önce buradaki göçmenleri ülkenin iç kesimlerinde, anakarada oluşturulan barındırma kamplarına sevkedilmeleri. Tabii ki göçmenlerin de beklentisi bu yönde.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz