Ana Sayfa Yunanistan Haber Nakli Kubur İle 201 Merhumun Kemikleri Anıt Mezara Defnedildi

Nakli Kubur İle 201 Merhumun Kemikleri Anıt Mezara Defnedildi

6
0

BİRLİK Gazetesi’nin ilk önce ortaya çıkardığı haber sonucu geç de olsa gereken yapıldı ve 201 Müslüman Türk’ün kemikleri tekrardan nakli kubur yapılarak toprağa defnedildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kararı ile törene Atina’daki İmam gönderildi. 201 naaş, İslami geleneklere göre Gargara köyünün belediye mezarlığına defnedildi. Defin sırasında Atina İslam Camii İmamı Zaki Sidi Muhammed görev yaptı.

Selanik ili Kesendire (Kasandra) kazasının Gargara (Simantra) köyünde gerçekleştirilen törende, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan da hazır bulundu.

Törende Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nı Selanik Uluslararası İlişkiler Servisi Müdürü İoannis Vikelidis ve Müdür Yardımcısı Katerina Tsampikidou temsil etti. Törene Güney Kıbrıs ve Gürcistan Başkonsolosları gibi diğer yabancı diplomatik misyonların temsilcileri de katıldı.

Törenin ardından Nea Propontidas Belediye Başkanı Emmanuil Karras, bunun tesadüfi bir keşif olduğunu belirterek, “Simantra İlköğretim Okulu’nun avlusuna kapalı spor salonu yaptırmaya karar verdik ve orada Bizans yıllarına şahitlik eden Gargara yerleşimi sakinlerinden 201 Müslüman iskeleti olduğu ortaya çıktı. Mezarlığın varlığına dair Simantra sakinlerinden herhangi bir ifade gelmedi. Bunu yapmak bizim yükümlülüğümüzdü, çünkü burada, Yunanistan’da Demokrasi doğdu ve bugün olduğu gibi, herhangi bir dinin ölülerine saygı gösterilmelidir.” Değerlendirmesini yaptı.

Ancak BİRLİK Gazetesi olarak sayın Belediye Başkanına bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz, oradaki mezarlar bizans yıllarından değil, doğrusu Osmanlı yıllarından olması gerekirdi.

Halkidiki ve Ayanoroz Tarihi Eserler Dairesi başkanı Yorgos Skiadaresis, kemiklerin 2020’de bulunduğunu ve ardından 2021’in başlarında tamamlanan bir kurtarma kazısının ardından bu sürece geldiğini açıkladı. Yorgos Skiadaresis, “Gömme şekline ve adetlerine bakılırsa, bunlar köyün eski sakinleri olan Müslümanların kemikleriymiş gibi görünüyordu. Şu anki nakil törenine kadar, tüm mezarlıkların kazılarında bu durumlarda bu şekilde muamele edildiği için, hizmet binasında tutuldular ve gerekli saygıyla muamele gördüler.” Açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan, imamlarla cenaze töreninin ayrıntılarını konuştu, duaya ve kılınan cenaze namazına katıldı ve ardından yaptığı açıklamada, “bir cenazenin yeniden defnedilmesi için önemli bir tören. O dönemde bu bölgede yaşayan atalarımızın kemikleri. Şu anda bu insanların torunları, o dönemin Osmanlı vatandaşları Türkiye’de yaşıyor. Torunlarının çoğu İzmir ve Antalya’da yaşıyor. Bu mezarlıktaki tüm ölülerin ruhları şad olsun” diyerek, din açısından uygun olanla çok sade bir tören yapıldığına dikkati çekerek, Nea Propontida belediye başkanına ve Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na davet için teşekkür etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da resmi sitesi ve twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

“Yunan Devletinin din ve köken gözetmeksizin ölülere verdiği saygı çerçevesinde, Halkidiki’nin Simantra ilçesinde bir spor salonunun inşası sırasında keşfedilen Karkara’nın eski sakinleri olan 201 Müslümanın kemikleri bugün yeniden toprağa verildi.”

Hatırlanacağı üzere 10 Şubat 2021 tarihinde Selanik ili Kesendire (Kasandra) kazasının Gargara (Simantra) köyünde Kapalı Spor Salonu inşaatının kazı sırasında, Osmanlı dönemine ait 201 mezar ortaya çıkmıştı. İş makineleri harfiyat kamyonları ve iş makineleriyle sökülen mezarları bölgeden uzaklaştırmış ve BİRLİK Gazetesi’nin bu haberi ortaya çıkarmasıyla da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı devreye girmiş ve ilgili Yunan makamlarından bu olaya ilişkin bilgi istemişti.

BİRLİK Gazetesi’nin 18 Şubat tarihinde yaptığı haberin linki aynen aşağdaki gibidir:

https://birlikgazetesi.org/osmanli-mezarlari-sokulup-atildi-yerine-spor-salonu-yapildi/

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz