Ana Sayfa Yunanistan Haber Pavlopulos: “Trakya’daki Azınlık, Müslüman Yunan Azınlıktır”

Pavlopulos: “Trakya’daki Azınlık, Müslüman Yunan Azınlıktır”

3
0

Görev süresinin sona ermesine az bir süre kala Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos Rodop iline bağlı Maronya-Şapçı Belediyesi’nin daveti üzerine bölgeye geldi.

Pavlopulos burada yaptığı konuşmada, “Yunanistan’da Batı Trakya’da yaşayan Batı Trakya (Türk) Azınlığı Yunan Müslümanlardır ve bu hiçbir zaman değişmeyecektir.” dedi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos Maronya-Şapçı Belediyesi’nin daveti ve kendisine fahri hemşehrilik ünvanı verilmesi törenine katılmak üzere 10 Şubat Pazartesi günü Şapçı Belediyesi’ne geldi. Buradan Maronya’ya geçen Pavlopulos Maronya köyü ve antik kenti ziyaret etti, tarihi eserleri yerinde inceledi.

Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Maronya’da vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı, vatandaşlara Maronya’yı neden ziyaret ettiğini dile getirdi ve tarihi eserler hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında, Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türk Azınlığına da değinen Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Azınlığın etnik değil dini Azınlık olduğunu, dolayısıyla da Azınlık fertlerinin Yunan Müslümanları olduğunu ve bunun da hiçbir zaman değişmeyeceğini dile getirdi.

Her defasında olduğu gibi Türkiye’ye de mesaj gönderen Pavlopulos, “evet, adaları “Casus Belli” tehdidine karşı silahlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yunan halkı kendi sınırlarını ve toprak bütünlüğünü korumaya her zaman hazırdır.”

Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti: “Unutulmamalıdır ki Yunan Trakya’sı ayrıca Avrupa Trakya’sı da sayılır. Çünkü aynı şekilde Yunanistan’ın sınırları aynı zamanda Avrupa’nın da sınırlarıdır. Biz komşularımızla tabii ki barış içinde yaşamak isteriz, ama her zaman uluslararası ve AB antlaşmaları çerçevesinde olmalıdır. Türkiye’nin artık şunu anlaması gerekiyor, Yunanistan tek başına değildir, çünkü Yunanistan bir Avrupa’dır ve komşunun ona göre bunu bilerek hareket etmesi gereklidir. Türkiye’nin bu haksız çıkışlarını Yunan halkı ve AB emin olun ki güçlü bir şekilde durduracaktır. Onun için bilinmelidir ki; Yunan halkı kendi sınırlarını ve toprak bütünlüğünü korumaya her zaman hazırdır. Onun için komşu Türkiye’ye şunları söylemek isterim;

Birincisi, toprak bütünlüğümüz ve sınırlarımız için hiçbir anlaşma yapılamaz ve ne pahasına olursa olsun tamamıyla korunacaktır.

İkincisi de, Ege’de Türkiye’nin iddia ettiği gibi “Gri Bölgeler” yoktur. Sınırlar AB ve BM antlaşmaları ile çizilmiş ve 2000 yılında çıkan Natura programında en küçük taş parçaları bile bu programa dahil edilmiştir. Çünkü AB sınırları AB için önemlidir. Adaların silahlandırılma olayı da BM’nin 51. Maddesinde açık bir şekilde belirtilmektedir. Yakın tehdit durumunda her NATO ülkesinin buna hakkı vardır.

Son olarak da, bu kürsüden Libya mutabakatı için de bir şeyler söylemek istiyorum. Türkiye-Libya arasında yapılan bu antlaşma bizim için sadece geçersiz değil, asılsızdır. Bir kez daha söylüyorum, bizler Yunan adalarını gizli bir şekilde silahlandırmıyoruz, biz bu savunma kalkanını mecbur edildiğimizden dolayı kullanıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz