Ana Sayfa Yunanistan Haber Mülteciler İçin Samos’a “Masum Bir Hapishane” Kuruldu

Mülteciler İçin Samos’a “Masum Bir Hapishane” Kuruldu

1
0

Samos adasının yerleşim biriminden uzak bir bölgeye yeni mülteci gözaltı merkezi kuruldu. Yeni kurulan bu merkez adeta “Guantanamo kampını” andırıyor.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Cumartesi günü Samos adasının yerleşim biriminden uzak bir bölgesine yapılan yeni mülteci gözaltı merkezini bir “model” olarak tanımladı. Ancak bazı güzel sözlerin ve yeni konteynerlerin ardında gerçek şu ki, yeni merkez iyi korunan ve pahalı bir hapishane görünümü veriyor.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis’e karşın, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Yunanistan Temsilciliği Samos adasındaki bu yeni kurulan mülteci gözaltı merkezi ile ilgili yaptığı ilk değerlendirmede, “utanç verici bir gelişme, hapsetme ve caydırıcılığın doruk noktası. Mükemmel bir şekilde kapalı bir yapı inşa etmek için tüm masraflar yapıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Yunanistan Temsilcisi Yorgos Karagiannis Samos’taki mülteciler ve yeni merkez hakkında şunları söyledi:

“Bu insanlar yeni bir hapishaneye götürülüyor”

“Bizim gördüğümüz insanlar hiç sakinleşmiyor. Bu yeni merkeze gidecekler diye geceleri uyuyamıyor. Çünkü bariz olarak çok endişeliler. Bir önceki merkezde aylarca hatta yıllarca acı çektikten sonra, bazıları 2 yıldır orada, şimdi yeni bir hapishaneye götürülüyorlar.”

Yeni merkezi hapishane olarak tanımlamak aşırı değildir. Göçmenlik Bakanı’nın çok ciddi açıklamalarından ve kamuoyuna yapılan ilgili basın açıklamasından ortaya çıkıyor. “Oyun alanı” ve “rekreasyon alanları” ile dikkat çeken fotoğrafların arkasına, aynı zamanda “kaybettiği haysiyetini geri kazanacak insanlar” ile ilgili ifadelerin de yeni merkeze “çift NATO tipi güvenlik çiti” yerleştirildiğini okuduk. girişte turnikeler, manyetik kapılar, X-ray cihazı, iki faktörlü geçiş kontrol sistemi (kimlik ve parmak izi) gibi gerekli kontrol sistemlerinin kurulması, yapının hak sahibine güvenli ve kontrollü giriş ve çıkışlar sağlıyor. Ayrıca, herhangi bir acil durumda zamanında uyarmak için “akıllı” yazılım kullanan yapı genelinde Kapalı Gözetleme Sistemi (CCTV) kurulumu da mevcut.”

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen toplamda 3.000 mülteci barındırma kapasiteli yeni mülteci gözaltı merkezinin maliyeti yaklaşık 43 milyon euro ve “Mitilineos” şirketi tarafından yapıldı.

Benzeri merkezlerden dört Ege adasında daha kurulacak. Birkaç ay içinde İstanköy (Kos) ve Leros takip edecek, 2022 yılında içinde de Sakız ve Midilli’de kurulması planlanıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz