Ana Sayfa Batı Trakya Haber Projenin Resmi Başlangıcına Katılacaklar

Projenin Resmi Başlangıcına Katılacaklar

0
0

Dedeağaç’a inşa edilecek Sıvılaştırılmış Doğal Gaz tesisinin büyük projesinin resmi başlangıcı, 3 Mayıs’ta Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un katılımıyla gerçekleştirilecek. Törene Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, K. Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski’nin de katılması bekleniyor.

Bu proje, altyapı enerji güvenliği ve gaz arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi için sadece Yunanistan için değil, diğer Balkan ülkeleri için de stratejik öneme sahip olarak nitelendiriliyor.

AB’nin karşı karşıya olduğu zorlukların ortasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enerji krizinden sonra, Dedeağaç’a yapılacak Gastrade’nin FSRU’su ilk aşamada Yunanistan ve Bulgaristan’a, ardından Romanya ve Kuzey Makedonya’ya yeni bir gaz iletim koridoru sağlayarak Rus fosil yakıtlarından kurtulmaya yardımcı olması hedefleniyor.

Bu mesajlarla Gastrade hissedarları, Yunan Kopeluzos Grubu, DEPA Ticaret, DESFA, Bulgartransgaz ve Gaslog, projenin lansmanı dolayısıyla Dedeağaç’ta sanal bir sunumunu planladılar.

Kiriakos Miçotakis ve Kiril Petkov bu etkinliğe katılmaya davet edildi. Yapılacak törende konuşmalarıyla Yunanistan ve Bulgaristan başbakanlarının özel sembolik mesajlar göndermesi bekleniyor.

Projede bulunan hissedarlarının programına göre, Dedeağaç’taki FSRU tesisinin hazır olması, gelmesi ve kurulması, yani özel yüzer tankerin Kasım 2023’te bölgeye gelerek kurulması hedefleniyor. Ancak Gastrade şirketi projenin gelişimini hızlandırmaya çalışıyor. Dedeağaç FSRU tesisi Yunanistan ve Balkan pazarına 5,5 milyar metreküp doğalgaz sağlayabilme kapasitesine sahip olacak.

2024’ten itibaren de ikinci altyapının (FSRU Trakya) hayata geçirilmesiyle doğal gaz taşıma miktarları iki katına çıkacak ve bunları Ukrayna’ya bile taşımak mümkün olacağı belirtiliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz