Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÖĞRETMENLER: “BU YENİ UYGULAMA ÖĞRETMENLER CAMİASINDA BÜYÜK BİR ŞOK ETKİSİ YARATMIŞTIR”

ÖĞRETMENLER: “BU YENİ UYGULAMA ÖĞRETMENLER CAMİASINDA BÜYÜK BİR ŞOK ETKİSİ YARATMIŞTIR”

24
0

İskeçe-Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Dernekleri, ortak bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, Türkçenin konuşulmasını büyük ölçüde kısıtlayan bu talimat, Lozan Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokollere, insan haklarına ve hukuka aykırı bir uygulamadır.Azınlık okullarında Türkçenin konuşulması ve okutulması kazanılmış bir haktır. Bu yeni uygulama öğretmenler camiasında büyük bir şok etkisi yaratmıştır” ifadelerine yer veriliyor.

İKİ S.Ö.P.A. DERNEĞİNDEN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

İskeçe-Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Dernekleri.

1 Nisan Cuma günü Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris’in talimatıyla, ilköğretim müdürlükleri tarafından Azınlık okullarına gönderilen genelgeyle  Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapan azınlık mensubu öğretmenler öğrecilere yaptıkları açıklama, duyuru ve bildirilerde sadece resmi dil olan Yunanca üzerinden yapılması istenilmektedir.

Bu yeni uygulama öğretmenler camiasında büyük bir şok etkisi yaratmıştır.

Türkçenin konuşulmasını büyük ölçüde kısıtlayan bu talimat, Lozan Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokollere, insan haklarına ve hukuka aykırı bir uygulamadır.

Azınlık okullarında Türkçenin konuşulması ve okutulması kazanılmış bir haktır.

Azınlık okulları çift dillidir. Dolayısıyla duyurular ve açıklamalar azınlık mensubu öğretmenler tarafından Türkçe Yunanca öğretmenleri tarafından da yunanca  dili üzerinden yapılmaktadır. Devletimiz acilen bu uygulamadan vazgeçmeli ve derhal bu genelgeyi iptal etmelidir. Aksi halde bu genelge geri alınmazsa Azınlık eğitiminde ve eğitimciler arasında büyük sıkıntılara yol açacaktır.

Bizler,İskeçe-Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Dernekleri Yönetimleri olarak bu uygulamadan son derece üzgün ve rahatsız olduğumuzu belirtmek isteriz.Genelge okullarımıza geldiği ilk günden itibaren iki dernek yönetimleri bir araya gelerek genelgenin bir an önce iptali için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

10 Nisan Pazar günü de İskeçe Elliso Hotelinde saat 19:00  da Eğitim Bakanlığından gelen Azınlık Eğitiminden sorumlu Eğitim Bakanın Özel Danışmanı sayın Andreas NOTARAS’LA bir araya gelerek üç saatlik bir görüşmeden sonra bu yeni uygulamayla ilgili üzüntümüzü ve tepkimizi dile getiren bir yazıyla hem Eğitim Bakanı sayın Filis’e hem de kendisine ilettik.

Azınlık okullarında öğrencilere yapılan duyuru, ilan ve açıklamaların Türkçe dilinde yapılmasına kısıtlama getiren genelgeyle ilgili olarak Eğitim Bakanı Filis’e gönderdiğimiz mektubu önümüzdeki günlerde basınla paylaşacağız.

 

                 Yönetim Kurulları adına

   Başkan                                      Başkan

Nurettin KIYICI                         Salih AHMET

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz