Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΕΠΙΣΚΕΨΗ MÜEZZİNOĞLU ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Δ. ΘΡΑΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ MÜEZZİNOĞLU ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Δ. ΘΡΑΚΗ

19
0

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Mehmet Müezzinoğlu, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του και στην συνέχεια μετέβη στα πάτρια εδάφη όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή

 

Ο υπουργός Υγείας, Mehmet Müezzinoğlu, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ο Müezzinoğlu συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Οι δυο άνδρες στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησης τους είπαν ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση.

Ο Müezzinoğlu σημείωσε ότι είναι ένας πολιτικός που παρακολουθεί στενά από το 2004 την φιλία μεταξύ των δυο χωρών και την ανάπτυξη σχέσεων γειτονίας.

«Κατά την προσεχή διαδικασία θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα μας πάνε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο στον τομέα της υγείας».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι σκοπεύουν ειδικά να ενισχύσουν περαιτέρω το κοινό πρωτόκολλο ανάμεσα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά «Η Αγία Σοφία» και το Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Νοσοκομείο Αιματολογίας και Ογκολογίας Παίδων Ankara.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu την πρώτη του συνέντευξη κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, στα εδάφη στα οποία γεννήθηκε.

Συνέντευξη στο Πρακτορείο Anadolu

Ο Müezzinoğlu απαντώντας τις ερωτήσεις της ανταποκρίτριας του πρακτορείου Anadolu εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που βρίσκεται στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι του προκαλεί μεγαλύτερο ενθουσιασμό το γεγονός ότι θα επισκεφτεί την Δυτική Θράκη όπου γεννήθηκε.

Ο Müezzinoğlu είπε ότι η ιδιαίτερη επιθυμία του αφού έγινε υπουργός ήταν να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στα εδάφη που γεννήθηκε.

«Η Ελλάδα, η Δυτική Θράκη είναι η χώρα όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια, πήγα στο δημοτικό, το γυμνάσιο, όπου ήταν εγκαταστημένη η οικογένεια μου κατά τα νεανικά μου χρόνια. Συνεπώς είναι η πατρίδα μου όπου γεννήθηκα. Οι συνθήκες, οι καταστάσεις δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στη χώρα αυτή και το 1983 ζήτησα άσυλο από την μητέρα πατρίδα Τουρκία, περνώντας παράνομα τον ποταμό Meriç.»

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το 1986 απέκτησε την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας και πως μετά την αλλαγή της υπηκοότητας του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για 18 χρόνια και πως δεν του χορηγήθηκε βίζα.

Ο Müezzinoğlu σημείωσε ότι από το 2001 του δόθηκε η δυνατότητα να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης τα εξής:

«Βέβαια και η σύζυγος μου κατάγεται από τη Δυτική Θράκη. Ο πεθερός μου, η πεθερά μου ζουν ακόμη εκεί. Έχουμε συγγενείς και φίλους εκεί πέρα. Και το σημαντικότερο έχουμε παιδικές αναμνήσεις. Συνεπώς το ένα μας πόδι, η μισή μας καρδιά είναι στη Δυτική Θράκη. Γι’ αυτό το λόγο η Δυτική Θράκη ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που επιθυμούσα να επισκεφτώ μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Φυσικά όσο και αν βιαζόμασταν έμελλε, λόγω των συνθηκών, να γίνει σήμερα.»

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τον Müezzinoğlu στα πάτρια εδάφη

Ο Mehmet Müezzinoğlu επισκέφθηκε για πρώτη την ιδιαίτερη πατρίδα του ως υπουργός Υγείας. Οι συγχωριανοί του του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα ο Müezzinoğlu έφτασε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί πέρασε οδικώς στην γενέτειρα του, την δημοτική ενότητα Αρριανών όπου τον υποδέχθηκαν οι κάτοικοι και στελέχη του κόμματος του που ήρθαν από την Τουρκία.

Ο υπουργός Υγείας παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσαν οι συγχωριανοί του και ύστερα επισκέφθηκε τα καταστήματα και τα καφενεία του χωριού.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Osman İlhan Şener, στην ομιλία που εκφώνησε στο καφενείο του χωριού είπε ότι ο Müezzinoğlu είναι το καμάρι της Δυτικής Θράκης.

Ο υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνεια που του προκαλεί το γεγονός ότι βρίσκεται στα πάτρια εδάφη.

Επίσκεψη στους γονείς της συζύγου του

Στη συνέχεια ο Müezzinoğlu επισκέφθηκε την πεθερά του Halide Müminoğlu και τον πεθερό του Hasan Müminoğlu.

Ο υπουργός κουβέντιασε με την οικογένεια και έπειτα απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, χαμογελώντας είπε ότι ζήτησε την σύζυγο του Faize Müezzinoğlu από την οικογένεια της την μέρα που ξεκίνησε η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο.

Ο Müezzinoğlu σήμερα θα συνάψει διάφορες επαφές στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz