Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PAVLİDİS: “2 MİLYON İNSANIN KÖKÜNÜ KAZIMAK İÇİN TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’A BU HAKKI...

PAVLİDİS: “2 MİLYON İNSANIN KÖKÜNÜ KAZIMAK İÇİN TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’A BU HAKKI KİM VERDİ?”

14
0

“İskeçe Pontuslular (Karadenizliler) Derneği” geçtiğimiz günlerde “Mübadil Göçmenler-Mübadil Mülkiyet” adı altında bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak Avukat Araştırmacı Yazar Theodoros Pavlidis katıldı. Etkinlik Türk-Yunan toplumlarının mübadeleye tabii tutulmalarının, 30 Ocak 1923 yılında Lozan Barış Andlaşması olarak bilinen 90’ncı yılı dolayısıyla düzenledi. Derneğin salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşmacı Theodoros Pavlidis, Takas Sözleşmesi, Uluslararası Meşruiyeti, Mecburiyet Nedenleri, Mübadele Edilebilir Mülkiyet ve Mübadillerin İtibarını İade Etme gibi konularda söz aldı. Theodoros Pavlidis, “2 milyon insanın kökünü kazımak için Türkiye ve Yunanistan’a bu hakkı kim verdi?” idyerek sözüne başladı.

Avukat Araştırmacı Yazar Theodoros Pavlidis etkinlikte yapmış olduğu sunumunda katılımcılara özetle şunları aktardı:

“Daha önce 1919 yılında Neygi Anlaşması vardı, ancak o anlaşma uygulamada mecbur değildi. Aynen Kavkaslarla da olduğu gibi. İç Kavkasya’dan gelen bazıları Mübadil statüsündeydi, ancak bazıları değildi.

Mecburi değişimde Mübadiller geride mal mülk bıraktı ve karşılığında buradan aldılar. Venizelos’un Türkler lehine feragat etmesinden dolayı alması gerekenleri de almadılar. Aynı durum buradan Mübadeleyle göç eden Türkler için de geçerli.

Ben bir hukukçu olduğum için konuyu hukuki açıdan araştırdım. Veri ve güçlü argümanlar ile takas anlaşması anayasaya aykırı ve uluslararası hukuka göre de tamamen yasadışı.

Yunanistan Türkiye’deki Yunanlılarla ilgileniyordu, ancak onlar Yunan vatandaşı değildiler. Aynı durum Türkler için de geçerliydi. Ancak bu ahlaksız ve uygunsuz bir sözleşmeydi. Hakkın olmadan insanların kökünü kazımak. Hangi Yunan hangi Türk devleti elinde vekaletin olmadan 2 milyon insanı yerinden yurdundan ediyor, bu hakkı kimden aldılar?

Göçmeniz ve saygı göstermemiz lazım. Esas soru şu, ne arıyoruz? 90 yıl sonra neyi hedefliyoruz? Ona bakmak lazım. İstek sadece mülkiyet değil, zaten Yunan Hukuku tarafından herşey bitik. Ancak bizler bugün bu insanların torunları olarak onların acılarına, oralardan binbir çile ve zorluklarla buralara kadar gelmelerine saygı göstermemiz lazım.

Göçmenliğimizi iyi algılamamız lazım, biz kimiz? Ne için buradayız? ona bakmak lazım. Her tarafta “Pontus Dernekleri” “Küçük Asya Dernekleri” görüyoruz, hiç bir yerde “Göçmen Dernekleri” görmüyorsun. Oysa göçmen statüsü özelliğinden başka şeyler elde ediyorsun.”   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz