Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “SELANİK ATATÜRK EVİ” 16 AĞUSTOS’TA AÇILIYOR

“SELANİK ATATÜRK EVİ” 16 AĞUSTOS’TA AÇILIYOR

13
0

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında hayata gözlerini açtığı ve babası Ali Rıza Efendi’nin vefatına kadar yaşadığı “Selanik Atatük Evi”nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen yenileme çalışmaları tamamlandı. 

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Atatürk’ün Selanik’te dünyaya geldiği ev, yenilenen yüzüyle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik‘in 16 Ağustos’ta gerçekleştireceği açılışın ardından ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak.

2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının onayıyla başlatılan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülen evin tarihi ve milli önemi çerçevesinde, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve binanın ihtiyaç gösterdiği onarımlarının yapılmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi. 

Projelendirme ve inşai uygulama çalışmalarına Ocak 2011’de başlanılan Selanik Atatürk Evi’nin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün denetiminde Bilgili Turizm Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından hazırlandı.

Sponsorluk protokolü çerçevesinde restorasyonu yapılan ev, Bilgili Holding A.Ş. tarafından hazırlatılan teşhir tanzim projesi doğrultusunda modern bir müzecilik anlayışıyla yeniden tefriş edildi.

Atatürk Cumhurbaşkanı koltuğunda

Bugün, çağdaş ve Yalın bir anlayışla hazırlanan mimari restorasyon projesine yeni bir müze senaryosu eşlik ediyor. Atatürk’ün yaşamına ait kesitler, mekanlarda güçlü bir görsellik ve bilgilendirme ile ziyaretçilere sunulurken, bu şekilde çok daha kolay anlaşılır ve akılda kalıcı olması hedefleniyor.

Teşhir tanzimde; arşivlerden ulaşılan belgeler doğrultusunda, ziyaretçilerin Atatürk hakkında bilgilendirilmesine yönelik panolara ve belgesel filmlere yer verildi.

Üç kattan oluşan binanın zemin katında “Atatürk ve Çocuk Odası”, üst katlarda sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken, birinci katta “Selanik Odası” ve “Manastır Odası”, ikinci katta “İstanbul Odası” ve “Ankara Odası” olarak isimlendirilen odalarda, Atatürk’ün hayatının geçtiği şehirleri tanıtan ve hayatını anlatan bilgi panoları bulunuyor.

İkinci katta “Ankara Odası”nda ise Atatürk’ün Cumhurbaşkanı koltuğundaki silikondan gerçekçi heykeli de ziyaretçileri karşılıyor.

Atatürk, babasının vefatına kadar bu evde kaldı

1870 yılında Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfınca yaptırılan bu ev, önce İbrahim Zühdü Efendi’nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm’ün mülkiyetine geçti.

Ali Rıza Efendi’nin, Atatürk ‘ün doğumundan birkaç yıl önce kiraladığı evin ikinci katında, güney taraftaki odada Atatürk dünyaya geldi.

Babasının 1888’de vefatına dek bu evde ikamet eden Atatürk ve ailesi daha sonra bu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı. II. Meşrutiyet’in ilanının ardından Selanik’te görevlendirilen Atatürk, bu dönemde, annesi ve kız kardeşiyle birlikte burada kaldı.

O Selanik’ten ayrıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi bir süre daha bu evde yaşadı. 1912’de Selanik Yunanistan‘ın yönetimine geçince Zübeyde Hanım ve kızı da Selanik’ten ayrılarak İstanbul‘a geldi. Bundan sonraki süreçte Atatürk’ün doğduğu bu ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti’ne bırakılmış ve sonrasında da bir Yunan aile tarafından satın alındı.

Ev daha sonra, Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi tarafından satın alınarak, anahtarı 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye‘nin Selanik Başkonsolosluğuna verildi.  

Yapı, 1950 yılında başlatılan çalışmaların tamamlanmasının ardından Atatürk’ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde “Atatürk Evi” olarak ziyarete açıldı.

Atatürk’ün doğduğu ev, günümüzde Selanik’in Apostolou Pavlu Caddesi 17 numarada bulunmakta olup, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkenin parçasıdır. 

Evin, Apostolou Pavlu Caddesi’nde olan asıl girişi bugün kullanılmıyor. Eve 2012’deki restorasyon sonrasında, Isaias Sokak üzerinden, arka bahçe kapısından giriş ve çıkış yapılmaya başlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz