Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İMZALAR ATİNA’DA ATILDI, ABD’DEN YUNANİSTAN’A 4 ADET “MARK V” ÖZEL OPERASYON...

İMZALAR ATİNA’DA ATILDI, ABD’DEN YUNANİSTAN’A 4 ADET “MARK V” ÖZEL OPERASYON TEKNESİ GELİYOR

34
0

İmzalar Atina’da atıldı, ABD’den Yunanistan’a 4 adet “MARK V” özel operasyon teknesi geliyor. ABD Ege’de Yunanistan’ı silahlandırıyor.

İmzalar Ağustos ayının ilk haftasında Atina’da atıldı, ABD’den Yunanistan’a 4 adet “MARK V” Özel Kuvvetlerin (SAT) operasyonlarda kullanacağı son teknoloji ile donatılmış sürat tekneleri geliyor.

ABD’nin “NAVY SEALS” kuvvetleri tarafından kullanılan ve Yunanistan’a hibe olarak verilen 4 adet “MARK V” özel operasyon teknesinin getirilme masrafları Yunanistan tarafından karşılanacak ve 2019 yılının başında Pire Limanı’nda olması bekleniyor.

Bizzat Yunanistan Genel Kurmay Başkanı Evaggelos Apostolakis’in uzun zamandan beri üzerinde sistemli olarak çalıştığı “MARK V” özel operasyon teknelerinin ABD tarafından Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nin Su Altı Taarruz (SAT-OYK) Komando Birliğine kazandırılması başarıyla nihai sona ulaştı. Apostolakis’in, bu teknelerin alınmasında ısrarcı olmasının sebebi, Ege Denizi’ndeki adaların karşı kıyıya (Türk tarafı) mesafenin kısa olması nedeniyle, operasyonlarda sürat ve zaman kazanılmasına önem verdiğinden alınmasında ısrarcı olduğu belirtiliyor.

Bilindiği üzere Yunanistan 2014 yılından bu yana söz konusu teknelerin alınmasını istiyordu, ancak her birinin 4 milyon dolar maliyeti olması nedeniyle alım ertelenmişti.

2016 yılında Apostolakis devreye girerek karşılıklı yapılan görüşmeler netice verdi ve ABD 2017 yılının Kasım ayında “MARK V” özel operasyon teknelerini hibe olarak Yunanistan’a vermeyi kabul etti. Bunda ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın büyük katkısı olduğu biliniyor.

“MARK V” özellikleri

“MARK V” 16 personel taşıma kapasitesine sahip süratli sızma yeteneği olan yüzer tekneler kategorisinde ilk sırada bulunuyor. Bulunduğu üsten 800 km mesafeye kadar çıkma kapasitesine sahip ve radarlar tarafından tespit edilmesi oldukça düşük.

Ateş kabiliyeti, kenarlarında 360 derece hareket edebilen 5 adet makineli uzun menzilli silahı barındırma kapasitesi bulunuyor. En önemlisi ise tekne üzerinde bulunan 1 adet özel rampadan hava savunma amaçlı kullanılan STİNGER füzesi fırlatma kapasitesine sahip.

Uzunluğu 25 metre

Ağırlığı 57 ton

Hızı 65 deniz mili

Denizde kalma süresi 12 saat

Üzerinde 2 adet 8 kişilik şişme bot taşıma kapasitesine sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz