Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PAPANDREU: “GERÇEKLER İÇİN SAAT YAKLAŞIYOR, YUNANİSTAN DA HER TÜRLÜ DURUMA HAZIRLIKLI OLMAKLA...

PAPANDREU: “GERÇEKLER İÇİN SAAT YAKLAŞIYOR, YUNANİSTAN DA HER TÜRLÜ DURUMA HAZIRLIKLI OLMAKLA YÜKÜMLÜDÜR”

24
0

Papandreu,  Ethnos gazetesine verdiği demeçte Türk-Yunan ilişkilerine değindi. Papandreu, “Türk-Yunan ilişkilerinde 1999 yılından bu yana gösterilen çabayla büyük ilerleme kaydedildi, şimdi kritik dörtyola vardık, gerçekler için saat yaklaşıyor. Hepimiz için güvenilirlik, irade ve kararlılığın değerlendirileceği saat yaklaştı” ifadelerine yer verdiği belirtiliyor.

 

“Yeni Demokrasi Partisi’nin iktidarı döneminde “Müzakere silahlarının” kayboldu”

 

“Türkiye ile ilişkilerde çaba göstermeye başladığımız 1999 yılından bu yana büyük ilerleme kaydettik. Basmakalıplardan çıkıp, Yunanlılar ile Türklerin birlikte, ortak çıkarlar doğrultusunda, başarılı olabileceklerini gösterdik ancak bu süreç tamamlanmış değil” diyen Başbakan Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi’nin iktidarı döneminde, Türkiye’nin AB süreci gibi “Müzakere silahlarının” kaybolduğunu söyledi.

 

Türk-Yunan ilişkilerinde çözümlerin zamanla tek başlarına gelmeyeceğini, anlaşmazlıkların kalıcı olmalarının ise kimsenin menfaatine olmadığını belirten Başbakan, ”zorluklar hala önümüzde” ifadesini kullandı.

Hükümetinin zorluklardan korkmadığını da vurgulayan Papandreu, “İpin ucunu bıraktığımız yerden yakaladık. Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi, istikşafi görüşmelerin yoğunlaştırılması gibi önemli adımlar attık” dediği belirtiliyor.

 

Özellikle de turizm konusunda önemli sonuçlar elde edildiğini de belirten Başbakan, “şimdi kritik dörtyola vardık, gerçekler için saat yaklaşıyor. Hepimiz için güvenilirlik, irade ve kararlılığın değerlendirileceği saat. Yunanistan da her türlü duruma hazırlıklı olmakla yükümlüdür. Bundan hiç şüpheniz olmasın” ifadelerine yer verdiği belirtiliyor.

 

Papandreu’nun Etnos gazetesindeki reportajda Türk-Yunan ilişkilerine verdiği cevap bölümü aynen şöyledir:

 

Είστε από τους πολιτικούς αρχηγούς με πολυετή πείρα στον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής. Πώς εξελίσσεται για την Ελλάδα η συγκυρία σε σχέση με την Τουρκία;

Από το `99, που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Σπάσαμε στερεότυπα, αποδείξαμε ότι Ελληνες και Τούρκοι μπορούν μαζί να πετύχουν πράγματα, με αμοιβαίο όφελος. Ομως η πορεία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Νέα Δημοκρατία άφησε διαπραγματευτικά όπλα -όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας- να χαθούν. Τα Ελληνοτουρκικά δεν θα λυθούν μόνα τους με τον χρόνο, ούτε είναι προς το συμφέρον κανενός να διαιωνίζονται. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Ομως αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τα δύσκολα. Ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει. Κάναμε σημαντικά βήματα, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και η εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών. Και στον επιχειρηματικό και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα βλέπουμε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα. Τώρα φτάσαμε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, φτάνει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα που θα κριθούν η αξιοπιστία, η βούληση και η αποφασιστικότητα του καθενός μας. Και η Ελλάδα οφείλει να είναι και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz