Ana Sayfa Batı Trakya Haberler RODOP MİLLETVEKİLİ AHMET HACIOSMAN CAMİLERİN VERGİ MUAFİYETİ SORUNUNU DİLE GETİRDİ

RODOP MİLLETVEKİLİ AHMET HACIOSMAN CAMİLERİN VERGİ MUAFİYETİ SORUNUNU DİLE GETİRDİ

9
0

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Eğitim, Din İşleri, Kültür ve Spor Bakanı ile Ekonomi Bakanı’na hitaben soru önergesi sundu. Rodop Milletvekili, ilgili soru önergesi metninde, Trakya’daki camilerin, Özel Yapı Vergisi muafiyet sorununu dile getirdi.

Soru önergesinin tam metni:

SAYIN: 1. Ekonomi Bakanı

2. Eğitim Dinişleri Kültür ve Spor Bakanı

KONU: Trakya’daki camilerin Özel Yapı Vergisi’nden muaf tutulmaları.

4021/2011 (Resmi Gazete 218 A) sayılı ve tarihli yasanın 5. Paragrafının, 53. Maddesinde, Özel Yapı Vergisi’nden muaf tutulan gayrı menkul kategorileri yer almaktadır. Bu kategoride, dini kimliğe sahip kişilere ya da din işleri, hayır işleri eğitim ve kültür hizmeti veren kişilere ait gayrı menkuller de yer almaktadır.

Trakya’daki camilerin de  yukarıda belirtilen kategoride yer aldığından dolayı, bu Özel Vergi’den muaf tutulması gerektiği halde, geçtiğimiz yıl, önlemin ilk uygulama yılında, bu vergi bütün camilere uygulandı. Camilerin mütevelli heyetinde yer alan kişiler, Ortak Bakanlık Kararı doğrultusunda 1211(Resmi Gazete 2298/B)  sayılı yasanın 2. maddesinde öngörüldüğü gibi muafiyet işlemini gerçekleştirdi.

Aradan geçen bir yıldan sonra, yapılan bu muafiyet işleminin başarıyla sonuçlanmadığı, mütevelli heyeti tarafından ödenen bu vergi ücretlerinin kendilerine iade edilmediği saptandı. Ayrıca, bu yıl yeniden bu camiler Özel Yapı Vergisi’nden yükümlü tutulmuş ve kendilerinden, bu vergiyi elektrik faturası ile beraber ödemeleri istenmiştir.

Yukarıdakiler doğrultusunda,

SAYIN BAKANLARA SORULUR:

İlgili kanunda öngörüldüğü gibi, camiler Özel Yapı Vergisi’nden muaf tutuldukları halde, ödenen vergi ücreti camilere neden geri verilmedi?

  1. Muaf tutulma işlemlerini gerçekleştirmiş olmalarına rağmen, Trakya’daki camilere bu yıl tekrar vergi ödemesi neden gönderildi?
  2. Yasanın doğru bir şekilde uygulanması ve camilerin bu vergiden kesin muaf olması yönünde ne tür bir çözüm öneriyorlar?

Soruyu yönelten Milletvekili,

Ahmet HACIOSMAN

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz