Ana Sayfa Batı Trakya Haberler OZAN AHMETOĞLU: “İTB’NİN RESMİ STATÜSÜNÜN İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

OZAN AHMETOĞLU: “İTB’NİN RESMİ STATÜSÜNÜN İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

29
0

Batı Trakya’daki İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Yunanistan’da, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına Yunan mahkemelerinin adapte olması”na yönelik yasal düzenlemenin ardından derneğin resmi statüsünün iade edilmesi için Trakya İstinaf Mahkemesi nezdinde yeniden dava açıldığını söyledi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahmetoğlu, Yunanistan parlamentosunda onaylanan yeni düzenlemenin ardından 1983 yılında kapatılan ve hakkında “resmi statüsünün iadesi” yönünde AİHM kararı bulunan İTB’nin yeniden açılması için resmi başvuru yaptıklarını belirtti.

Ahmetoğlu, İTB’nin resmi statüsünün iadesi yönündeki AİHM kararının, Yunanistan tarafından bugüne kadar uygulanmadığına dikkati çekerek, “AİHM’nin yaklaşık 10 yıl önce derneğimizle ilgili vermiş olduğu kararının uygulanmasını ve bu doğrultuda İTB’nin resmi statüsünün iade edilmesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Derneğin avukatı aracılığıyla yapılan başvurunun, 9 Şubat 2018’de Gümülcine’deki Trakya İstinaf Mahkemesinde görüşülmesinin kararlaştırıldığını belirten Ahmetoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllarca uygulanmayan AİHM kararlarının artık ülkemizde de uygulanmasını istiyoruz.”

“Bu dava, Batı Trakya’daki Türk azınlığın hak arama mücadelesinde önemli bir dava. Aynı zamanda Yunanistan demokrasisi için de önemli bir aşama. Yıllarca uygulanmayan AİHM kararlarının artık ülkemizde de uygulanmasını istiyoruz. Yunanistan’ın uluslararası kurumların kararlarına ve kurallara uymasını bekliyoruz. Uluslararası mahkemenin bizlere tanıdığı yasal hakların tescil edileceğini umuyoruz. Bu konuda umutluyuz.”

Batı Trakya’da, isminde “Türk” kelimesi olduğu gerekçesiyle 1983’te mahkeme kararıyla kapatılan İTB, iç hukuk yollarının sonuçsuz kalmasıyla 2005 yılında konuyu AİHM’ye taşımıştı. 2008’de karara bağlanan davada AİHM, Türk azınlığa ait derneklerin kapatılmasıyla “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11’inci maddesinin ihlal edildiği” görüşüne vararak Yunanistan’ı mahkum etmişti.

Öte yandan, Yunan mahkemelerinin AİHM kararlarına adapte olmasına yönelik yasal düzenleme, muhalefet partilerinin itirazı üzerine, “Milli güvenlik söz konusu olduğunda karar uygulanmayabilir.” ifadesi eklenerek ekim ayında Yunan Parlamentosunda onaylanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz