Ana Sayfa Batı Trakya Haberler RUSYA, “KIBRIS RUM KESİMİ”NE YERLEŞİYOR

RUSYA, “KIBRIS RUM KESİMİ”NE YERLEŞİYOR

14
0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Rusya’nın terör ve korsanla mücadele eden savaş gemilerine limanlarını açacağını söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis’le görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Rusya ve Kıbrıs arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının üçüncü ülkelerin zararına olmadığını vurguladı.

Rusya ve Kıbrıs’ın dost olduğunu vurgulayan Putin, “Biz hiç kimseye karşı çalışmıyoruz. Ülkelerimizin çıkarı için ortak ulusal projeleri başarmak istiyoruz. Bizim işbirliğimiz başkalarına engel değil…” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Kıbrıs arasında imzalanan anlaşma ile ilgili bilgi veren Putin, “Bunlar ne ile ilgili? Bunlar uluslar arası terör ve uluslar arası korsan suçları ile mücadele eden gemilerimizle ilgili… Ben bunun birilerini endişeye sevk edeceğini düşünmüyorum.” dedi.

Rusya ve Kıbrıs Rum Kesimi Savunma bakanlıkları arasında denizcilik alanında yapılacak işbirliği anlaşmasını Rusya adına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kıbrıs Rum Kesimi adına da Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides imzaladı.

11 ANLAŞMA İMZALANDI

Rusya ve Rum Yönetimi yatırım ajansları, bankalar, eğitim, bilim, teknoloji, kültür ve askeri eğitim alanlarını kapsayan toplam 9 anlaşma ve 2 memorandum imzaladı.

Rusya ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin ortak ticaret hacmini geliştirmek için çalışacağını ifade eden Putin, “2014’de ticaret hacmimiz düştü. Bu biraz petrol fiyatlarının düşmesi ve piyasada oluşan durumla ilgili. AB yaptırımları ve bizim buna karşı aldığımız tedbirler de etkili oldu.

Ben ortak çabalarla bunun çözüleceğini ve yeniden yükseliş trendine gireceğini düşünüyorum.” dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi’ne mali sorunlarının çözümünde destek verildiğini de hatırlatan Putin, “Rusya 2,5 milyar avroluk borç verdi. Borcun yeniden yapılanmasında da olumlu cevap verdik.” ifadelerini kullandı.

KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜMÜNE DIŞARIDAN MÜDAHALE OLMAMALI

Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili de değerlendirmede bulunan Putin, “Kıbrıs problemi karşılıklı olarak kabul edilebilir şekilde Kıbrıs halkı tarafından çözülmeli. Dışarıdan müdahaleye izin verilmemeli. Rusya BM kararları ve uluslar arası hukuka bağlı olarak yaklaşıyor. Uzun vadeli çözüm olursa adanın güneyi, kuzeyi ve Avrupa’nın da yararına olur.” dedi.

Rus lider enerji alanında da Kıbrıs şirketleri ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

YAPTIRIMLAR AB ÜLKELERİNİ DE ETKİLİYOR

Anastasiadis de yaptığı açıklamada, 40 yıldan bu yana devam eden Kıbrıs sorununun çözümüne Rusya’nın katkısı nedeni ile teşekkür etti. Rusya’ya yönelik yaptırımlardan Avrupa Birliği ülkelerinin de zarar gördüğü değerlendirmesinde bulunan Anastasiadis, “Biz Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. AB’nin ortak politikası ile birlikte bizim duruşumuz ortada. Rusya’ya yönelik yaptırımlar, bizim ülkelerimizi de etkiliyor. Rusya gibi büyük ülkelere yönelik yaptırımlar diğer Avrupa Birliği ülkelerini de etkiliyor…” eleştirisinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz