Ana Sayfa Yunanistan Haber Restorasyon Gerekçesiyle Camiler İbadete Kapalı Tutuluyor

Restorasyon Gerekçesiyle Camiler İbadete Kapalı Tutuluyor

4
0

İstanköy’deki camiler restorasyon gerekçesiyle hala ibadete kapalı tutuluyor.

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’dan kültürel mirasının bir parçası olan İstanköy’deki (Kos) Osmanlı döneminde inşa edilen camilere sahip çıkarak onları bir an önce restore etmesini ve adada yaşayan Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne mutlak saygı göstermesini talep ediyoruz.”

Yunanistan’da Temmuz 2017’de meydana gelen deprem sonucu hasar gören İstanköy adasının merkezindeki Defterdar Hacı İbrahim Efendi Camii ile adanın Germe köyündeki Gazi Hasan Paşa Camii restorasyon gerekçesiyle ibadete kapatılmıştı. Ancak Yunan makamları tarafından iki caminin restorasyonu halen yapılmadı.

Geçtiğimiz günlerde de İstanköy Müslüman Türk vakfına ait 34 dönümlük arazi tayinli vakıf idare heyeti tarafından adadaki camilerin tamirine maddi kaynak sağlamak bahanesiyle bir turizm şirketine satılmıştı. Şu anda İstanköy’deki Türk toplumunun namaz kılabileceği ibadete açık bir cami bulunmuyor.

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habip Oğlu (ABTTF) şu açıklamada bulundu.

“Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne mutlak saygı göstermesini talep ediyoruz.”

“İstanköy adasında açık olan ve namaz kılınabilen Defterdar Hacı İbrahim Efendi Camii ile Gazi Hasan Paşa Camii 2017 depreminde hasar gördükleri gerekçesiyle Yunan makamlarınca kapatılmıştı. Yunan makamlarından gerekli izinlerin alınmasına ve aradan iki yıl geçmesine rağmen restorasyon çalışmalarına halen başlanmaması akıllarda restorasyonun kasıtlı olarak geciktirildiğine dair soru işaretleri uyandırmaktadır. Restorasyonun geciktirilmesiyle İstanköy’deki Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğü ihlal edilmektedir.

Öte yandan tamir bahanesiyle de İstanköy Müslüman Türk vakfına ait taşınmazlar tayinli vakıf idare heyetince satılmaktadır. Yunanistan dünyada kültürel mirasın korunması çalışmalarında küresel boyutta çaba göstererek aktif rol alırken buna tamamen tezat bir şekilde İstanköy’deki camiler örneğinde olduğu gibi kendi sınırları içerisindeki Osmanlı’dan kalma tarihi eserlere sahip çıkmayarak sorumluluk ve yükümlüklerini yerine getirmiyor.

Ülkemiz Yunanistan’dan kültürel mirasının bir parçası olan İstanköy’deki Osmanlı döneminde inşa edilen camilere sahip çıkarak onları bir an önce restore etmesini ve adada yaşayan Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne mutlak saygı göstermesini talep ediyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz