Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN DÜNYA KAMUOYUNA DUYURU

ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN DÜNYA KAMUOYUNA DUYURU

20
0

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi”, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki özerk yapıdaki müftülükleri yeniden yapılandırmayı ve müftülüklere yeni çalışma sistemi getirmeyi öngören Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağı hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

“ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ”NDEN DÜNYA KAMUOYUNA DUYURU

“Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’daki Müslüman Türklerin hukuki statüsü, Yunanistan’ın taraf olduğu ikili ve çok taraflı antlaşmalar ile Avrupa Birliği müktesebatı olarak ele alınıp incelendiğinde, Batı Trakyalı Müslüman Türklerin özerkliğe sahip olduğu görülmektedir.

Yunanistan, Müslüman Türklerin azınlık hakları ile ilgili olarak aşağıdaki antlaşmalarla yükümlülük altına girmiş bulunmaktadır. Bu temel antlaşmalar şunlardır:

  1. 1)1830 Londra Protokolü
  2. 2) 2 Temmuz 1881 İstanbul Antlaşması
  3. 3)14 Kasım 1913 Atina Barış Antlaşması
  4. 4)10 Ağustos 1920 Yunanistan’daki Azınlıkların Korunmasına Dair Sevr
  5. 5)1923 Lozan Barış Antlaşması

Bu antlaşmaları usulüne uygun olarak Yunanistan Meclisinde onaylamış ve kendi iç hukukunda bu konularda yasal düzenlemeler yapmıştır.

Ayrıca Yunanistan Yargıtay’ının 1980 yılında 1723 sayılı (1723/1980) “Müftülerin Yargılama Yetkisi” ile ilgili verdiği karar da bunu doğrulamaktadır.

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’daki Müslüman Türklerin yaşamakta oldukları temel sorunların sebebi, yukarıda sayılan beş antlaşmanın Yunanistan tarafından sürekli olarak ihlâl edilmesidir.

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan ve sahip oldukları özerklikleri 3 ana başlıkta aşağıdaki gibidir:

  1. 1)İdari
  2. 2)Hukuki
  3. 3)Eğitim ve öğretim

Yunanistan; idari özerklik ile eğitim ve öğretim özerkliğinin, antlaşmalara ve uluslararası hukuka aykırı olarak, uygulanmasını engellemeye devam etmektedir.

Son zamanlardaki uygulamaları ile de Batı Trakya Müslüman Türklerinin hukuki özerkliğini iptal etmeye, ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Yunanistan, bugün çeşitli taktiklerle, uluslararası antlaşmalarla ülkesindeki Yunanistan uyruklu olarak yaşayan Batı Trakyalı Müslüman Türklerin kazandığı kolektif haklarını, özerkliklerini AB müktesebatı çerçevesinde bireysel haklara indirgemeye çalışmaktadır.

Batı Trakya Türkleri uluslar arası arenada haklarını savunmak için çabalarını sürdürdükçe, Yunanistan kendi ülkesinde yaşayan Batı Trakya Türklerine uyguladığı çeşitli baskılarını arttırmakta, insanları hak arayışından vazgeçirme çabasına girmektedir. Bu sebeple hak arayışı mücadelesi nihai sonuca ulaşamamaktadır.

Batı Trakya Türklerinin Yunanistan ülkesi içerisinde özerkliğinin bütün hakları ile Yunanistan tarafından yerine getirilmesi için, Yunanistan ile müzakerelere başlanması ve uluslar arası arenada anlatılması için 31 Ağustos 2018 tarihinde “Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi” kurulmuştur.

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi” olarak çalışmalarımızı “Batı Trakya Milli Güvenlik Siyaset Belgesi” hazırlamak üzere bugün itibari ile başlattığımızı dünya kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Saygılarımla

Ferruh ÖZKAN

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi” Kurucu Başkanı

05.09.2018

 

Not: BİRLİK Gazetesi’ne gönderilen bir basın açıklamasıdır. Açıklamanın içeriği yazının altında imzası bulunan kişiyi bağlar ve asla BİRLİK Gazetesi’ni bağlamaz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz