Ana Sayfa Batı Trakya Haber Pavlopulos: “Trakya’da Yaşayan Müslüman Azınlık Dini Azınlıktır”

Pavlopulos: “Trakya’da Yaşayan Müslüman Azınlık Dini Azınlıktır”

14
0

“Trakya’da yaşayan Müslüman azınlık, hiçbir şekilde etnik bir azınlık değil, dini azınlıktır.”

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Dimetoka’nın koruyucu azizi olan Aziz Athanasios’un kutlamalarına ve kentin kurtuluşunun ve Yunanistan’ın gövdesine ilhakının 100. yıldönümü anısına yapılan dini törene katılmak üzere 18 Ocak 2020 Cumartesi günü Dimetoka’ya geldi. Cumhurbaşkanı Pavlopulos, törende yaptığı konuşmada Türkiye’ye oldukça sert bir mesaj gönderdi. Pavlopulos, “Türkiye’nin Yunanistan’a Karşı Tahrikçiliği Geçmeyecek” dedi.

Bununla da yetinmeyen Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Batı Trakya’daki Azınlığa da değinerek bir kez daha Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nı “Yunan Müslümanları” olarak adlandırdı.

Pavlopulos şu ifadeleri kullandı.

“Trakya’da yaşayan Müslüman azınlık, hiçbir şekilde etnik bir azınlık değil, dini azınlıktır.”

“Her iki tarafta da söylenen her şey uluslararası hukuk uyarınca doğru ve tektir, bu gerçek hiçbir şekilde geçersiz kılınamaz. Gerçek şu ki, Lozan Antlaşması uyarınca, Trakya’da yaşayan Müslüman azınlık, hiçbir şekilde etnik bir azınlık değil, dini azınlıktır.

Yunan Müslümanları haklarını ve özellikle de dini haklarını bütünüyle kullanabildikleri iyi bilinmektedir. Yunan Anayasası ve Yunan kültüründen gelen tüm garantilere sahiptirler. Çünkü Yunanlılar ve özellikle Yunan Ortodoks Hıristiyanları için, dini özgürlük özgürlüklerin tacıdır, bu da Hıristiyanlığın büyüklüğüdür.

Yunanistan, herhangi bir Yunan inancının özgürlüğüne nasıl saygı duyulacağını bilir ve çok daha fazlası, Trakya’daki Yunan Müslümanlarının özgürlüğüne saygı duymaktadır.

Uluslararası hukuka ve tarihe ne kadar saygı duyuyoruz, insana nasıl saygı duyuyoruz, çünkü dini özgürlüğe saygı sadece tarihe değil insana saygıdır. Biz Ortodoks Yunanlar böyle davranmayı öğrendik. Bireysel özelliklerinden bağımsız olarak her insanın özgürlüğünü savunmaktır. İşte Türkiye’ye verdiğimiz büyük cevap budur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz