Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MUSFAFA ALİŞ HACI BAŞMÜFTÜLÜK BİNASINDA GÖREVİNE BAŞLADI

MUSFAFA ALİŞ HACI BAŞMÜFTÜLÜK BİNASINDA GÖREVİNE BAŞLADI

26
0

Mustafa Aliş Hacı, 27 Kasım 2010 tarihinde Yüksek Dini Şura Başkanı ilan edilen Nedim Gencev destekçisi bir grubun şikayeti üzerine jandarma destekli polis tarafından zor kullanılarak çıkartılarak mühürlenen Sofya’daki başmüftülük binasına beş ay sonra geri döndü.

 

Yüksek İstinaf Mahkemesi’nin Mustafa Aliş Hacı’yi başmüftü olarak tanımasıyla

kriz sona erdi

 

21 Nisan 2011 tarihinde Yüksek İstinaf Mahkemesi, Şubat 2011’de Müslümanlar Konferansı’nda Mustafa Aliş Hacı’nın Bulgaristan Başmüftüsü seçilmesini onayladı. Bulgaristan’daki 920 imam ve 10 bölge vaizinin bağlı olduğu ve din hizmetlerini 16 Bölge Müftülüğü ve Müslümanların dinî işlerinden sorumlu olan 1300’e yakın cami encümenliği üzerinden yürüten Bulgaristan Başmüftüsü olarak Müslümanlar Konferansı’nda Mustafa Aliş Hacı’nın seçilmesi kabul edilmemişti. Mayıs 2010 tarihinde Bulgaristan Yüksek Temyiz Mahkemesi eski komünizm döneminin şaibeli ve sorunlu müftüsü Nedim Gencev’i başmüftü olarak kabul etmişti. Bulgaristan’da yaşayan Müslümanlar bunun üzerine miting düzenlemiş, imza kampanyası düzenlemişlerdi. Bu tarihten itibaren başmüftülük konusunda giderek artış göstererek yaşanan gerilim başmüftülük binasının mühürlenmesi ile zirveye tırmanmıştı.

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), “Yüksek İstinaf Mahkemesi’nin Mustafa Aliş Hacı’nın başmüftü seçildiği Müslümanlar Konferansı’nın resmi kaydını onaylaması ile Bulgaristan’da başmüftü krizi çözülmüş oldu. Batı Trakya Türk Azınlığı olarak Yunanistan’da uzun yıllardır devam eden müftü sorununun da çözümlendiği cemaat tarafından seçilen müftülerin tanınmasını istiyoruz. Din ve ibadet özgürlüğünün önündeki engeller artık kaldırılmalı. Bunun için ise hükümet çözüm iradesini ortaya koymalı” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz