Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PROF. DR. EMİN BALKAN: “85 BİN BATI TRAKYALI GÖÇMENİN TAMAMINA VİZE VERİLDİ”

PROF. DR. EMİN BALKAN: “85 BİN BATI TRAKYALI GÖÇMENİN TAMAMINA VİZE VERİLDİ”

16
0

Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Balkan: ”Yunanistan doğumlu olmalarına rağmen yıllardır vize verilmeyen 85 bin Batı Trakyalı göçmenin tamamına vize verildi”

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Yunanistan doğumlu olmalarına rağmen yıllardır vize verilmeyen 85 bin Batı Trakyalı göçmenin tamamına vize verildiğini bildirdi.

Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda gelişmesinin, en çok, çeşitli nedenlerden dolayı Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan ya da çıkmak zorunda kalarak, yıllardır doğdukları topraklara gidemeyen Batı Trakyalı göçmenlere yaradığını belirtti.

Bu konuda olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade eden Balkan, şöyle konuştu:

”Yunanistan doğumlu olmalarına rağmen yıllardır vize verilmeyen 85 bin Batı Trakyalı göçmenin tamamına vize verildi. Bu kişilerin 45 bin kadarı Türkiye tarafından Türk vatandaşlığına alınmış. 40 bin kadarı da ‘vatansız’ anlamına gelen pasaporta sahip. Bu kardeşlerimiz ve Batı Trakya’daki yakınları, yıllarca çok sıkıntı çektiler, çekmeye de devam ediyorlar. Özellikle bir dönem Yunan vatandaşlığından çıkarılmış olanlar, bugüne kadar Yunanistan’a giremiyordu. Orada bulunan birinci dereceden akrabalarının yanına gidemiyorlardı. En yakınlarının cenaze, düğün gibi en özel günlerini paylaşamıyorlardı.”

 

”SON 2 KİŞİYE DE VİZE VERİLDİ”

 

Prof. Dr. Emin Balkan, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin, olumlu gelişmeleri beraberinde getirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

”Yunanistan bu konularda çok katı davranıyordu. Son yıllarda vize verilmeyen yaklaşık 85 bin kişiye vize verilmeye başlandı. En son biri Bursa’da diğeri İstanbul’da olmak üzere 2 kişi kalmıştı, vize verilmeyen. Bu hafta artık onlara da vize verildiğini duyduk ki bu insanlara yıllardır vize verilmiyordu. O topraklardan çıkıp, yeniden oraya girmesine izin verilmeyen kişiler bunlar. İlk başta bunlara izin verilmiyordu, ama giderek azaldılar. Ancak şimdi tamamına artık vize verilmiş oldu.”

Türk vatandaşlarının günübirlik de olsa Batı Trakya’ya vizesiz geçmeyi çok arzuladıklarını ifade eden Balkan, Yunanistan’ın geçen yıl adalar için bu izni vermeye başladığını anımsattı.

 

Balkan, yeşil pasaportu olanların, vize almaksızın artık Yunanistan’a girilebildiğini belirterek, şunları kaydetti:

Normal pasaportu olanlar da Batı Trakya’ya girmeye başlarlarsa çok mutlu olacağız. Özellikle son birkaç yıl içerisinde hükümetimizin Yunan hükümetiyle üst düzeyde temasları oldu. Dostane ilişkilerin geliştirilmesi bu yönde gelişmelere vesile oldu. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız, değişik bakanlarımız Batı Trakya’da değişik yerlere rahatlıkla gidip gelebiliyorlar artık. Yunan dostlarımızın da Türkiye’ye çok yoğun ziyaretleri oluyor. Bu karşılıklı diyalogların halklar arasındaki dostane ilişkileri geliştirmesine, devletler arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olacağına inanıyoruz. Yunanistan’ın çektiği ekonomik sıkıntılar bizi de çok üzüyor. Bu dostane ilişkiler gelişse, Yunan hükümeti bu kapıları açsa, bu sıkıntıların çok daha çabuk çözüleceğine inanıyoruz.”

 

”TÜRK TARAFININ ATTIĞI ADIMLARI YUNANİSTAN’DAN DA BEKLİYORUZ”

 

Türkiye’deki cemaat vakıflarının 1936’da beyan ettikleri tüm taşınmazları, mezarlıkları ve çeşmelerinin adlarına tescil edilmesini imkan veren düzenlemeyi hatırlatan Balkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

”Özellikle Rum Ortodoks Kilisesinin bu yönde uzun yıllardır beklentileri vardı. Onlar bunlardan çok memnunlar. Sadece buradaki ve Yunanistan’daki Yunanlılar değil, tüm dünyadakiler bundan çok olumlu olarak etkilendiler. Biz de istiyoruz ki artık bunun karşılığında Yunanistan’daki Türk azınlıkların vakıf eserlerinin iadesiyle ilgili olumlu gelişmeler olsun. Yunan hükümetinden bu konuda olumlu adım atmasını bekliyoruz. Türk tarafı bu adımı attı. Yunanistan üstelik AB üyesi. AB yasalarına göre Yunanistan’ın oradaki kardeşlerimize daha iyi imkanları sağlaması gerekiyor. Orada Türk isimli dernekler var, AİHM’den de iade edilmesine dair kararlar çıkmasına rağmen, Yunan hükümetinin bunlarla ilgili yaptırımları hala var. Orada seçilmiş müftümüzün yetkileriyle ilgili sıkıntılar var. Vakıf derneklerini, Yunan hükümetinin atadığı kişiler yönetiyor. Bunlar bizi üzüyor. Bu yönde olumlu gelişmeleri bekliyoruz Yunan tarafından. Sadece vizeleri kaldırmakla olmuyor, Türk tarafının attığı bu olumlu adımların aynısının Yunan tarafından da atılmasını bekliyoruz.”

 

”BAL-GÖÇ OLARAK VİZE İSTEYİNCE VERMİYORLARDI”

 

Bal-Göç olarak 3 yıl önce Yunanistan’a bir kültür gezisi düzenlemek istediklerini, ancak izin alamadıklarını hatırlatan Balkan, ”Biz de turizm acentesi üzerinden vize aldık. Diğer derneklerimiz de bu sıkıntıları yaşıyordu. Bizlere Yunanistan bu yönde handikap yaşatıyordu, ama şimdi böyle bir sıkıntımız yok. Türk hükümetinin bu yöndeki çalışmaları özellikle çok etkili oldu, ancak AİHM’nin aldığı bazı kararlar ve bizim oradaki vatandaşlarımızın talepleri bu yönde hep pozitif katkı yaptı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz