Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PİGASOS İLE MQ-9 REAPER LARİSA’DA (YENİŞEHİR) AYNI ÇATI ALTINDA

PİGASOS İLE MQ-9 REAPER LARİSA’DA (YENİŞEHİR) AYNI ÇATI ALTINDA

24
0

ABD, Yunanistan’ın Larisa (Yenişehir) kentinde bulunan Hava Üssü’ne 2 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) MQ-9 gönderdi.

Hatırlanacağı üzere BİRLİK Gazetesi’nin daha önce yazdığı gibi, http://www.birlikgazetesi.net/haberler/13936-2-adet-mq-9-reaper-larsaya-gelyor.html Skiros, havaalanının bir tarafında sorun olduğundan dolayı MQ-9’un zor yaklaşımı nedeniyle seçilmedi. Larisa, özellikle tesis ve her açıdan daha uygun olduğuna karar verildi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt savunma Bakanı Kammenos ile birlikte Larisa’da bulunan 110. Hava Üssü’nü ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin Büyükelçi Pyatt’a yönelik sorduğu soruda “MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçları sürekli burada kalacaklar mı?” sorusuna verdiği cevap “burada bulunmaktan çok mutluyum” diye cevap verdi.

Çeşitli kaynaklardan elde edinilen bilgilere göre, Amerika’dan getirilen iki adet İnsansız Hava Aracı (İHA) MQ-9 Reaper Larisa’da 110. Hava Üssü’nde konuşlanmaya başladı. 100 kişilik ABD’li askeri personel eğitim vermek üzere 6 aylığına Larisa’da görev yapacak. Bu görev süresi boyunca Yunanlı subaylar ve teknik personelin eğitilmesi hedefleniyor. Ancak Yunanlı askeri personel eğitildikten sonra da ADB’li personelden bazılarının Larisa’da görev yapmaya devam edeceği belirtiliyor.

Bu ziyarette Savunma Bakanı Panos Kammenos’un söylediklerine bakılacak olursa, savunma alanında yeni bir Yunan-Amerikan projesi inşa etme çalışmalarının başlama yönünde olduğu çıkıyor. Kammenos gazetecilere, “bırakın buna ziyaretten sonra bakalım” dedi.

Kammenos 110. Hava Üssü’nde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi.

“Amerika yakın işbirliğimiz önemli”

“ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi ile birlikte 110 Hava Üssü’ndeyiz. Onun burada bulunması, ülkemizin ABD ile NATO kapsamında stratejik işbirliğini geniş bir Akdeniz bölgesinde güçlü bir istikrar temelini kanıtlamaktadır.

Yunanistan’ın lider rol oynadığı bir istikrar ekseni, güneyde Kıbrıs üzerinden yakın ilişkiler içinde, İsrail, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer müttefik güçler ile birlikte Hava Kuvvetleri ortak tatbikatlara katılıyor.

Ayrıca, Akdeniz’deki ittifakın ana limanı olarak Suda’nın ana rolü ve Larisa’nın da aynı zamanda ittifakı desteklemek için bir Hava Kuvvetleri merkezine dönüşmesi, sadece ulusal egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü savunmayı değil, aynı zamanda ittifakı daha geniş bir bölgede desteklemeyi de amaçlamaktadır.

Aynı istikrar ekseni, Balkan ülkeleri ile kuzeye doğru uzanmakta, bu sayede artık istikrarsızlığın olduğu alanlara barış ve istikrarın genişletilmesi için askeri düzeyde yakın ilişkiler kuruyoruz.

Bir süre sonra Yunanistan, doğal gazın ve belki de petrolün üretici bir ülkesi haline gelecek ve özellikle burada Amerika Birleşik Devletleri’nin varlığının güvenliğiyle yakın işbirliği yapmamız özellikle önemli.”

Büyükelçi Pyatt’ta yaptığı kısa değerlendirmede şunları söyledi.

“Yunan müttefiklerimizle işbirliği içinde bu temeli kurmaya kararlıyız”

Bu ziyaret bana, burada geçici olarak bulunan ABD MQ-9 personelini ziyaret etme fırsatını sunuyor. Aynı zamanda, bu konuşlanma sürecinde 110. Üssün erkek ve kadınlarına gösterdikleri mükemmel işbirliği için teşekkür etmek için bir fırsat.

Bu silahsız MQ-9’un Larissa’da konuşlanması, geçtiğimiz Ekim ayında Washington’da Başbakan Çipras ve Başkan Trump tarafından konuşulması, savunma ve güvenlik konusunda işbirliğimizi derinleştirmenin mükemmel bir kanıtı olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Yunanistan’ın NATO’nun güçlü bir müttefiki olarak istikrarın bir dayanağı ve mükemmel coğrafi imkanlara sahip bir ülke olarak oynadığı rolün bir kanıtıdır.

Dolayısıyla, Amerikan hükümeti olarak, Ege ve Doğu Akdeniz’in daha geniş bölgesinde güvenlik ve istikrarın sağlanması ve sürdürülmesi için Yunan müttefiklerimizle işbirliği içinde bu temeli kurmaya kararlıyız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz