Ana Sayfa Batı Trakya Haberler RUSYA’DAN YUNANİSTAN’A YÜZLERCE ASKERİ ARAÇ YARDIMI GELİYOR

RUSYA’DAN YUNANİSTAN’A YÜZLERCE ASKERİ ARAÇ YARDIMI GELİYOR

14
0

Rusya’dan Yunanistan’a yüzlerce askeri araç yardımı geliyor. Savunma Bakanı Panos Kammenos’un Rus meslektaşı Sergey Şoygu ile varılan anlaşma sonrasında, Rus Ordusu’nun emvanterinde bulunan iş makinelerinden yüzlerce araç gereçin Yunanistan’a hibe olarak verileceği belirtiliyor.

Rusya tarafından tamamen hibe olarak verilecek bu iş makineleri ve araçların, Savunma Bakanı Kammenos’un kararıyla yeniden kurulan MOMA Karışık Makine İmar Grupları İstihkam Birlikleri’nde kullanılacak.

Rus tarafının tek şartının ise, verilecek olan iş makineleri ve araç gereçlerin tamir edilerek sürekli çalışır vaziyette tutulması, ilerleyen dönem içerisinde Yunanistan tarafından yenilerin satın alınması durumunda bunların geriye iade edilmesi söz konusu olduğu belirtiliyor. Bir başka durumda ise, Rusya’nın herhangi bir talepte bulunmadan iş makineleri ve araç gereçlerin sürekli olarak Yunanistan’da bulunmasında bir sakınca olmadığı ifade ediliyor.

Sevkiyatın önümüzdeki yaz aylarında başlayıp bitirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.  

2. Dünya Savaşı ve 1946-1949 yıllarında iç savaşta harabeye dönen ülkenin yeniden yapılanmasına önemli katkılar sağlayan MOMA, 1967 yılında Cunta yönetimi tarafından kurulmuş, Yunanistan genelinde Atina, Selanik (Thessaloniki), İraklio, Patra, Lamia, Larisa ve Yanya’da (İoannina) bulunan birliklerle yeniden yapılanmaya ulaşım yol, köprüler, idari binalar, hastane ve havaalanları inşa ederek hizmet vermişti. Şimdi Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamennos’un talimatıyla yeniden kurularak faliyete başlıyor.

İlk olarak Lutraki bölgesinde 747. İstihkam Okulu bünyesinde faliyete başlayacak olan MOMA, devamında Atina’da Hava Kuvvetlerine ait birlikte hizmet verecek. Sonraki aşamalarda ise Larisa, Makedonia ve Thraki (Batı Trakya) bölgelerinde oluşturulacak olan MOMA, bu bölgelerde de faliyete geçirilecek. Bakan Kamenos’un belirttiğine göre MOMA’ya ek personel alınmayacak.

Yunan Ordusu’ndaki İstihkam Birlikleri’nde bulunan araç gereç ve iş makinelerinin kullanımıyla, yaşanan doğal afetlerde meydana gelen felaketlerle boğuşarak hizmet verecek olan MOMA’ya ait askeri birlikler devletten para talep etmeden bu hizmeti verecek.

Yol, köprü, liman, havaalanları yapımında da rol üstlenecek olan MOMA’ya engel olarak, AB’nin yasalarına göre sivil şirketlerin varlığında devlete ait bir şirketin veya herhangi bir kurumun bu işleri yapmasına müsade etmemesi birazıcık durumu karmaşık hale sokuyor.

Bakan Kamenos geçtiğimiz günlerde, “Avrupa Birliği’nin kanunlarına saygı duyacağız, ancak nereye kadar müdahale edebilirsek müdahale edeceğiz ve bunu da yapmaktan geri kalmayacağız” demişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz