Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “YASA HAZIRLANIRKEN BİZE SORMADILAR”

“YASA HAZIRLANIRKEN BİZE SORMADILAR”

14
0

“YASA HAZIRLANIRKEN BİZE SORMADILAR”

İskeçe S.Ö.P.A. Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras’ın raporuna yanıt veren Yunanistan’ın cevabına atfen yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklamasında, “İskeçe S.Ö.P.A. Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı’ya hitaben gönderilen mektupta ne yazık ki; Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras’ın raporuna yanıt veren Yunanistan’ın, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın, azınlık öğretmenleri dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığını iddia ettiğini büyük bir üzüntüyle karşıladık.

Biz İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği olarak, yasa hazırlanırken hiçbir zaman haberdar edilmedik, sorulmadık. Yasanın hazırlanmasında zerre kadar bir katkımız olmamıştır.” Deniliyor.

 

BASIN AÇIKLAMASI

İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği

Bilindiği üzere 2014 yılının sonlarında Batı Trakya’daki Azınlık Eğitimi’yle ilgili 4310/2014 sayılı yasa değişikliği azınlığın tepkilerine rağmen mecliste kabul edilmişti. Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren yasa değişikliği tasarısı Yeni Demokrasi Partisi, PASOK, Bağımsız Yunanlılar Partisi ve Altın Şafak Partisi’nin oylarıyla kabul edilerek yasalaşmıştı.  

Bizler, İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği olarak; sözkonusu yasa ile ilgili çekincelerimizi, tepkilerimizi ve hassasiyetlerimizi 10 Şubat 2015 tarihinde Eğitim Bakanı sayın Baltas’a hitaben gönderdiğimiz mektupta dile getirmiştik.

Mektupta; önceki hükümet döneminde azınlık eğitimi ile ilgili olarak yapılan düzenlemelere karşı olduğumuzu ve bu düzenlemelerin özellikle İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği ile hiçbir diyalog ve irtibata girilmeden yapıldığını ve  sözkonusu yasa değişikliklerinin, azınlığımızın ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu eğitim sisteminin gereksinimlerinden uzak olduğunu da ifade etmiştik. 

Bilindiği üzere geçtigimiz günlerde Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya’daki azınlık eğitimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu’na sunduğu raporda 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen 4310/2014 sayılı yasanın yol açtığı ayrımcılıkları ve sorunları gündeme getirmiştir. Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya azınlığının tepki gösterdiği yasanın önemli ayrımcılıklara neden olduğunu belirtmiştir.

           Ancak İskeçe S.Ö.P.A. Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı’ya hitaben gönderilen mektupta ne yazık ki; Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras’ın raporuna yanıt veren Yunanistan’ın, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın, azınlık öğretmenleri dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığını iddia ettiğini büyük bir üzüntüyle karşıladık.

Biz İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği olarak, yasa hazırlanırken hiçbir zaman haberdar edilmedik, sorulmadık. Yasanın hazırlanmasında zerre kadar bir katkımız olmamıştır. Bu nedenle de mecliste kabul edilen yasayla ilgili çok ciddi itirazlarımızı ve  çekincelerimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik. 10 Şubat 2015 tarihinde konuyu bakanlığa ilettik. Ayrıca sayın bakanla da görüşebilmeyi sürekli bir şekilde talep ettik. Fakat maalesef SİRİZA hükümeti yasa meclisten geçerken ret oyu kullanmasına rağmen, iktidar olduğunda yasayı bir an önce uygulama hevesi ve gayreti içerisine girmiştir. İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği’nin büyük çabalarına rağmen Eğitim Bakanı sayın Baltas bizlerle görüşmeyi reddederek tüm kapıları kapatmıştır.  

 Azınlık kurumlarıyla ve özellikle de İskeçe ili S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği ile diyalog yapılmadan hazırlanan ve uygulamaya konan, aynı anda önemli ayrımcılıklara neden olan 4310/2014 sayılı yasanın, azınlık eğitiminde yarattığı sıkıntıları büyük üzüntüyle karşıladığımızı eğitim camiasının, tüm kamuoyunun ve konuyla ilgilenen Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi sayın Panayotis Dimitras’ın dikkatine bir kez daha sunmak isteriz.

Y. Kurulu adına

              G.Sekreter                                                           Başkan

        İrfan KALFA                                                 Nurettin KIYICI

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz