Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar RUSYA’YA BİR DARBE DE BULGARİSTAN’DAN GELDİ, BULGARİSTAN “GÜNEY AKIM”I DONDURDU

RUSYA’YA BİR DARBE DE BULGARİSTAN’DAN GELDİ, BULGARİSTAN “GÜNEY AKIM”I DONDURDU

17
0

Rusya’ya bir darbe de Bulgaristan’dan geldi. Bulgaristan “Güney Akım” doğalgaz hattı projesinin gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmaları durdurdu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Vasil Ştonov, Bulgaristan ulusal enerji şirketine gönderdiği mektupta anlaşmaların imzalanmasına yönündeki bütün prosedürler de dahil bütün çalışmaların durdurulmasını istedi.

Bulgaristan hükümeti yalnız Avrupa Birliği mevzuatının taleplerinin yerine getirilmesi durumunda projeye ilişkin çalışmaların yeniden başlatılabileceğini duyurdu.

AB’nin hukuk kurallarına göre, enerji tedarikçisi boru hattına erişimi kontrol etme hakkına sahip olamaz. Rusya ise bu talebi yerine getirmeyi reddediyor.

Bulgaristan hükümeti bu nedenle projeyle ilgili çalışmalarda yer alan enerji holdinginden AB kuralları yerine getirilene kadar “Güney Akım”ın dondurulmasını, ayrıca, AB Komisyonu ile bu konuda işbirliği yapılmasını istedi.

63 milyar metreküp kapasiteye sahip olan “Güney Akım” Karadeniz üzerinden Güney ve Merkezi Avrupa ülkelerine uzanıyor. Hattın inşası aralık 2012’de Krasnodar vilayetinin Anapa kentinde başlatıldı. Rusya, önümüzdeki yılın sonunda bu hatla Avrupa’ya doğalgaz göndermeyi planlıyor.

Ancak AB ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle projenin gerçekleşmesini engelliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz