Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜBADİLLER DRAMA’DA “KÜÇÜK ASYA FELAKETİ”Nİ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLİYOR

MÜBADİLLER DRAMA’DA “KÜÇÜK ASYA FELAKETİ”Nİ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLİYOR

18
0

Mübadiller Drama’da “Küçük Asya Felaketi”ni anma etkinliği düzenleniyor.

Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca, Mübadele ile 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum Anadolu’dan Yunanistan’a, 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır.

Anadolu’dan Yunanistan’ın değişik bölgelerine yerleştirilen 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum, son yılarda sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Nüfus Mübadelesi’ni “Küçük Asya Felaketi” olarak adlandırdı ve her yıl 14 Eylül tarihinde değişik şehirlerde ve kasabalarda matem anlamında anma törenleri gerçekleştiriyor.

Hatırlanacağı üzere 14 Eylül tarihi, Yunanistan Parlamentosu tarafından (Ν. 2645/1998) tarihinde kabul edilen yasa gereği Küçük Asya Rumları’nı anma ve soykırım günü olarak ilan edilmişti. Dolayısıyla da her yıl 14 Eylül Yunanistan’da matem niteliğinde “Küçük Asya Felaketi” olarak kutlanıyor.

Kuzey Yunanistan’da Drama kentinde faaliyetlerini sürdüren Küçük Asyalılar Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinliklerinin düzenlenmesi için hazırlıklara başladı. “Küçük Asya Felaketi” anıtının bulunduğu bölgede yenileme ve temizlik çalışmaları tam gaz devam ediyor.

Bu yıl yine Drama’da Metropolitlik binası önünde bulunan “Küçük Asya Felaketi” anıtına çelenk bırakılacak ve Küçük Asyalılar Derneği Başkanı Nikos Latsistalis’in konuşmasından sonra şiir ve koro tarafından ağıtlar okunacak.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz