Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “MAKEDONYA YUNANİSTAN’DIR”

“MAKEDONYA YUNANİSTAN’DIR”

30
0

Atina’da binlerce Yunan milliyetçisi “Makedonya” adına karşı sokaklara çıktı. Göstericiler “Makedonya Yunanistan’dır” sloganıyla marşlar söyleyip yürüdü.

Atina, son yılların en büyük gösterisine ev sahipliği yaptı. Ülkenin her bir köşesinden Atina’nın merkezine akın eden yüzbinlerce kişi, Yunanistan’ın kuzey komşusu Makedonya Cumhuriyeti’nin “Makedonya” adından vazgeçmesi için çağrıda bulundu.

Bugün Atina’da “Makedonya” adına karşı düzenlenen mitinge yüz binlerce kişi katıldı. Sabahtan beri protesto gösterisine katılmak üzere başkent halkı hariç, adalarından gemiler, diğer bölgelerinden de otobüsler gelmeye başladı.

MARŞLAR SÖYLEYEREK ATİNA’DA YÜRÜDÜLER

Girit’ten gelen ve yerel giysilerini giyen birçok gösterici erken saatlerden Syntagma Meydanı’nda toplanmaya başladı. Yunan bayrakları taşıyarak marşlar söyleyen binlerce gösterici mitingden önce Atina’nın merkezi yollarında yürüyüş yaptılar ve Parlamento önünde 150 metre karelik bir bayrak astılar.

“BİR MAKEDONYA VARDIR, O DA EZELDEN BERİ YUNANİSTANDIR”

Yunanistan’ın bir numaralı milli davası haline gelen bu isim tartışması için düzenlenen dev gösteriye ünlü besteci Mikis Theodorakis’in de katılması dikkatleri çekti.

Tekerlekli sandalye ile kürsüye çıkan doksan iki yaşındaki sol görüşlü Theodorakis “Ülkesini seven, haklı isteklerini savunan, milliyetçi sayılamaz. Bir Makedonya vardır, o da ezelden beri Yunan’dır ve öyle kalacaktır” dedi. Üç Metropolit’ten sonra anayasa hukuku profesörü Yiorgos Kasimatis konuşmasında “Bütün Yunanistan bugün burada ve bir ağızla hayır diyor. Makedonya adı hiçbir suretle başka ülke tarafından kullanılamaz” dedi.

91 yaşındaki besteci, tekerlekli sandalyesiyle getirildiği toplantı alanında bir de konuşma yaptı.

Theodorakis, Yunan milletinin “Yunan tarihi ve milli kimliğiyle bağlantılı olan Makedonya ya da başka bir ülke tarafından istismar edilmesine asla izin vermeyeceğini” söyledi.

Ancak ülkenin aşırı solcuları tarafından “milliyetçilik yaptığı” gerekçesiyle suçlanan Theodorakis’in evine önceki gün kırmızı boyalar atıldı ve evinin duvarına “..sen ki verdiğin mücadelelerle dağlarda yüceldin; şimdi milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun” ifadeleri yazıldı.

Bazı sol gruplar Makedonya için yapılan dev gösteriye karşı kendi yaptıkları milliyetçilik karşıtı gösteride, zaman zaman polis kuvvetleriyle çatışma yaşadı.

“Makedonya” (FYROM) Cumhuriyeti’nin yeni seçilen Başbakanı Zoran Zaef’in, bir önceki miliyetçi hükümetin aksine Yunanistan’a karşı daha ılımlı bir siyaset izlediği gözleniyor.

İyi niyetini göstermek amacıyla da Üsküp’te “Büyük İskender” adını taşıyan havaalanının adını değiştirmeyi kabul etti.

İki ülke arasındaki isim ihtilafının giderilmesini öngören müzakereler sürerken; Yunanistan, adından vazgeçmediği sürece “Makedonya”nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğini veto etmeyi sürdüreceğini belirtiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz