Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜFTÜ İBRAHİM ŞERİF ŞEB-İ ARUS ETKİNLİĞİNE KATILDI

MÜFTÜ İBRAHİM ŞERİF ŞEB-İ ARUS ETKİNLİĞİNE KATILDI

13
0

Çanakkale Valiliği tarafından Mevlana’nın ölümünün 739. yıldönümü münasebeti ile Gelibolu Mevlevihanesi’nde 22 Aralık Cumartesi günü Şeb-i Arus Etkinliği düzenlendi.

 

Etkinliğe Batı Trakya’dan Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, Rodop İli Milletvekilleri Ahmet Hacıoman ve Ayhan Karayusuf, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek katıldılar.

 

T.C. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç etkinlik öncesi bir konuşma yaptı. “Allah dostlarının en önemli hasletlerinden biri de Allah’ı hatırlatmalarıdır. Hazreti Mevlana’nın ön adı bildiğiniz gibi Muhammed’dir. -Muhammed’den muhabbet oldu hasıl, Muhammed’siz muhabbetten ne hasıl- buyurmuşlardır. İşte o muhabbetin dili evrenseldir. Bu memleket, baştan başa bu muhabbetle, sevgiyle yoğrulmuştur. Burada bütün renkleri, bütün desenleri, bütün kokuları bir arada görebiliyoruz. Aramıza sevgisizliğin ve nefretin girmesine izin vermeyeceğiz. Bize bu yolu gösteren büyüklerimize sonsuz hürmet içinde olacağız. Bu topraklarda yüzyıllardır kurulan bu meclislerin mesajı bizlere bu olmuştur. Bugün, birey olarak, toplum olarak, insanlık olarak büyük sınavlardan geçiyoruz. Çoğu kez misak gününde verdiğimiz sözleri unutuyoruz. Birbirimizin kalbini kırıyoruz. Birbirimize üstünlük taslıyoruz. Modern dünyanın bütün müspet gelişmelerine rağmen çatışma, kavga, rekabet duygusu bir türlü kontrol altına alınamıyor. Bütün sanatkarlar, bütün edebiyatçılar, bütün şairler, esasen Hazreti Mevlana’nın işaret ettiği merhametin, sevginin, muhabbetin kaynağını, menşeini aramışlardır. Hiç şüphesiz Hazreti Mevlana gibi bir ruh mimarının huzurunda söz söylemek kolay değildir. Hazreti Mevlana’nın bizi davet etiği bu kutlu düğün gecesinde bütün insanlık adına kendimizi özeleştiriye tabi tutmalıyız. Başarmak için, bütün gücümüzü toplamak, kalbimizi, gönlümüzü, yüreğimizi, vicdanımızı yeniden keşfetmek zorundayız. İnsanı, insanı yücelten değerleri yeniden savunmak zorundayız. Bizler büyük bir medeniyetin çocuklarıyız ama tarihle, ecdadımızla övünerek sorumluluklarımızdan kurtulamayız. Bugün insanlığın İslâm’ın evrensel mesajını duymaya büyük ihtiyacı var.” diye konuştu.

 

Hazreti Mevlana’nın öğüdüne uyarak yaşamak gerektiğini söyleyen Arınç, “Sahip olduğumuz büyük mirası bir zamanlar unuttuk. Bir zamanlar geçici bir hafıza kaybı yaşadık. Bir zamanlar reddi miras edersek güç kazanırız duygusuna kapıldık ama artık sahip olduğumuz hazinelerin farkındayız. Üzerimize çöken kara bulutlar dağıldı. Allah yüzümüze baktı, lütfetti ve aklımızla, kalbimizle, vicdanımızla yüzleştik. Bir daha aynı hatalara düşmeyeceğiz ve bu mirası Allah’ın yardımıyla sonsuza kadar koruyacağız, savunacağız. Hazreti Mevlana’nın öğüdüne uyarak, her günü yeni bir gün bilerek ve yeni şeyler söyleyerek, mutlaka öğrenerek, tecrübelerimizden, başkalarının tecrübelerinden mutlaka yeni dersler çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Sabit fikirli, başkasının sözüne sağır, hakikati sadece kendi tekelinde gören, muhatabını dinlemeyen, ötekileştirilen insanlardan olmayacağız. Biz yanlış yollara düşmedikçe, biz kalbimizi açtıkça, biz insana hizmet aşkından vazgeçmedikçe bu kervan menzile varıncaya kadar durdurulamayacaktır. İnsanı yücelterek, onun gasp edilmiş hakkını savunarak, tıkanan yolları açarak, bütün insanlarla konuşarak, bütün insanlara yüreğimizi açarak, mesnevî okuyarak, Veda Hutbesi’ndeki mesajları aklımızda, gönlümüzde tutarak yolumuza devam edeceğiz. Bu yolu kimseler kesmeye muktedir olamayacaktır. Kardeşliğimizi kimse bozamayacaktır. Kalplerimize kimse fitne ateşi, ayrılık ateşi düşüremeyecektir.” dedi.

 

Töreni izleyen Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ise, Türkiye ile Sırbistan arasında köprü kurduklarını söyleyerek, “Biz Balkanlarda yaşayan başta Boşnaklar ve diğer bütün unsurlar, Türklerle akraba olmaktan büyük bir şeref duyuyoruz. Sırbistan Hükümeti’nin bir bakanı olarak Türkiye ile Sırbistan arasında kültür sahasında sınırsızca anlaşma olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Buraya gelmekten dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

Devamında T.C. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz Mevlana’yı anlattı.

 

Konuşmaların ardından T.C. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Balkanlardan etkinliğe katılan bakan, milletvekili, müftü ve müftü yardımcılarına, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da Sayın Arınç’a Gelibolu Mevlevihanesi’nin maketini hediye etti.

En son olarak Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu bir sema gösterisi sundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz