Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜFTÜ ŞERİF: “ŞAHSİ ÇIKAR HESAPLAR BİR TARAFA BIRAKILMALI, HOŞGÖRÜ KARDEŞLİK VE BİRLİK...

MÜFTÜ ŞERİF: “ŞAHSİ ÇIKAR HESAPLAR BİR TARAFA BIRAKILMALI, HOŞGÖRÜ KARDEŞLİK VE BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE OLUNMALIDIR”

31
0

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Müftü Şerif mesajında, Dimetoka’da çıkan yangın sonucunda adeta yok olan tarihi miras ve Balkanlar’ın incisi olan Çelebi Sultan Mehmed Camii hakkında, “Son günlerde 600 yıldan bu yana ayakta duran Dimetoka kent merkezinde bulunan Çelebi Mehmet Camii olarak ta bilinen Beyazıt Camii, çıkan yangın sonucu büyük hasar görmüştür. Temennimiz yetkililerin söylediği üzere aslına uygun olarak en kısa zamanda onarılmasıdır” diyerek beklentilerini aktardı.

Müftü Şerif, “Ayrıca böyle zaman dilimlerinde büyüklerin gönülleri alınmalı, eş ve dostlarımızın hatırları sorulmalı, garipler ve yetimler gözetilmeli, yardıma muhtaç kişilere yardım edilmelidir. Aramızda kırgınlıklar, dargınlıklar, şahsi çıkar hesapları bir tarafa bırakılmalı, hoşgörü kardeşlik ve birlik beraberlik içerisinde olunmalıdır” ifadelerine yer veriyor.

MÜFTÜ ŞERİF DİMETOKA’DA YANAN CAMİDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif Dimetoka’da çıkan yangında büyük zarar gören Çelebi Sultan Mehmed Camii’nde incelemelerde bulundu. Müftü Şerif’e Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır da eşlik etti. Müftü Şerif ziyaret sonrası yaptığı kısa değerlendirmede şunları dile getirdi. “Balkanlar’ın en büyük ve tarihi değeri en yüksek olan camilerden birisiydi, maalesef meydana gelen yangın sonucu büyük hasar görmüştür. Acımız ve aynı zamanda kayıbımız da büyüktür. Yerinde yaptığım ziyaret ve incelemede şunu açıkça gördüm, caminin yanmasına hem Müslümanlar hem de Hristiyanların üzüldüğünü gördüm. Ortak bir kültür mirasının bu şekilde yok olup gitmesi bizleri de derinden üzmüştür. Yetkililerin de söylediği gini inşallah en kısa zamanda onarılır ve bu tarihi eser yeniden ayağa kalkar” dedi.

 

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

Çok Değerli Batı Trakya Müslüman Türk Kardeşlerim,

Yüce Rabbimiz’in rahmet, af ve mağfiretinin sağanak sağanak yağdığı, feyiz ve bereketin yoğunlaştığı mübarek üç aylar mevsimine kavuşmuş bulunuyoruz. 29 Mart Çarşamba günü üç ayların başlangıcıdır. Yüce Rabbimiz’e şükrediyor ve Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in duasıyla bu mübarek günleri karşılıyoruz: “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı kıl ve bizi Ramazan Ayı’na kavuştur.”

Üç ayların ilki olan, Recep Ayı’nın ilk Cuma gecesi Regaib Kandili’dir. İnşaallah önümüzdeki 30 Mart Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Regaip Kandili’ni idrak etmiş olacağız. Bu geceler Müslümanların birlik ve beraberliğinin pekiştiği, sevgi ve muhabbetin aramızda yayıldığı, Yüce Rabbimiz’in “Toplu bir şekilde Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin.” ayetine uygun bir yaşam şekli benimsediğimiz anlardır.

Kıymetli Müslüman Kardeşlerim,

Regaip çok rağbet edilen, bol bol rahmet ve bereket, çok lütuf ve ihsan demektir. Bu sebeple Regaip Kandili Allah’ın rahmet ve mağfiretinin kendisine samimiyetle dua ve niyaz eden Mü’minleri kuşattığı bir gecedir. Yüce Rabbimiz bu mübarek gecenin hürmetine kullarının tövbelerini ve dualarını kabul eder, pek çok günah işleyenlerin günahlarını ilâhi rahmet ve mağfiretiyle bağışlar. Cenab-ı Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de “Bana dua edin, duanıza cevap vereyim.” buyurmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) de: “5 gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Recep Ayı’nın ilk Cuma gecesi (Regaip), Şaban Ayı’nın 15. gecesi (Beraat), Cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.” buyurmuştur.

Sevgili Kardeşlerim,

Hayat su gibi akıp gitmektedir. Dün, hatası ve sevabı ile geçmiştir. Geçen günleri geri getirmek mümkün değildir. Gelecek günleri yaşayacağımıza dair hiçbir garantimiz de yoktur. Bugünün değerlendirilmesi ise bizim elimizdedir. Mübarek gün ve gecelerin manevî ikliminden yararlanarak içinde bulunduğumuz zamanın kıymetini bilip, üzerimize düşen kulluk görevlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıyız. Bu mübarek gün ve geceler, kendimizi toparlamak, sorgulamak, davranışlarımıza çeki düzen vermek için bulunmaz fırsatlardır.

Üç aylarda ve kandil gecelerinde Rabbimiz’i daha çok anmaya ve Sevgili Peygamberimiz’e salât-ü selamlar getirmeye özen gösterelim. Geçen yıl bizimle birlikte olan eş, dost, akraba ve arkadaşlarımızdan bu geceye ulaşamayanlar var. Bu kandilin bizim için de son kandil olabileceğini düşünerek, görevlerimizi Yüce Allah’ın istediği şekilde yerine getirmeye gayret gösterelim.

Muhterem Kardeşlerim,

İdrak edeceğimiz üç aylar ve mübarek geceler, öncelikle Rabbimiz’e, ailemize, toplumumuza karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hatalarımızdan ve günahlarımızdan tövbe etmemize vesile olmalıdır. Ayrıca böyle zaman dilimlerinde büyüklerin gönülleri alınmalı, eş ve dostlarımızın hatırları sorulmalı, garipler ve yetimler gözetilmeli, yardıma muhtaç kişilere yardım edilmelidir. Aramızda kırgınlıklar, dargınlıklar, şahsi çıkar hesapları bir tarafa bırakılmalı, hoşgörü kardeşlik ve birlik beraberlik içerisinde olunmalıdır.

Son günlerde 600 yıldan bu yana ayakta duran Dimetoka kent merkezinde bulunan Çelebi Mehmet Camii olarak ta bilinen Beyazıt Camii, çıkan yangın sonucu büyük hasar görmüştür. Temennimiz yetkililerin söylediği üzere aslına uygun olarak en kısa zamanda onarılmasıdır.

Değerli Kardeşlerim,

Batı Trakya’mızda üç aylar ve kandil geceleriyle ilgili güzel etkinlikler düzenlenmektedir. İşte üç ayların başlamasıyla birlikte yine kandil gecelerinde düzenlenecek olan mevlid-i şeriflerle, birlik ve beraberliğimizi pekiştireceğiz. Bu vesileyle özellikle gençlerimizin düzenledikleri bu güzel etkinliklere katılmaya gayret gösterelim.

Yüce Rabbim Receb ve Şaban Ayları’nı bizlere mübarek kılsın ve bizleri Ramazan Ayı’na kavuştursun. Bu vesile ile Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın mübarek üç aylarını ve idrak edeceğimiz Regaib Kandili’ni tebrik ediyor, tüm İslâm Âlemi’nin ve insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Gümülcine S. Müftüsü
İbrahim ŞERİF

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz