Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜEZZİNOĞLU: “ÖMRÜMÜN EN UZUN VE ZORLU YOLCULUĞUYDU”

MÜEZZİNOĞLU: “ÖMRÜMÜN EN UZUN VE ZORLU YOLCULUĞUYDU”

22
0

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gençlerle buluşmasında, “Ömrümün en uzun ve zorlu yolculuğuydu” diye tanımladığı “Türkiye’ye geliş” öyküsünü anlattı.

Bakan Müezzinoğlu, Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nce Trakya Üniversitesi Kosova Yerleşkesi’nde düzenlenen Batı Trakya Türkleri 10. Gençlik Kurultayı’nda, Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç Nehri’ni kaçak yollarla geçiş anısını paylaştı.

KORKUYU BARINDIRAN YOLCULUK

Müezzinoğlu, “Büyük bir güvenin yanında korkuyu da içinde barındıran bir yolculuk” diye başladığı anısını şöyle aktardı:

“1983 yılında Meriç’ten kaçak olarak geliyorsun, eline ceketini almışsın ve rahmetli deden ’20 dakika süresince arkana bakmadan yürüyeceksin, sonra karşına stabilize bir yol çıkacak. Sonra da Türk askeriyle karşılaşacaksın’ diyor. Çok merak ediliyor. Yaz mevsimi olunca, Meriç’in su seviyesi düşüktü, bir de arabayla geçirdiler, bu yüzden ayaklarım ıslanmadı, yüzmedim de. Ondan sonraki 20 dakikalık ağaçlık yoldaki yolculuğum, yaşanmadan anlaşılmaz, ömrümün en uzun ve zorlu yolculuğuydu. Ağustos sıcağı ve yerde kuruyan yapraklar, yürüdükçe ses geliyor ama arkana bakma diye bir öğüt var. Yol bitince Türk askeri ‘dur’ dedi ve kolları kaldırdık. Allah hiç kimseyi vatansız ama anavatansız hiç bırakmasın. Ceketini alıyorsun ve bu ülkeye arkama bakmadan giderim. Orada beni bağrına basacak bir millet var güveniyle yolculuğa çıkmıştım.”

Gençlere öz güven, öz değer ve öz saygıyı kişiliklerinin merkezlerine almaları tavsiyesinde bulunan Müezzinoğlu, “Bunları yaptığınızda belki bakan olmayabilirsiniz ama adam olursunuz” dedi.

Trakya Üniversitesinde öğrenim gören gençlerin sorularını da yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, harçlarla ilgili üniversite yönetimleri ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’la görüşeceğini söyledi.

ÇALIŞMA İZİNLERİ KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ

Bir öğrencinin “yabancı uyrukluların çalışma izinleriyle” ilgili sorusu üzerine Müezzinoğlu, gelecek yılın ilk üç ayı içerisinde yabancı istihdamı ve yabancıların çalışma izninin yasalaşması için çalışmaların yapılacağını söyledi.

Yasal düzenlemeyle çok daha hızlı çalışan ve pratik bir durumun ortaya konacağını belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Bu çalışmalarımız özellikle stratejik alanlarda yapılacak. Bunun en önemlilerinden biri de sağlık alanında yapılacaktır. Yetişmiş sağlık elemanı konusunda yeni düzenlemeler yasal boyutuyla tamamlanmış olacak. Çalışma Bakanlığının zaman zaman yönetmeliğin boyutuyla tıkandığı yerler var. Bu konu geçen gün Bakanlar Kurulu’na geldi. Bütün bakanlara değerlendirilmesi için bu konu gönderildi. Önümüzdeki hafta pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak sonra genel kurula gelecek. Genel kurul düzeyinde de komisyon düzeyinde de değişiklikler olabilir. Benim temennim ocak, şubat aylarında yasalaştırabilirsek birçok sorunu çözebiliriz diye düşünüyorum.”

YABANCI UYRUKLU HEKİMLERİ İSTİHDAM EDECEĞİZ

“Yabancı uyruklu öğrenciler mezun olduktan sonra kamu hastanelerinde çalışamıyor, bununla ilgili bir çalışmanız olacak mı” şeklindeki soruyu da Müezzinoğlu, şöyle yanıtladı:

“Yabancı istihdamı çalışması tasarısı kanun şeklinde dönüşüyor. Bu konuda bizim sağlık turizmiyle ilgili yeni hedeflerimiz var. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye’yi yakın coğrafyanın sağlık merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bugün için yaklaşık 400 bin sağlık turizmi hizmeti almaya gelen var. Sağlıktaki tecrübemiz dünyanın en iyi düzeyindeki ülkelerle yarışabilecek konumdadır. Önümüzdeki dönemde bu rakamı 2 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yabancı uyruklu, standardı yüksek hekimleri de Türkiye’de istihdam edeceğiz.”

OSMANLININ KÜLLERİNDEN DOĞAN TÜRKİYE

Salonda dinleyici koltuklarında oturan ve Bakan Müezzinoğlu’nun çağrısı üzerine konuşmacı olarak davet edilen eski bakanlardan Lütfullah Kayalar da  Müezzinoğlu’na nezaketinden dolayı teşekkür etti.

Kayalar, kendi ailesinin de Balkan göçmeni bir aile olduğunu ifade ederek, “Osmanlının küllerinden doğan Türkiye, çıktığı yolculuğa her gün artan bir güçle, daha da güçlenerek, dünyada kendini, geçmişini aratmayacak şekilde büyük bir ülke olma yolunda ilerlemektedir. Gençlerimizle bu güzel yürüyüş daha da güçlenecektir” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de Trakya Üniversitesinde bin 800’ün üzerinde yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü, bunun büyük çoğunluğunun da Batı Trakyalı öğrenciler olduğunu ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz