Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “SERBSKE NOWINY” GAZETESİ BATI TRAKYA GEZİSİNE YER VERDİ

“SERBSKE NOWINY” GAZETESİ BATI TRAKYA GEZİSİNE YER VERDİ

25
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin ortaklığında 19-22 Haziran 2014 tarihlerinde düzenlenen keşif ziyaretinde Batı Trakya’yı ziyaret eden Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), Avrupa Yerel ve Azınlık Dillerinde Yayımlanan Günlük Gazeteler Derneği’ni (MIDAS) ve Almanya’daki Dan azınlığı ile Danimarka’daki Alman azınlığı temsilcilerinden oluşan heyette yer alan Cordula Ratajczak, Almanya’daki Sorb azınlığın gazetesi Serbske Nowiny’ye 27 Haziran 2014 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili bir yazı yazdı.

Keşif ziyareti sırasında Rodop dağlarında İskeçe’deki Şahin köyünü ziyaret ettiklerini söyleyen Cordula Ratajczak, Şahin’in yasaklı bölge olduğunu ve bu bölge ve yukarısında yaşayan azınlığın ancak akşam saat 8’e kadar şehre inmesine izin verildiğini belirtti. Hamile bir kadının yasaklı bölgeden şehre inmesine izin verilmediği için öldüğünü not eden Ratajczak, Yunan devletinin bu insanlık dışı uygulamasının Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasını takip eden yaklaşık 20 yıl daha devam ettiğini kaydetti.

Azınlık çocuklarının Yunanca konuşulan devlet anaokullarına gitmek zorunda olduğunu yazan Ratajczak, iki yıl önce Şahin’de yaklaşık yirmi annenin cesaret göstererek bu duruma isyan ettiğini belirtti. Yalnızca Yunanca konuşulan devlet anaokuluna gitmedikleri için çocuklarının Türkçe konuşulan azınlık ilkokuluna kayıt edilmediklerini belirten Ratajczak, bu yirmi annenin bir yarı yıl boyunca mücadele ettiklerini, sonunda hasta oldukları için çocuklarını devlet anaokuluna gönderemediklerini ifade eden bir dilekçe sunarak çocuklarını azınlık ilkokuluna kayıt ettirdiklerini söyledi. Bu yirmi anneden biri olan Reyhan Bekir’in “Evde çocuklarımızla Yunanca konuşmaya zorluyorlar” ifadesini aktaran Ratajczak, annelerin eşit şartlarda iki dilli eğitim istediklerini belirtti.

Şahin’de nüfusun yüzde 97’sinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEB Partisi’ne oy verdiğini söyleyen Ratajczak, DEB Partisi’nin Batı Trakya Türklerinin partisi olduğunu ancak “Türk” kelimesinin kamusal alanda kullanımının yasak olduğunu belirtti. DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un iki dilli azınlık eğitimi konusunda yetkili makamlara başvuruda bulunduğunu aktardığını belirten Ratajczak, sonucun başarısız olduğunu kaydetti. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile eğitim ve din alanında özerk olmalarına rağmen 18 azınlık okulunun daha kapatılacağını yazan Ratajczak, ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun “Bizi asimile etmek istiyorlar ya da ülkeden kovmak istiyorlar” şeklindeki yorumunu aktarıyor. Yunanistan’ın isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle dernekleri kapatmasının ardından ABTTF’nin 1988’de Almanya’nın Witten şehrinde kurulduğunu belirten Ratajczak, Habip Oğlu’nun “Her şeyi alabilirler, ancak kimliğimizi değil” dediğini belirtti.

Yunanistan’ın bugün dahi Türk değil diğer etnik grupları da içine alan Müslüman azınlık tanımını kabul ettiğini belirten Ratajczak, Gümülcine Belediye Başkanı Yorgos Petridis ile gerçekleştirdikleri görüşmede de bu tutumun sürdürüldüğünü kaydetti. Ratajczak, gelecek yıl Batı Trakya’da gerçekleştirilecek FUEN Kongresi sonrasında Yunanistan’ın azınlık hakları alanında daha hızlı adımlar atabileceğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz