Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜBADELENİN 93’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE MÜBADİL ANIT PARK AÇILDI

MÜBADELENİN 93’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE MÜBADİL ANIT PARK AÇILDI

29
0

Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadelenin 93’üncü yıldönümünde Avcılar’da ‘Mübadil Anıt Park’ açıldı.

Yunanistan’ın Kayalar (Ptolemaida) bölgesinden 1923 yılında Türkiye’ye göç edenlerin anısı ve mübadelenin 93’üncü yıldönümü nedeniyle Ambarlı Mahallesi’ndeki ‘Köy İçi Mevkii’ndeki bazı evler, aslına uygun olarak yeniden restore edildi. Düzenlenen Mübadil Anıt Park’ta heykeltıraş Ergin Özkan tarafından hazırlanan iki ülke halkının ellerinde yükselen Türkiye’yi simgeleyen anıtın açılışına CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Yunanistan’dan Eordea Belediye Başkan Yardımcısı Kaidis Apostolos, Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Başkanı Arif Ümit İşler, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Ozanlar Derneği Başkanı Delikostas Mihalis da katıldı. Yunan sanatçıların mini konserleri ardından konuşan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Avcılar’ın mübadele ile kurulmuş bir belde olduğunu, günümüzde metropol ilçe konumuna geldiğini belirtirken, şöyle dedi:

“Mübadil yoluyla kadın, erkek, çocuklarıyla Avcılarımıza gelen soydaşlarımız, geldikleri toprakları yani kendi vatanını, bayrağını sahiplenmekle kalmayıp ülkemizi başlarının üzerinde tuttular ve çalışarak yüceltti. Ambarlı tarihe tanıklık eden bir mahallemizdir. Bizden sonraki nesiller de unutmasın, diye mübadilleri o pırıl pırıl evleri ile kültürleri ile yeniden yaşatmak ve bir anıtla ölümsüzleştirmek istedik, bölgeye eski görünümünün verilmesi sağladık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklardan gelen siz değerli hemşehrilerimiz iyi ki geldiniz.”

Yunan televizyonunun da izlediği açılışta soruları yanıtlayan Başkan Handan Toprak Benli, insanların yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalmalarının bir travma olduğunu ve onların yanında yer almak gerektiğini belirterek, “Anıları yaşatmak istiyoruz. Gidenleri de unutmadık, gelenleri de. Varlığı ile her zamanı kendi zamanı ile değerlendirmek lazım” dedi.

Bir Yunan gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan’a ilişkin görüşlerini hatırlatması üzerine Belediye Başkanı Benli, “93 yıl öncesi ile ilgili yorum yapmak doğru değil. Bundan sonra ne yapabiliriz, dostluk ilişkilerini nasıl geliştirebiliriz, topraklarımızı nasıl daha iyi düzeye getirebiliriz gibi konulara bakmalıyız. Yunanlılar bizim için komşu, kardeş halktır, komşularımızı seviyoruz. Geçmişi konuşmanın anlamı yoktur. Çok iyi ilişkiler kurup ekonomik ve sosyal yönden ilerlemeyi sağlamalıyız” dedi.

Etkinlikler kapsamında mübadele ile gelen 103 yaşındaki Zehra Bilgi ziyaret edildi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde iki ülke müziği ve oyunlarından örnekler sergilendi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz