Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SAADETTİN ŞAKİR HÜSEYİN: “İKTİDARI; PASİF, CESARETSİZ, YETERSİZ, AMACI OLMAYAN SAĞA SOLA SAVRULARAK...

SAADETTİN ŞAKİR HÜSEYİN: “İKTİDARI; PASİF, CESARETSİZ, YETERSİZ, AMACI OLMAYAN SAĞA SOLA SAVRULARAK DOLAŞAN BİR YELKENLİ GİBİ BULUYORUM.”

17
0

Kozlukebir Belediyesi’nde muhalefette yer alan “Toplumsal Hareket” Başkanı Saadettin Şakir Hüseyin, Birlik gazetesine çok özel açıklamalarda bulundu. “Toplumsal Hareket” Başkanı, Belediye Yönetimi hakkında çarpıcı sözler kullandı ve “iktidarı; pasif, cesaretsiz, yetersiz ve açık bir denizde amacı olmayan sağa sola savrularak dolaşan bir yelkenli gibi buluyorum” dedi.

Tüm sorularımıza içtenlikle cevap veren Saadettin Şakir, iktidara ve çözüm önerilerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

İlk önce Toplumsal Hareket Başkanı olarak kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

“1969 Küçük Sirkeli doğumluyum. İki çocuklu çiftçi bir ailenin küçük olanıyım. Köy ilkokulunu müteakiben Celal Bayar, İstanbul Şile 50. Yıl ve Bursa Cumhuriyet Liselerinde orta öğrenimimi; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ise üniversite öğrenimimi tamamladım. Halen İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevindeyim. Evli ve Önder isminde bir oğul babasıyım.”

Listenizin ileriye dönük çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

“Toplumsal Hareket, 10 Ağustos 2010 tarihinde farklı köylerdeki ne sağ ne sol yetti artık diyen, belediyeciliğin bir ekip işi olduğuna inanan genç, idealist, iyi yetişmiş, toplumun içinden gelen, toplumuna karşı duyarlı, her meslekten kişilerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir halk hareketidir.

“Toplumsal Hareket”, Kozlukebir Belediyesi seçimlerine kısa sürede hazırlanıp katılarak iktidara gelememiştir. Toplumumuz, bizlere muhalefet görevi vermiştir. Toplumumuzdan aldığımız güçle muhalefette kalsak da yarın seçim varmış gibi gerek Kozlukebir belediye meclisinde gerekse günlük yaşamımızda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bölgemizin bütün köylerini ziyaret ediyoruz, toplumumuzun sorunlarını yerinde tespit edip çözümü için meclise getiriyoruz. İktidar her ne kadar toplumumuza kulaklarını tıkasa da biz onların istek ve beklentilerini meclise getirmeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki halktan kopuk iktidarlar ayakta kalamazlar.

Toplumsal Hareket’in merkez kurulu, iletişimden sorumlu kurulu ve bayanlar komisyonu çalışmalarına devam etmektedir.

Kozlukebir Belediye Meclisi’nde görüşülmesini yazılı olarak sorduğumuz dilekçelerimiz merkez kurulumuz tarafından belirleniyor alınan cevaplar da aynı kurulumuz tarafından değerlendiriliyor. Aynı zamanda merkez kurulumuz her an toplumumuzun ihtiyaç ve taleplerini araştırma ve belirleme sorumluluğunu da üstlenmiştir.

İletişimden sorumlu kurulumuz, gerek facebook gerekse elektronik posta adresimizden açıklamalarımızı yapıyor.

Bayanlar komisyonumuz, belirli zamanlarda toplanıp kararlar alıyor, bizler de bu kararları uygulama gayreti içinde oluyoruz. Bayanlar komisyonumuz, her hafta sonu değişik bir köyümüzde bir aileye konuk oluyor. İstanbul’a cami ve müzelerin ziyaret edildiği bir gezi düzenlediler. Bundan sonra da bu faaliyetlerine devam edecekler. Sirkeli köyünün pazarının olduğu Salı günü pazarcılara hem de köy esnafına katkı sağlamak amacıyla büromuzda bir araya geldiler. Kozlukebir pazarının olduğu günlerde de orada aynı buluşmaları sağlayacaklardır. Bu buluşmalara önümüzdeki aylarda da devam edeceklerdir. Kadın Platformunun Şapçı’da düzenlediği Kermes’e katıldılar ve kendilerinin hazırlayıp pişirdikleriyle maddi gelir elde edilmesini sağlamışlardır.

Toplumsal Hareket olarak 2011 yılında Bursa Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Balkan Ülkeleri Futbol Turnuvası’na bölgemizden Oral Salim, Bülent Devletoğlu ve Saadettin Mustafa önderliğinde lisanslı yirmi beş futbolcuyla katıldık. Aynı zamanda bu takımımızla 2011 Seçek Yağlı Güreş ve Kültürel Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Seçek Futbol Turnuvası’na katılıp birinci olduk. Bu takımımızla her yıl gerek ülkemizde gerekse yurt dışında turnuvalara katılmaya devam edeceğiz. Bölge takım ve derneklerinin yanındayız. Onların ayakta kalabilmeleri için maddi ve manevi desteklerimizi sürdüreceğiz.”

Şu anda Kozlukebir Belediyesi yönetiminin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

“İktidar, Azınlık okullarının birleştirilmesi konusunda lehte veya aleyhte bir meclis kararı alamamaktadır”

“Kozlukebir Belediyesi yönetimini, bütçelerde bölge ihtiyaçlarının tespit edilmeden hakça bir paylaşım yapılmadığı, sahip oldukları binalarını yeterince kullanamadıkları, sportif ve kültürel alanda hiçbir çalışmalarının olmadığı, teknik programlarına aldıkları hizmetlerin projelerini zamanında tamamlamadıkları için paralarının belirli programlardan alamadıkları, sağlık alanında hiçbir taleplerinin olmadığı, bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlayabilecek herhangi bir girişimlerinin olmadığı, işsiz gençlerimizi hiçe sayarak gayri resmi olarak Sirkeli içinden işçi aldığı, bir çok köyümüze tarihinde ilk defa su parası ödettirdiği, yol bakım ve onarım çalışmalarını belediyenin kendine ait araçları olduğu halde bu işleri başka şirketlere verdiği, meclis toplantıları yapılacağı zaman muhalefet meclis üyelerinin toplantıya katılamamaları için toplantı saatlerinin 14.00 veya 14.30 yaptırıldığı, muhalefetin görüşünün önemsenmeyip dinlenmeye dahi tahammül gösterilemediği, köylerimizdeki muhtarlarımızın görüşlerinin alınmadığı, azınlık okullarının birleştirilmesi konusunda lehte veya aleyhte bir meclis kararının alınamadığı, bölge tarım üreticilerinin Gümülcine içerisinde de ürettikleri ürünleri satabilmeleri için belediyemizde aylardan beri üçlü komisyon kurulmadığı için ürünlerini kaçak satmak zorunda bırakıldığı, projede içme suyundan arta kalan su olarak geçen su havuzlarında içme suyu çalınıyor gerekçesiyle insanımıza ceza parası kesilerek tahsilat yapıldığı, verilen dilekçelere aradan aylar geçmesine rağmen cevap verilemediği, tek dilli devlet anaokullarının fiziki şartlarının ve öğrenci yeterlilik durumunun araştırılmadan okul binalarının kira bedelleri belediye bütçesinden karşılandığı, çift dilli okullar hakkında hiçbir taleplerinin ve görüşlerinin olmadığı, futbol takımlarına bütçeden yeterince pay ayrılmadığı, derneklere ise Karacaoğlan köyündeki bir dernek hariç hiçbir maddi destek ayrılmadığı, belediye başkanının yetkisi olmadığı halde meclise müdahale ettiği, kimin konuşup kimin konuşamayacağına kendisinin karar verebileceğini zannettiği, Kızılağaç su meselesini muhalefetin mecliste görüşülmesini istediği için meclis toplantı günü belediye başkanı ve iktidar meclis üyelerinin tamamı bu konuyu görüşmek üzere meclise gelmeyerek tarihe geçtikleri için eksik, deneyimsiz, donanımsız, pasif, cesaretsiz, yetersiz ve açık bir denizde amacı olmayan sağa sola savrularak dolaşan bir yelkenli gibi buluyorum.”

Sizce mevcut iktidar, şimdiye kadar halka gerekli hizmetleri ulaştırabiliyor mu?

“Halkımız şunu bilmelidir ki belediyemizin 2012 yılı bütçesi on dört milyon iki yüz kırk bin Euro’dur”

“Mevcut iktidarın halkımıza gerekli hizmetleri ulaştırdığı söylenemez. Halkımız şimdiye kadar iş makinelerine “gaz koymaya dahi paramız yok” sözleriyle bir yılı aşkın zamandır hizmetten mahrum edilmektedir. Patlamış su borularının yapılması ve sokak lambalarının takılması için halkımız aylarca bekletilmektedir. Kendilerine oy vermemiş olan insanlarımızı “bizden değilsiniz” diyerek keçileri için ağıl yeri verilmemekte, bazılarının da çöp bidonları kapılarının önünden alınmaktadır. Halkımız şunu bilmelidir ki belediyemizin 2012 yılı bütçesi on dört milyon iki yüz kırk bin Euro’dur.”

Şu andaki belediye yönetiminin en büyük eksiklikleri nelerdir?

“Bunu bir misalle açıklayacak olursak; Basırlıköy’e yaklaşık on yıl önce bölge tarlalarının sulanması için bir sulama sistemi (pomana) tesis edilmiş ve gerekli prosedür belediye yönetimleri tarafında yerine getirilmeyerek insanlarımız bu sistemden faydalanamamışlardır. Basırlıköy halkı da mevcut iktidara ilkbahar mevsiminde giderek bu sulama sisteminden yaz mevsiminde faydalanmak istediklerini bildirmişlerdir. Belediye yönetimi ise üzerine düşen görevi yapamayarak “hukuk danışmanımız ilgili dosyayı inceliyor, inceleme daha tamamlanmadı” gibi sözlerle yaz mevsimi geçirtilmiştir. Bu durum insanlarımızın ekonomik kaybına sebebiyet vermiştir. Yönetim bu kadar basit bir işi bile başaramama eksikliği göstermiştir. Buradan da anlaşılıyor ki bu yönetim çağdaş ve yeni belediyecilik anlayışının ne demek olduğunu idrak etmiş bir kadrodan yoksundur.

Başka eksiklikleri de sıralayacak olursak; belediye yönetiminin halen proje uzmanlar grubunu kurmamış olmasıdır, görevleri ehil kişilere veremiyor olmasıdır, eğitimle ilgili komisyonun başına iktidardan öğretmen meclis üyesi varken bir mühendisi geçiriyor olmasıdır, kardeş belediye olanaklarını kullanamıyor olmasıdır, belediye araçlarının kullanımını halen kontrol edememeleridir, kendileriyle toplum yararına çalışmak ve iş birliği yapmak isteyen muhalefeti hiçe saymalarıdır, oturakları hala halka açık yerlere değil haremlere koyma geleneğini devam ettirmeleridir.”

Önümüzdeki yerel seçimlerde siz Toplumsal Hareket başkanı olarak belediye başkanı adayı olmayı düşünüyor musunuz?

“Toplumsal Hareket, tarihte ilk defa başkanını seçimle işbaşına getirmiştir. Toplumsal Hareket Merkez Kurulu, seçimlerden sonra toplanarak adaylığımızı açıklamıştır. Seçim öncesi liste hazırlama aşamasında, listemizde yer almasını istediğimiz kişiler, “şimdi giriyorsunuz ama seçimden sonra hiç birinizi göremeyeceğiz” deyip listemizde yer almamışlardır. O zaman biz, toplumumuza bir söz verdik. Seçimleri kaybedersek sonraki günü adaylığımızı açıklayacağız dedik. Öyle de yaptık. Evet adayım.”

Size göre bu bölgenin bir vatandaşı olarak bölge halkının en büyük beklentisi nedir?

“Bizim iktidarlığımızda tütüncülerden suladıkları tütünler için kesinlikle su parası alınmayacaktır”

“Bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçimini temin etmektedir. Öncelikle bu konularda iyileştirme beklentisi vardır. Bunun devamında halkımız alternatif ürünler hakkında da umut belirtileri içerisindedir. Bir de genç neslin üniversite mezunlarıyla birlikte iş beklentileri bulunmaktadır. Bölgemizde işsizlik hat safhadadır, gün geçtikçe de bilhassa Hollanda’ya göç artmaktadır.

Tütüncüler, belediyemizden suladıkları tütünler için su parası alınmasını istemiyorlar. Her bölgenin sulanır hale gelmesini istiyorlar. Bizim iktidarlığımızda tütüncülerden suladıkları tütünler için kesinlikle su parası alınmayacaktır. Hızla denizlere doğru akan çaylarımıza da dur diyeceğiz. Kanallarla bütün bölgelerin sulanmasını sağlayacağız. Toplumumuzun yegane geçim kaynağı tütünün daha iyi pazarlanması konusunda da işbirliği içerisinde olacağız.

Hayvan besicilerinin de otlak artırımı beklentisi var. Hayvancılıkta kooperatif kuruluyor, kendilerini destekliyoruz. Bölgede sütün ve peynirin markalaştırılarak tesislerinin yapımında ve pazarlanmasında öncü olunması beklentisi var. Bizim iktidarlığımızda bu meseleler çözüme kavuşturulacaktır. Meyve ve sebze üreticilerinin bölgede soğuk hava deposu yapılması beklentisi vardır. Bu konuda da çok geç kalınmıştır. İktidarlığımızda bu konu da çözüme kavuşacaktır. Özellikle gençlerde başta Domruköy’deki spor salonunun bir an önce açılıp faaliyete geçmesi ve başka spor salonlarının da yapılması beklentisi vardır. İktidarlığımızda bu konu da gerektiği şekilde çözüme kavuşturulacaktır.”

İktidar olduğunuz zaman öncelikleriniz arasında neler vardır?

“Belediyemiz şimdiye kadar yapması gereken su, yol, kanalizasyon sorunlarını çözememiştir. Halen kanserojen riski taşıyan, insan sağlığını tehdit eden borulardan su içilmektedir. 2012 Avrupa’sında inanılır gibi değil. Öncelikle bunları vakit geçirmeden çözeceğiz. Belediyemizin gelir kaynakları pervaneler, dükkanlar, su, çöp gibi vergilerden sağlanmaktadır. Çağdaş belediyecilik anlayışında bunlar yetersizdir. Bizler iktidara geldiğimizde belediyemizin gelirlerini artırıcı önlemler alacağız. Belediyemiz, Yunanistan’daki diğer belediyelerle karşılaştırıldığında ESPA ve Avrupa Birliği’ne ait programlardan yeterinde faydalanmamaktadır. Bizler bu programlardan azami derecede faydalanmayı hedefliyoruz. Mesela bölgemiz turizme çok elverişlidir. Hemetli ve Mehrikoz bölgelerinde olmak üzere sporcuların da kamp yapabilecekleri otellerin yapımını sağlayacağız. Bölge insanımızın ekonomik olarak kalkınması için mücadele edeceğiz. Seracılığın ve fidancılığın gelişmesinde öncü olacağız. Tam teşekküllü bir sağlık ocağı oluşturacağız. Çay sularını kanallara alarak bütün bölgenin sulanmasını sağlayacağız. Sadece futbolla kalmayıp başka spor branşlarının da gerçekleştirilmesi için tesisler hazırlayacağız. Alantepe ve Seçek Azınlık Eğitim Kültür Dernekleri’ne maddi destek verip güreş ve kültürel etkinliklerinin parasız yapılmasını sağlayacağız. Kozlukebir, Sirkeli, Kurcalı, Domruköy ve Karacaoğlan köylerinde her sene festivaller düzenleyeceğiz. Büyük köylerde belediye kütüphanelerini de oluşturacağız. Kadınlarımızın aile bütçelerine katkı sağlayabilecekleri el işi-konfeksiyon, ev yapımı ürünlerinin üretimi ve pazarlanması konusunda onlara öncü olacağız.”

Şu andaki belediye yönetimine ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

“Şimdiye kadar yaptıkları “siz – biz” ayırımını yapmamalarını öncelikle öneririm. Ulusal ekonomik krizle birlikte bölge insanımızın da günden güne ekonomik yönden zayıfladığını görmekteyim. Bir an önce ekonomik tedbirler alarak insanımızın geleceğe daha umutlu bakabilmeleri sağlanmalıdır. Belediyecilik bir ekip işidir. İktidarın da ekibiyle birlikte projeler üretip hayata geçirebilmesi için gerekirse yirmi dört saat çalışmalıdırlar. Bölgemiz, ülkemizin diğer bölgeleriyle kıyaslanınca yeterince geride kalmıştır. Bölgenin bir saat dahi kaybedecek vakti yoktur.

Kozlukebir Belediyesi, iktidarıyla muhalefetiyle aynı gemi içerisinde seyahat etmektedir. Gemi su almaya başlamıştır. Delik tamir edilemezse hepimiz birlikte batacağız. Önerim iktidarın bölgemiz için bizimle işbirliği yapması yönündedir. Halkımızın yararına olacak her konunun destekçisi olduğumuzu kendilerine belirttik. Bu güne kadar yaptığımız işbirliği teklifine henüz cevap verilememiştir. Aksine meclis toplantısına gidememem için toplantı saatlerini benim çalışma saatlerime denk getirmektedirler ve bunu büyük bir başarıymış gibi gururlanarak ifade de etmektedirler.”

Son olarak neler söylemek istersiniz?

“Toplumsal Hareket, siyasi görüş farklılığı gözetmeden, kişiler arasında ayrımcılık yapmadan, birlik ve beraberlik ruhuyla hareket eden bir siyasi topluluktur. Aza ve muhtar adayları katılımları şimdiden daha olmaktadır. Sizin aracılığınızla duyurmak istiyorum ki bölgemizde kendi çıkarlarını düşünmeden, belediyemizi bir ekmek kapısı olarak görmeden siyaset yapacak kişileri biran önce aramızda görmek istiyoruz. Hizmet halk içindir. Halkımız da hizmet sırasının bize gelmesini sabırsızlıkla beklemektedir.

Yarınların daha güzel olması umuduyla sevgi ve selamlarımı iletir, sizlere de çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz