Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar MÜBADELEDE ÖLENLER İÇİN DENİZE KARANFİL ATILDI

MÜBADELEDE ÖLENLER İÇİN DENİZE KARANFİL ATILDI

17
0

Türkiye’de Bursa’nın Mudanya ilçesinde, 90 yıl önce yaşanan mübadelede hayatını kaybedenler için denize karanfiller atıldı.

Türkiye Mübadiller Platformu’nu oluşturan 12 kuruluşun ortak düzenlediği programın Bursa ayağı, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği’nin ev sahipliğinde yapıldı. Mudanya’da Giritli Mahallesi olarak anılan Mütareke Mahallesi’ndeki törene Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Gemlik Girit ve Rumeli dernekleriyle BALKANSİAD yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum temsilcileriyle mübadiller katıldı.

“Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep ediyoruz”

Mübadiller adına açıklama yapan Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği üyesi Ulvi Yavuz, Türkiye ile Yunanistan arasında mübadelenin hafızalarda derin izler bırakan kitlesel göç hareketlerinden biri olduğunu söyledi. Yavuz, Balkan Savaşı’nın başlangıcı olan 1912 yılı ile Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiği 1922 yılları arasındaki 10 yılda Balkanlar’da ve Anadolu’da yaşayan yüz binlerce insan katliamdan, hastalıktan ve açlıktan öldüğünü hatırlattı. Yavuz, bu süre içerisinde mübadeleye tabi tutulan insanların görüşünün hiçbir şekilde alınmadığını, ticari bir mal gibi insanların takas edildiğini öne sürdü.

Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep eden Türker, Türkiye Cumhuriyeti’ninin de bu insani taleplerinin takipçisi olmasını istedi. Daha sonra mübadele ve savaşlarda ölenler için iskeleden denize karanfiller atıldı.

n>Santorini Adası’nda 26 dönüm

Korfu Adası’nda 145 dönüm

Zaharos Mora (Peloponnisos) sahilinde 180 dönüm

Atina Pire limanı içerisinde yer alan 9.3 dönüm

Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAIPED), geçtiğimiz günlerde Korfu adasındaki Kassiopi bölgesinde yer alan 490 bin metrekarelik bir araziyi NCH Capital adlı Amerikan şirketine 99 yıllığına kiralanmasına karar vermişti. 23 milyon Euro’ya kiralanan arazi, son 15 yılda uluslararası bir şirket tarafından Yunanistan’a yapılan yüzde 100’lük ilk yatırım olmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz